Oei: zwembaden zijn helemaal niet zo leuk als je denkt

De afgelopen week is Nederland overgoten door zon. Tel daar nog een zomervakantie en reisje bij op en dat betekent:...

Lees ook

De afgelopen week is Nederland overgoten door zon. Tel daar nog een zomervakantie en reisje bij op en dat betekent: zwemmen! Het is namelijk pas écht zomer als je een verfrissende duik hebt genomen in een zwembad. Een zwembad is tenslotte veel hygiënischer dan een meer of de zee, toch? Dat blijkt tegen te vallen… Wist jij deze vijf feiten al? 

1. Je zwemt in urine 

Heel eerlijk: we hebben allemaal weleens geplast in een zwembad. Dat is al reden genoeg om te kunnen aannemen dat er zeker één iemand heeft geplast in het water. Volgens Amerikaans onderzoek plast één op de vijf mensen weleens in het zwembad, dat zal in andere landen niet veel meer of minder zijn. Je zwemt praktisch in andermans urine. Iew!

2. Je zwemt ook in poep

Dat je in urine zwemt, komt vast niet als een enorme verrassing. Maar poep?! Helaas drijven er ook poepdeeltjes in zwembaden. En nee, daarvoor hoef je niet écht de behoefte te doen. Mensen hebben standaard gemiddeld 0,14 gram niet-afgeveegde poep aan hun billen zitten. Wanneer je gaat zwemmen, komt deze niet-afgeveegde poep in het water. Reken maar uit hoeveel gram poep dit is als er veel mensen in het zwembad zijn!

3. Chloor doodt niet alles

Gelukkig bestaat er chloor! Dit doodt bacteriën en zorgt dat het zwembad schoon blijft. Dit is waar, maar tot op zeker hoogte. Chloor doodt bacteriën niet meteen, wat betekent dat je alsnog bepaalde bacteriën binnen kunt krijgen. Het excuus dat zwembadwater schoon is door chloor klopt dus niet helemaal.

4. Je kunt ziek worden

Doordat niet alle bacteriën worden gedood én er poep drijft in het water, heb je kans om ziek te worden. Een grote boosdoener is E. coli, beter bekend als de poepbacterie. Vooral als er veel kleine kinderen in het zwembad zwemmen, is de kans dat deze bacterie aanwezig is groot. De poepbacterie kan zorgen voor misselijkheid, braken en diarree. Kijk dus niet gek op als je je tijdens de vakantie ineens niet zo goed voelt.

5. Hoe sterker het zwembad ruikt, hoe viezer het is

Als het zwembadwater sterk naar chloor ruikt betekent dat het schoon is, toch? Fout! Hoe sterker een zwembad naar chloor ruikt, hoe groter de verontreiniging is. Doordat chloor zich bindt met verontreinigingen in het water, krijg je chloramines die de typische ‘zwembadgeur’ afgeven. Als het zwembad sterk naar chloor ruikt, weet je dat het water vies is.

Lees ook:

Bron: Metro.co.uk

Laatste nieuws

Zie ook