Prinses Mabel is haar idealisme nog niet kwijt

Prinses Mabel van Oranje is haar idealisme nog niet kwijt en heeft flink van zich laten horen op de Wereld Aidsconferent...

Prinses Mabel van Oranje is haar idealisme nog niet kwijt en heeft flink van zich laten horen op de Wereld Aidsconferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban.

De prinses is daar in haar functie als voorzitter van de organisatie Girls Not Brides, die wereldwijd strijdt tegen kindhuwelijken. De prinses leidde onder meer een paneldiscussie over het verband tussen hiv en aids bij jonge meisjes en vrouwen en kindhuwelijken. En daarbij nam ze, in een blauwe outfit met een hoog Marimekko-gehalte, geen blad voor de mond.

Op de bres voor kindbruiden

© Tessy de Luxemburg / Instagram © Tessy de Luxemburg / Instagram

“Vijftien miljoen meisjes trouwen per jaar voor hun achttiende,” aldus de prinses. “Trouwen voor je achttiende kan het risico op een hiv-infectie bij meisjes verhogen. Elke week worden 5000 meisjes en jonge vrouwen getroffen door hiv. Eén op de zeven van alle nieuwe hiv-infecties heeft plaats onder adolescenten en dit aantal neemt toe. Aids in de op één na meest voorkomende doodsoorzaak onder adolescenten wereldwijd. Kindbruidjes lopen extra risico door hun jonge leeftijd, het feit dat ze lichamelijk nog niet volwassen zijn en dat ze maar beperkt in staat zijn om veilige seks af te dwingen.”

Nichtje Tessy was er ook

© Tessy de Luxemburg / Instagram © Tessy de Luxemburg / Instagram

Prinses Mabel was eerder deze week in Durban eregast bij de uitreiking van de Red Ribbon Awards, onderscheidingen genoemd naar het in de strijd tegen hiv en aids gebruikte rode strikje. De prijzen werden uitgereikt aan tien organisaties voor hun leidende rol in de strijd tegen aids. Op het erepodium zat ook prins Africa Zulu (tweede van rechts) en de Luxemburgse prinses Tessy, hier rechts in het rood, die Mabel ‘mijn tante’ noemt. ‘Nice and early at the panel of my Aunt #princessmabel of Holland to discuss #girlsnotbrides @unaidsglobal’, schreef ze bij deze foto, #cute.

Laatste nieuws