Voorpret: de leukste fotomomenten van de Oranjes

In de aanloop naar het fotomoment van zomer 2016 – zal Máxima erbij kunnen zijn? En Amalia met haar verstuikte enkel? –...

In de aanloop naar het fotomoment van zomer 2016 – zal Máxima erbij kunnen zijn? En Amalia met haar verstuikte enkel? – een overzicht van de leukste kiekjes met de Oranjes, vlak voor ze op zomervakantie gaan.

De ster van de show in 2005 was prinses Amalia, destijds anderhalf en net grote zus van de pasgeboren prinses Alexia. Niet gehinderd door schroom keek ze kritisch in de tuin van de Eikenhorst in Wassenaar naar haar concurrente, had het druk met haar bal en speelgoedschildpad en wees alvast haar favoriete fotograaf aan. Haar trotse (en duidelijk afgematte) ouders hoefden niet meer te doen dan te gaan zitten en de dreumes haar gang te laten gaan.

2006: Tavarnelle

© Pascal Le Segretain / Getty Images © Pascal Le Segretain / Getty Images

In 2006 voegde het jonge gezin zich bij koningin Beatrix in haar Italiaanse vakantiehuis. Beatrix is hier vooral een licht bezorgde oma die steels Amalia vasthoudt zodat die in haar enthousiasme niet van de put valt. Prinses Alexia, hier net één jaar, toont hier al haar onafhankelijke esprit: she’s not having it, al die fotografen.

2007: Den Haag

© Michel Porro / Getty Images © Michel Porro / Getty Images

Het fotomoment van 2007 was meer een combinatie van Alexia’s tweede verjaardag en de komst van prinses Ariane. De meisjes doken in september ook nog op bij het 40ste verjaardagfeest van Willem-Alexander en later bij de doop van Ariane. Dus we nemen dit maar als zomermoment, geschoten bij de Koninklijke Stallen. Ariane slaapt onverstoorbaar door alle aandacht heen, Amalia was gearriveerd op haar driewieler en had een beetje de pest in dat ze moest afstappen en Alexia heeft inmiddels ook een favoriete fotograaf, met dank aan een leep gedoneerde Wuppie.

2008: Wassenaar

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

In 2008 ging het gezin – zo lekker gewoon gebleven – reuze kakkineus uitgedost op de fiets naar het Theepaviljoen van De Horsten. Prinses Ariane zit, als altijd onverstoorbaar, bij haar moeder achterop. Alexia heeft zo haar bedenkingen bij de bakfiets. En Amalia laat zich rondrijden door haar vader alsof ze in training is om levenslang rond te worden gereden: geboren aanstaande kroonprinses. We meenden zelfs een koninklijk wuifje te hebben gezien. Maar op commando voetballen ? mooi niet!

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

2009: Strand

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

De fotosessie die in 2009 een Hollands dagje strand moest voorstellen, stond vooral in het teken van een zeer Hollandse zeewind. Het zand was te hard om kastelen mee te bouwen, het kroonprinselijk paar liep uiteindelijk op blote voeten, de broekspijpen van Willem-Alexander waren drijfnat, kortom – het was een hot mess, maar dan dus bij windkracht zeven.

2010: De Horsten

© Lex van Lieshout / ANP © Lex van Lieshout / ANP

De zomersessie van 2010 was een gezellige chaos die in het teken stond van de prestaties van het Nederlands elftal op het WK voetbal in Zuid-Afrika. Alexia (5) had een verlegen bui, Ariane (3) wilde eigenlijk alleen maar voetballen en in een vrij briljant moment kreeg prinses Amalia (inmiddels 6) een vuvuzela te pakken waar ze oorverdovend op bleek te kunnen blazen. Op aanwijzing van haar vader schoot ze ook nog een bal in het leger fotografen. “Niet te hard schieten”, waarschuwde Máxima nog, iets te laat. “Ze volgen het WK op de voet. Het leeft enorm bij ze”, zei Willem-Alexander. De wedstrijd Nederland tegen Brazilië had het gezin thuis met z’n vijven gekeken. “En we hebben altijd wel iets oranjes aan”, aldus de prins. Waarbij we opeens visioenen hebben dat hij met het koninklijk vaandel op de bank zit te zwaaien.

2011: Tavernelle

© Michel Porro / Getty Images © Michel Porro / Getty Images

Doorbraak in het stylingbeleid! De prinsesjes hebben allemaal een andere jurk aan en Máxima is haar tijd ver vooruit met een textieltafereel dat pas seizoenen later op meerdere catwalks te zien was. Trotse ouders, leuke meiden en net buiten beeld staan oma Beatrix schaamteloos mee te fotograferen. Soms zijn het nét echte mensen.

2012: Seringenberg

© Michel Porro / Getty Images © Michel Porro / Getty Images

De terreur van de identieke jurkjes sloeg weer toe, ditmaal in de vorm van mierzoete huisvlijt. De sessie werd gehouden op de Seringenberg in Wassenaar waar ze ook privé vaak komen. In de documentaire over de 40ste verjaardag van Máxima kun je ze op deze plek met zijn allen zien kaarten. We love de gebiedende vinger van Máxima die voorkomt dat Alexia demareert. Prinses Ariane doet voor de vorm alsof ze mee trapt, maar laat haar vader gewoon het zware werk doen, de slimmerd.

2013: Eikenhorst

© Sascha Steinbach / Getty Images © Sascha Steinbach / Getty Images

Inmiddels gepromoveerd van kroonprinselijk naar koninklijk gezin én uitgebreid met labrador Skipper was dit een van de leukere fotomomenten. Het was bloedheet, iedereen was lacherig, de viervoeter zorgde voor spontane momenten en iedereen hoopte stiekem dat ie gewoon in de vijver zou springen om even af te koelen, maar daar was hij toch net even te goed voor afgericht. Als er al identieke jurkjes klaarlagen, verdomde A3 het in ieder geval om die aan te trekken. Wat voor hen pleit.

2015: Wassenaar

© Freek van den Bergh / Getty Images © Freek van den Bergh / Getty Images

Het fotomoment van 2014 zou op het strand van Wassenaar worden gehouden, maar werd op het laatste moment afgelast door de vliegramp met MH17. Een jaar later stonden ze er alsnog met – verrassing! – labrador Nala erbij. Het was de laatste verplichting voor de vakantie, na de sessie gingen ze meteen húp het vliegtuig in. Wat opviel is dat de inhuldiging en twee keer Koningsdag meemaken de jongedames aanzienlijk losser en camera-savvy hebben gemaakt. Er werd keurig geposeerd, maar het grappigste was toch iedereen met de schoenen in de hand door het mulle zand te zien worstelen, er zichtbaar helemaal klaar mee. Er zijn grenzen, ook aan het Oranjegeduld.

Zodra we beeld hebben van de sessie van vandaag, zie je het op hier, op Beau Monde Online!

Laatste nieuws