Keizer van Japan wil met pensioen

Keizer Akihito van Japan wil 'in de komende jaren' aftreden, aldus de Japanse publieke omroep NHK. In Japan ging nooit e...

Lees ook

Keizer Akihito van Japan wil ‘in de komende jaren’ aftreden, aldus de Japanse publieke omroep NHK. In Japan ging nooit eerder een keizer met ‘pensioen’.

De 82-jarige keizer, hier naast keizerin Michiko, zit sinds 1989 op de troon. Kroonprins Naruhito, de zoon van Akihito, is nu 56 jaar oud en zal zijn vader logischerwijs straks opvolgen. Het is bekend dat de huidige keizer kampt met hartproblemen, maar wat de exacte reden is dat Akihito wil stoppen, is niet duidelijk.

Japan houdt adem in

© Atsushi Tomura / Getty Images © Atsushi Tomura / Getty Images

De formulering ‘in de komende jaren’ moet zorgen voor een zachte landing van dit voor Japanse begrippen schokkende nieuws. In de praktijk zal het geen jaren meer duren voor de wissel wordt gemaakt. Naruhito (hier links) is op alle denkbare manieren voorbereid op zijn taak en het gaat de laatste jaren veel beter met zijn vrouw, kroonprinses Masako, die lange tijd depressief was. Akihito maakt al een hele tijd een broze indruk. Uit de mededeling van de keizer blijkt dat de keizerlijke familie van Japan aanzienlijk moderner is dan de byzantijnse hofhouding die er nog veel macht heeft. Nu nog maar afwachten of prinses Aiko, het enige kind van Naruhito en Masako, kroonprinses zal worden of dat dat nog een brug te ver is.

Laatste nieuws

Zie ook