Brekend: troonwissel Japan komt er echt aan

De troonwissel van Japan komt in snel tempo dichterbij. Volgens de Japanse staatszender NKH zal keizer Akihito (82) binn...

Lees ook

De troonwissel van Japan komt in snel tempo dichterbij. Volgens de Japanse staatszender NKH zal keizer Akihito (82) binnenkort officieel aankondigen dat hij zal aftreden ten gunste van zijn zoon, kroonprins Naruhito.

NKH was ook de eerste die eerder deze maand aankondigde dat er een wisseling van de wacht aan zit te komen. Het Imperial Household Agency, de machtige Japanse hofhouding, ontkende dat toen onmiddellijk. Maar zoals we eerder al aangaven is dit toch echt een beslissing die de keizer zelf neemt. Keizer Akihito zal zijn besluit vermoedelijk tijdens een aanstaande tv uitzending bekend maken. Dat de keizer het volk live toe zal spreken, is veelzeggend genoeg.

‘Praten over zijn gevoelens’

© The Asahi Shimbun
© The Asahi Shimbun

De eerste datum die voor de uitzending wordt genoemd is 8 augustus, om de agenda van Japanse herdenkingen rond het einde van WOII niet verstoren. De toespraak wordt nog een hoogstandje in wollige taal, waarbij waarschijnlijk de woorden ‘aftreden’ en inhuldigen’ niet eens gebruikt zullen worden. De voorlopige mededeling is dat hij ‘zal praten over zijn gevoelens’, omdat voor een troonwissel eerst de wet moet worden aangepast. Akihito zit sinds 1989 op de Chrysantentroon, de foto is van zijn huwelijk met Michiko in 1959. Links zijn vader keizer Hirohito, rechts zijn moeder keizerin Nagako.

Sobere ceremonie verwacht

© The Asahi Shimbun / ANP
© The Asahi Shimbun / ANP

Op dit moment telt volgens de wet de wil van een keizer niet mee in de troonopvolging en moet hij regeren tot zijn dood. Maar Akihito kan hier natuurlijk in overleg wel invloed op uitoefenen. Via een amendement kan dan de wet worden aangepast, zodat de keizer van zijn pensioen kan genieten en zijn zoon, kroonprins Naruhito, hem kan opvolgen. Verwacht te zijner tijd geen pracht en praal zoals bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Het Keizerlijk Huis van Japan blinkt uit in soberheid. Op de foto zie je links Hirohito in traditionele kleding voor zijn kroning in 1926 en rechts Akihito kort na zijn kroning, op weg naar een tempel om de voorvaderen van de wissel op de hoogte te stellen. Verondersteld wordt dat de keizer, in lijn met moderne westerse monarchieën, van de overdracht liever een vreugdevol moment zou willen maken, dan een verdrietige overdracht, omdat een geliefde vader is gestorven. We houden je op de hoogte.

Laatste nieuws

Zie ook