Kan prinses Caroline de Hannovers redden?

Gedoe in de Duitse aristocratie, waar het Huis van Hannover op omvallen staat. Aldus de tantes van Bunte, doorgaans goed...

Gedoe in de Duitse aristocratie, waar het Huis van Hannover op omvallen staat. Aldus de tantes van Bunte, doorgaans goed ingevoerd.

De vraag is of de hoofdzetel, slot Marienburg, kan worden behouden, want het zit zwaar in de rode cijfers, zo blijkt uit de documentaire ‘Die Welfen’ die op 19 juli wordt uitgezonden. Daarin zien we prins Ernst August Jr. (32) onderhandelen met Nedersaksen om de toekomst van het paleis te waarborgen.

Dit is Slot Mariënburg

© Alexander Koerner / Getty Images © Alexander Koerner / Getty Images

De optie bestaat om het slot onder te brengen in een stichting, zoals ook veel Engelse landhuizen zijn gered. Voor de regio is het een belangrijke toeristenattractie als het ‘Neuschwanstein van het Noorden’. Een vergelijking die enigszins mank loopt, want Neuschwanstein trekt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers en Mariënburg hooguit 200.000. Er zijn in Nedersaksen dan ook genoeg mensen die wel een betere bestemming weten voor belastinggeld, dan Mariënburg subsidiëren.

Wonderlijke relatie

© Pascal Le Segretain / Getty Images © Pascal Le Segretain / Getty Images

Lopen de gesprekken stuk, dan zal het paleis worden gesloten voor publiek en vermoedelijk verkocht worden. En dat heeft dan ook gevolgen voor de officiële kasteelvrouw, prinses Caroline van Hannover en Monaco. Officieel is Caroline nog altijd getrouwd met prins Ernst August Sr. (hier links), al zijn ze al jaren niet meer samen gesignaleerd. Hij heeft zich teruggetrokken in Oostenrijk en zou kampen met een slechte gezondheid (hoewel hij er nog best patent uitzag, de laatste keer dat we hem met een van zijn scharrels spotten).

Waar zijn de prinsessen?

© Palais Princier © Palais Princier

In de publieke opinie wringt het dat prinses Caroline dankzij haar connecties met de Hannovers wel goede sier maakt met haar titel Koninklijke Hoogheid (de Grimaldi’s zijn ‘slechts’ Doorluchtige Hoogheden), maar nooit in de regio is. Laat staat dat haar dochter met Ernst Sr., prinses Alexandra van Hannover (hier in het midden), ook maar enige binding heeft met Hannover. Het zou voor de aantrekkingskracht en geldschieters van Mariënburg, en het ‘sprookje’ van de Hannovers, aanzienlijk schelen als het eens kon worden geassocieerd met een bal, wat tiara’s en een vleugje representatieve royalty, in plaats van met een wat verlegen dertiger met een hoog accountantgehalte. Tenslotte spannen de dames zich wél in om Monaco op de kaart te houden.

Junior doet zijn best

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Kroonprins Ernst August Jr. (hier met de gele das, naast de Yorkies) is sinds 2004 hoofd van het Huis Hannover. Hij staat er alleen voor om het familiebezit te behouden. Zijn broer prins Christian woont in Madrid, halfzus prinses Alexandra zit op een sportkostschool in Frankrijk. Junior doet zijn best en verkocht in 2011 het landgoed Calenberg al om het familiebedrijf weer gezond te krijgen. Mariënburg stelde hij open voor het publiek, in de hoop het met toeristen overeind te kunnen houden. Zelf woont hij elders.

Charmeoffensiefje, anyone?

© Palais Princier © Palais Princier

“Het is geen gemakkelijke opgave om zo’n historische erfenis te behouden,” zegt Ernst August Jr tegen de ZDF. “Velen denken dat een kasteel rijkdom betekent en er veel geld mee wordt verdiend. Helaas kost een groot huis in stand houden zoveel dat er geld van buiten bij moet.” Het zou al helpen als de prinsessen Hannover hun gezicht eens lieten zien. U bent aan zet, Koninklijke Hoogheid.

Laatste nieuws