Zien: 5 foto’s van prins Haakon toen hij nog niet cool was

Je zal maar prins Haakon van Noorwegen (43) zijn: elk moment van je leven wordt vastgelegd. En niet altijd op een manier...

Je zal maar prins Haakon van Noorwegen (43) zijn: elk moment van je leven wordt vastgelegd. En niet altijd op een manier zoals je graag herinnerd wilt worden.

Ter ere van Haakons verjaardag – hij is jarig vandaag, gratulerer med dagen, Hans Kongelige Høyhet! – duiken we even in het familiealbum van de kroonprins. Want vóór de aanstaande koning van de Eeuwig Zingende Bossen een kruising tussen een coole gast en een knappe hipster werd, was hij heerlijk, hopeloos oncool. Om niet te zeggen adorkable. Enjoy!

1975: Hij eet echt álles

© Getty Images © Getty Images

De Noorse Nationale Dag op Skaugum is ook voor zijn eigen kinderen een hele bezoeking uitdaging. Het moet iets genetisch zijn, want zowel zijn zus Märtha Louise als prins Haakon (2) lijken hier weinig geboeid door de festiviteiten. In het algemeen wordt afgeraden om aan zandbakaccessoires te likken, ook als het koninklijke schepjes zijn. Gezien de muts is het nog een geluk dat hij er niet aan is vast gevroren.

1978: Zijn eerste colbert?

© Kongehuset.no © Kongehuset.no

Staatsieportret met Haakons opa koning Olav en zijn vader Harald. De jonge prins is helemaal on trend met enorme revers op zijn seventies colbertje. Slechtst bewaarde geheim van Oslo is dat zijn moeder Sonja nog altijd zijn haar knipte.

1985: de boyband look!

© Kongehuset.no © Kongehuset.no

Haakon lijkt zijn moeder ervan te hebben overtuigd dat hij naar een échte kapper moet en kweekt hier een George-Michael-in-Wham-kuif. In combinatie met double denim en een kek sjaaltje kunnen we maar één ding verzuchten: ‘Oh, the eighties, the era that style forgot…’

1991: Noorse nerd

© Getty Images © Getty Images

Deze foto is genomen tijdens de inhuldiging van koning Harald. Haakon is hier even as we speak de nieuwe kroonprins van Noorwegen geworden en je ziet hoe wildenthousiast hij daarover is. Naast hem zijn grote zus Märtha Louise, he-le-maal niet verbitterd dat ze door een achterlijke oude wet geen troonopvolger mag zijn. Dat is inmiddels overigens veranderd: Haakons dochter Ingrid wordt, wanneer er een troonwissel komt, kroonprinses en later koningin, tante Märtha Louise is de laatste die zo genadeloos gepasseerd werd.

1994: gebreide Viking

© ANP © ANP

Waar te beginnen? De knickerbocker? De weinig afkledende kousen? De trui? Het weer door zijn moeder geknipte haar? Prins Haakon opent hier in 1994 de Olympische Winterspelen in Lillehammer, iets wat zijn dochter prinses Ingrid-Alexandra eerder dit jaar overigens ook deed. Royals zijn nu eenmaal dol op continuïteit. En op folkloretruien met een befje, blijkbaar.

Nou, vooruit, nog ééntje dan

© Heiko Junge / ANP © Heiko Junge / ANP

Met de komst van Mette-Marit kwam ook Haakons inner hunk naar voren. Deze foto is genomen in 2000, nog net pre-baard, maar al wel helemaal happy met zijn grote liefde die duidelijk een heilzame invloed heeft op zijn look. En vast plechtig heeft beloofd dat ze nooit zijn haar zal knippen.

Laatste nieuws