Waarom je beter niet met je kat in bed kan slapen

Laat jij je kat in jouw slaapkamer komen? Het is een hartstikke gezellig idee om met jouw zachte vriend in bed te slapen...

Lees ook

Laat jij je kat in jouw slaapkamer komen? Het is een hartstikke gezellig idee om met jouw zachte vriend in bed te slapen. De meeste mensen denken dat je hooguit een keertje extra moet stofzuigen, maar helaas hebben ze dat mis. Er kleven meer nadelen aan het slapen met je kat. 

Er zijn veel kattenbaasjes die het geen probleem vinden als hun viervoeter ’s avond bij hen in bed kruipt. Gezellig is het wel, maar hygiënisch en gezond… dat is het zeker niet. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat je jouw kat beter uit de slaapkamer kunt houden. En wel hierom:

 1. Katten verstoren je nachtrust
  In het begin vind je het wel gezellig, dat Minoes naast je ligt. Maar dan komt er een verschil tussen mens en dier aan het licht. Mensen bewegen in hun slaap, terwijl katten urenlang in één positie kunnen liggen. Als jij even op je zij wil liggen of je benen wil verplaatsen, ligt je kat in de weg. Met als gevolg dat je niet zo lekker ligt en dus minder goed slaapt. Ook al word je niet altijd wakker, onbewust houd je rekening met jouw kat. Om nog maar te zwijgen over je kat die het ’s nachts ineens een goed idee vindt om jou wakker te maken.
 2. Katten verergeren astma en allergieën
  Als je allergisch bent of astma hebt dan is het vooral geen goed idee om jouw kat in jouw bed te laten. Katten verergeren de klachten alleen maar. Kinderen zijn ook zeer gevoelig, dus het is aan te raden om katten ten allen tijde uit slaapkamers van kinderen te houden.
 3. Katten dragen ziektes en bacteriën bij zich
  “Katten kunnen parasieten en bacteriën bij zich dragen. Ze wassen zich de hele dag, ja, maar ook onder hun staart. De bacteriën uit hun ontlasting komen zo op hun vacht terecht, die wij dan weer aaien,” legt hoogleraar veterinaire volksgezondheid Frans van Knapen uit aan de Volkskrant. Niet zo fris dus, maar het zou ook zomaar kunnen dat je ziek wordt van jouw kat.
 4. Katten zorgen voor oogirritaties 
  Heb jij last van droge, jeukende of rode ogen? Jouw kat zou weleens de oorzaak kunnen zijn. Dat is te danken aan mijtjes, genaamd ‘demodex’, die jouw huisdier bij zich draagt. Deze mijtjes leven rond de ogen van jouw kat en kunnen overlopen van mens naar dier. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 80% van de dierenliefhebbers mijtjes in hun wimpers hebben.

Lees ook:

Bron: Care2.com

Laatste nieuws

Zie ook