Chris O’Neill: ‘Madeleine en ik willen meer kinderen’

Chris O'Neill, de eeuwig vermoeid ogende echtgenoot van prinses Madeleine van Zweden, heeft een uitgebreid interview geg...

Chris O’Neill, de eeuwig vermoeid ogende echtgenoot van prinses Madeleine van Zweden, heeft een uitgebreid interview gegeven aan de Zweedse krant Expressen.

In Zweden is Chris niet altijd het populairste lid van de koninklijke familie. Zijn keuze om gewoon burger te blijven en te blijven werken wordt door veel monarchisten gezien als een affront. Daarnaast heeft hij de laatste jaren pech gehad met identiteitsdiefstal en was het nogal onrustig, met een verhuizing van New York naar Londen via Stockholm en de komst van twee kinderen, prinses Leonore en prins Nicolas. Extra leuk dus, dat hij eens zijn kant van de zaak belicht.

© Expressen © Expressen

Hoe bevalt het leven in Londen?

“Voor mij was het weer thuiskomen, uiteraard. Voor Madeleine was het allemaal nieuw, maar het heeft goed uitgepakt. We wonen nu dichter bij Zweden en ik kan toch gewoon mijn werk doen. Het is veel makkelijker voor Madeleine om even heen en weer te gaan naar Stockholm, daar voelt ze zich nu veel vrijer in. Het was een druk jaar, Madeleine en ik hebben het allebei druk met ons werk en verder draait alles om de kinderen. We hebben scholen uitgezocht, Leonore gaat vanaf dit najaar naar de crèche. Het voelt goed.”

Hoe lang blijven jullie in Londen?

“We hebben ons geen tijdslimiet gezet. Minimaal twee tot drie jaar, daarna zien we wel weer.”

Ik werk veel, maar ’s avonds ben ik thuis bij Madeleine en de kinderen

Chris heeft een eigen bedrijf, Wilton Payments, waarmee hij grote bedrijven aan nieuwe klanten helpt tegen lagere kosten, met langlopende contracten en elektronische betalingen. “Het duurt langer voor zo’n systeem bij grote bedrijven ontwikkeld is. Je kunt een goed idee hebben en drie jaar later nog geen steek zijn opgeschoten. Je moet overal opzitten, daar gaat veel energie in zitten.”

Hoeveel werk je?

“Heel veel, maar voor 75% vanuit Londen. De reizen die ik maak, bijvoorbeeld naar Zürich of Milaan, zijn dagreizen, dus dan ben ik ’s avonds weer thuis zodat ik bij Madeleine en de kinderen kan zijn.”

© Svensk Damtidning © Svensk Damtidning

Nicolas is een zacht, lief jochie, Leonore een dominant klein meisje

Hoe is het weekend in Londen?

“Londen is veel kindvriendelijker dan New York, net als Stockholm, trouwens. We gaan naar Richmond Park of Hyde Park. ’s Avonds zijn we het liefst thuis met de kinderen. Madeleine en ik houden allebei erg van samen eten en bij elkaar zijn. We zijn het roerend eens dat niets beter is dan bij die twee wezentjes zijn. Ze zijn volstrekt verschillend en je ziet nu dat Nicolas alles bekijkt wat Leonore maakt en haar bewondert. Nicolas heeft onlangs zijn eerste stapjes gedaan. Hij stond nog wat wankel, maar toch: hij loopt (…) Het is grappig dat ze zo anders zijn. Nicolas is een zacht, lief jochie, Leonore een dominant klein meisje. Ik zie bij Nicolas bovendien iets van zijn oom Carl Philip en zijn opa de koning terug: hij is gek op alles waar een motor in zit. Geobsedeerd door machines. Dus we weten al een beetje hoe dat in de toekomst zal gaan.”

Willen jullie nog meer kinderen?

“Ja, absoluut, als het ons gegund is. Madeleine en ik zouden graag een groot gezin willen, maar we wachten nog even om nu al onze aandacht aan Leonore en Nicolas te geven. Maar in de toekomst? Beslist!”

Voor de kinderen zal het leven nooit 100% normaal zijn

Vorig jaar gaven Madeleine en jij een tv-interview aan Skavlan, hoe is dat bevallen?

“Ik ben blij dat we het hebben gedaan en ik heb er veel positieve reacties op gekregen en vaak gehoord dat mensen een ander beeld van me hebben gekregen.”

Storen de vooroordelen je?

“We hebben allemaal bepaalde gedachten bij mensen die we niet goed kennen. Mijn vrienden weten wie ik ben en wat voor mens ik ben. Skavlan gaf me de gelegenheid die kant aan een wat groter publiek te laten zien.”

Vind je het lastig een publiek persoon te zijn?

“Het is wat het is, ik begin er steeds meer aan te wennen. Voor Skavlan was ik best nerveus. En paparazzi als je op vakantie bent is na een tijdje ook irritant, dat is de keerzijde, maar ik kan er wel mee leven. Ik denk er niet meer zoveel over. Ik ben dol op mijn gezin en ik denk dat we het afgelopen jaar de privacy van de kinderen zo goed mogelijk hebben beschermd. We willen ze graag een zo normaal mogelijke jeugd geven, hoewel we ons ervan bewust zijn dat het nooit 100% normaal zal worden.”

© Luca Teuchmann / Getty Images © Luca Teuchmann / Getty Images

De kinderen noemen mijn schoonouders opa koning en oma Silvia

Je zomerhuis in Florida staat te koop

“Ja, we gebruikten het niet meer, het kostte teveel geld om het aan te houden. De airco moet altijd aanstaan, de verzekeringen tegen orkanen en overstromingen kosten een fortuin. Het is fijn om in Zweden op zomervakantie te zijn. Mijn schoonvader is zo aardig geweest om een kantoor in het paleis voor me beschikbaar te stellen, zodat ik van daaruit een beetje kan werken. De komende weken zal ik af en toe een paar dagen in Londen zijn, maar dan blijft Madeleine met de kinderen hier.”

Hoe zien je dagen eruit op Solliden?

“Ik begin elke morgen met een potje tennis.”

Tegen wie speel je?

“Soms tegen Madeleine, soms tegen Carl Philip. Er is ook een professionele tenniscoach van Borgholm die verschillende sporten met me doet. Verder gaan we meestal naar het boothuis om te zwemmen met de kinderen. Ik doe niets liever dan dat. En er is veel te doen op Solliden. Als Leonore geen aardbeien en frambozen wil plukken, wil ze wel naar de paarden. Daarnaast trekken we veel met de familie op, opa Koning en oma Silvia.”

 © Kungahuset.se © Kungahuset.se

Braziliaans hart, Duitse hersens, dat is mijn schoonmoeder

Ontbijten jullie samen?

“Ja meestal doet de hele koninklijke familie dat samen.”

En ’s avonds?

“Dan eten de kinderen meestal eerst en eten we daarna met de volwassenen onder elkaar. Als het weer goed is soms op het strand. Maar er zijn ook avonden dat Madeleine en ik gewoon een pizza eten en naar een film kijken.”

Waar kijken jullie graag naar?

“Ik hou van oude films zoals ‘Submarine’ en ‘The Hunt for Red October en comedy. Madeleine houdt van actiefilms en nieuwe films. En we kijken allebei graag series, ‘The Good Wife’ en ‘Suits’ kijken we samen.”

Hoe is je relatie met de koning en koningin?

“Geweldig. Het zijn twee fantastische, genereuze mensen, heel warm en liefdevol. En ze zijn een geweldig klankbord, beiden hebben veel kennis, ik kan ze over van alles wat vragen. De koningin is een heel bescheiden vrouw. ‘Braziliaans hart, Duitse hersens’, zoals ze zelf zegt. Heel scherp van geest.”

En de koning?

“Enorm veel levenservaring. ’s Avonds gewoon zitten en luisteren naar al zijn verhalen en wat hij allemaal al heeft meegemaakt is geweldig en hel onderhoudend. Ik heb ook een fantastische relatie met de anderen in de familie, zoals Victoria en Daniel en Carl Philip en Sofia.”

© Kungahuset.se © Kungahuset.se

Heb je je vanaf het begin welkom gevoeld?

“Absoluut, vanaf de eerste dag.”

Hoe denk je dat dat komt?

“Iedereen vertrouwde gelukkig op Madeleine en haar mening over mij.”

Laatste nieuws