Belgische royals rellen op de Nationale Feestdag

Het Nationale Defilé is voor de Belgische Royals bij uitstek een moment om de monarchie eens lekker te pitchen, maar dat...

Het Nationale Defilé is voor de Belgische Royals bij uitstek een moment om de monarchie eens lekker te pitchen, maar dat gaat dit jaar niet door: Filip en Mathilde staan er zo goed als alleen voor.

Prinses Astrid heeft zich afgemeld en is samen met haar man prins Lorenz niet aanwezig bij het nationaal defilé ter gelegenheid van de Belgische nationale feestdag. Ze heeft ‘wat anders te doen’, wat royals is voor ‘wrok, kribbigheid en het gevoel tekort gedaan te worden.’ “Het is een heel droeve vertoning”, zegt hoogleraar en koningshuiskenner Mark van den Wijngaert op NOS Radio 1. “Er zijn in veel families onenigheden, maar hier worden ze gewoon in de etalage gezet. Op een nationale feestdag waar eenheid zou moeten worden getoond, is dat meer dan misplaatst.”

Mathilde in Natan

© Belgische Monarchie / Facebook © Belgische Monarchie / Facebook

Wel aanwezig waren koning Filip in een buitengewoon warm uniform, koningin Mathilde in een dodelijk saai lichtroze kleedje van Natan en de kinderen. Prinses Elisabeth en haar moeder hadden dit jaar duidelijk tijdens een royal topoverleg een kledingcompromis gesloten. Was vorig jaar de koningin nog korter gerokt dan de kroonprinses, dit jaar vonden ze elkaar in een net-op-de-knie zoom en een gemeenschappelijk thema: kant. Prins Gabriël en prins Emmanuel waren keurig (en plakkerig) in een pak, prinses Eléonore droeg lichtblauw met witte ballerina’s.

Aankomst voor dankdienst

Onenigheid in familie

België nationale dag 2016 Laurent in Hasselt
De ongebruikelijke afwezigheid van prinses Astrid voedde meteen verhalen over ernstige onenigheid binnen de koninklijke familie. Dat de zus van koning Filip andere verplichtingen zou hebben, werd ongeloofwaardig gevonden. De nationale feestdag is per definitie een dag dat je geen andere verplichtingen aangaat, aldus Het Nieuwsblad. Uitgerekend prins Laurent, toch vaak in het nieuws om zijn niet altijd even koninklijke bokkensprongen, was wel van de partij, om te laten zien dat hij zijn oudste broer wél trouw is. Maar dan niet in Brussel, maar te Hasselt, waar argwanende Belgen ook weer van alles achter zochten. Hij was overigens later wel bij het defilé in de hoofdstad, #plichtsgetrouw!

Ontevreden zus

© Belgische Monarchie / Facebook © Belgische Monarchie / Facebook

Astrid zou ontevreden zijn over haar bescheiden takenpakket sinds het aantreden van Filip in 2013. Astrid en haar man zijn overigens niet de enigen die bij het defilé ontbreken. Ook prinses Claire, echtgenote van prins Laurent, heeft zich afgemeld. Koning Albert en koningin Paola nemen sinds de troonswisseling niet meer deel aan de festiviteiten, al zouden ze wel welkom zijn. Van den Wijngaert verbaasde zich tegenover Het Nieuwsblad over de absenties. “Wat bezielt onze royals toch om zo manifest voor het oog van de camera’s hun onenigheid uit te vechten?“, vroeg hij zich af.

Extra beveiliging

© Belgische Monarchie / Facebook © Belgische Monarchie / Facebook

De dag is toch al extra beladen sinds bekend werd dat de Belgische veiligheidsdiensten extra maatregelen hadden genomen, naar aanleiding van de aanleiding van de aanslag in Nice, die plaatsvond op de Franse nationale feestdag. Er waren veel militairen op straat en op de daken lagen scherpschutters om de koninklijke familie en het publiek te beschermen. Het dreigingsniveau blijft wel op drie, aldus de Belgische Nationale Veiligheidsraad. Op de nationale feestdag neemt koning Filip traditioneel voor het paleis in Brussel zowel een burgerlijk als militair défilé af waar veel politici, ambassadeurs en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn. Maar dit jaar dus wat minder royals, vanwege lange tenen…

Laatste nieuws