Hoe excentriek is de jarige kroonprins van Thailand?

Titels voor zijn hond, wilde feestjes en geruchten over zijn gezondheid: maak nader kennis met kroonprins Vajiralongkorn...

Lees ook

Titels voor zijn hond, wilde feestjes en geruchten over zijn gezondheid: maak nader kennis met kroonprins Vajiralongkorn de Excentrieke, die vorige week nog in zijn blote bast werd gespot.

Er is een goede reden dat koning Bhumibol op zijn 88ste, en kampend met gezondheidsproblemen, nog altijd op de Thaise troon zit. Troonopvolger Vajiralongkorn – hij wordt vandaag 64 – is een nogal omstreden persoon, die niet iedereen ziet zitten als aanstaande koning. Hij is echter ook de enige zoon van Bhumibol en koningin Sirikit en ze zijn er erg van de mannelijke opvolgers, dus hem inwisselen is ook weer lastig. Terwijl zijn zus prinses Sirindholm toch een geweldige koningin zou kunnen zijn. Maar daarvan is vooralsnog geen sprake, dus geniet even mee van deze buitengewoon kleurrijke aanstaande koning.

Piloot en monnik

© Roger Jackson / Getty Images © Roger Jackson / Getty Images

In zijn jonge jaren was er nog niet zoveel aan de hand met kroonprins Vajiralongkorn. Hij groeide op bij zijn ouders en zusjes, ging naar Chitlada School en zat daarna op kostschool in Engeland. Vervolgens volgde hij de militaire academie in Canberra en deed hij goed als officier in het Thaise leger. Zo is heeft hij zijn militaire vliegbrevet én zijn helikopterbrevet en pakte tussendoor ook nog een maandje als Boeddhistische monnik mee. Hoe de bijbehorende vredelievendheid verenigd kon worden met zijn militaire carrière blijft raadselachtig.

Getrouwd met nicht

© Bettman / Getty Images © Bettman / Getty Images

Zijn kleurrijke leven begon in de liefde. Vajiralongkorn trouwde in 1977 met prinses Soamsawali, een volle nicht van moeders kant, met wie hij een dochter kreeg. Al snel liet hij zijn gezin voor wat het was en ging samenwonen met actrice Yuvadhida Polpraserth, met wie hij vijf kinderen kreeg: vier zonen en een dochter. Omdat prinses Soamsawali zich verzette tegen een scheiding, duurde het tot 1993 tot die erdoor was. De kroonprins gaf haar de schuld van alles. En omdat Thailand een zeer strenge ‘Lèse majesté’ (majesteitsschennis: voor de minste belediging kun je al jaren in de gevangenis belanden) kent, kon de prinses zich niet verdedigen.

Hij heeft een gezond ego

© Athit Perawongmetha / Getty Images © Athit Perawongmetha / Getty Images

In 1994 trouwde hij met Yuvadhida, die zich toen Mom Sujarinee Mahidol na Ayudhaya mocht noemen. Heel lang duurde het huwelijk niet: in 1996 vluchtte ze naar Engeland met hun kinderen. Als reactie liet Vajiralongkorn in de buurt van het paleis posters ophangen waarin hij haar beschuldigde van ontrouw met Anand Rotsamkhan, een 60-jarige Air Marshall. De kroonprins ontvoerde later hun dochter Sirivannavari en verhief haar in de adelstand, Sujarinee en zijn zonen nam hij hun titels en diplomatieke paspoorten af. Sujarinee verhuisde later met hun zonen naar Amerika. Hier staat de machtige kroonprins op het koninklijke balkon met zijn vader (links) en zijn zus prinses Sirindhorn (rechts).

En toen kwam Srirasmi

Thailand kroonprins Vajiralongkorn met zoontje Dipangkorn
Kroonprins Vajiralongkorn hertrouwde in 2001 met Srirasmi Suwadee, een burgermeisje dat al sinds 1992 voor hem werkte. Het huwelijk werd pas in 2005 bekend gemaakt, niet lang daarna beviel ze van hun zoon, prins Dipangkorn Rasmijoti (hier links). In een interview met een tijdschrift gaf Vajiralongkorn aan dat hij voornemens was om zich te settelen.

Chief Air Marshall Fufu!

Settelen is in dit geval een relatieve term. “Hij wordt op grote schaal veracht en gevreesd,” aldus The Economist. “En is onvoorspelbaar op het randje van excentriek.” Voorbeeld daarvan is het feit dat hij zijn hond een militaire rang gaf. In 2009 werd er een homevideo gepubliceerd door Wikileaks, waarop Vajiralongkorn samen met prinses Srirasmi – slechts gekleed in een string – de verjaardag vierde van de poedel van de prins, Air Chief Marshall Fufu. Toen het hondje op 17-jarige leeftijd stierf, kreeg hij een soort staatsbegrafenis.

Onaantastbaar machtig

De prins verplaatst zich graag in stijl, zoals te zien is in het filmpje: dat is een Rolls-Royce Phantom VI. De soundtrack bij deze motorcade is een militaire band die live zijn vertrek begeleidt, een van de vele perks aan zijn status. Vajiralongkorn heeft ook twee Boeing 737’s, waarvan één in 2011 in München aan de ketting werd gelegd, vanwege een 20 jaar oude schuld van zo’n 30 miljoen euro van de Thaise regering aan een Duits bouwbedrijf. Duitsland noemde het ‘een laatste middel’, Thailand vond het ‘volslagen ongepast’, Vajiralongkorn beslechtte het conflict fluks door te melden dat hij zelf de originele rekening van 20 miljoen euro zou betalen (de andere 10 miljoen was vermoedelijk achterstandsrente). Een dag later nam de Thaise overheid het bedrag alsnog voor haar rekening en kon de prins het bedrag in zijn eigen zak houden en zijn 737 weer in gebruik nemen. Zijn boekhouding en administratie zijn verder niet erg transparant te noemen.

Exit Srirasmi…

© Barbara Walton / ANP © Barbara Walton / ANP

Op de relatie met prinses Srirasmi rustte ook al geen zegen. In 2014 vroeg hij het ministerie van Binnenlandse Zaken om haar familie de adellijke naam af te nemen die ze bij haar huwelijk had gekregen, omdat zeven van haar familieleden van corruptie werden verdacht. Hetzelfde jaar stond de prinses al haar titels en privileges af in ruil voor 50 miljoen euro. Na de scheiding is ze verbannen naar ‘een onbekende residentie’, wat vrij onheilspellend klinkt.

Villa bij een spa

Thailand kroonprins Vajiralongkorn duitsland
De prins zou momenteel een relatie hebben met een stewardess (hier links, hij houdt zijn nieuwe witte hondje vast), met wie hij grootste deel van het jaar in Duitsland woont, in een villa naast een spa op zo’n 20 km van München. Hieronder staat het stel, vorige week gefotografeerd in Duitsland. De tattoo’s van de prins zijn nieuw of tijdelijk, eind vorig jaar had hij ze nog niet, getuige een zwembadfoto met zijn zoontje.

Waarom Vajiralongkorn zo vaak in Duitsland is, is schimmig. Afgaand op wederom Wikileaks die documenten over een periode van 6 jaar van de Amerikaanse ambassade publiceerde zou de prins lijden aan ‘een bloedgerelateerde ziekte’. In de documenten meldt Eric John, destijds de Amerikaanse ambassadeur in Thailand ‘dat hij óf HIV-positief is, óf hepatitis C heeft óf getroffen is door een zeldzame vorm van bloedkanker óf een combinatie hiervan, waarvoor regelmatige bloedtransfusies nodig zijn.’ Wat de waarheid is, weet niemand. Het enige wat wél duidelijk is, is dat de Thaise troon wiebelt.

Laatste nieuws

Zie ook