Om alle jubilea van de Queen nog eens goed te vieren, is tijdens de zomeropening van Buckingham Palace een heerlijke tentoonstelling te zien: ‘Fashioning A Reign: 90 years Of Style From The Queen’s Wardrobe’.
Te bewonderen zijn kledingstukken uit de kindertijd van Elizabeth tot nu. Veel prachtstukken die zijn gedragen op internationale reizen en tijdens staatsbezoeken, maar ook jurken die ze als tiener droeg. De tentoonstelling dient tevens als compliment van de Queen aan Britse mode en alle vakmensen die haar al 90 jaar leuk en vooral zeer deskundig aankleden. Haar stijlmotto? “Ik kan nooit beige dragen, want dan weet niemand wie ik ben.”
H.M. is zelf op vakantie
© Ian Gavan / Getty Images
De tentoonstelling is opgedeeld in drie delen. In het Schotse Holyroodhouse zijn al sinds april vooral de kledingstukken met Schotse ruiten te zien. De expo in Windsor Castle draait vooral om kleding uit haar kindertijd, verkleedkleding, militaire regalia en glamoureuze ceremoniĂ«le kostuums. Deze is vanaf september 2016 te bezichtigen. De ‘flagship exhibition’ in Buckingham Palace dekt het hele leven van de Queen, van haar kindertijd tot haar huwelijk, kroning en de speciale ensembles voor staatsbezoeken.
Zijde en zilverdraad
© Hulton Archive / Getty Images
Dit soort sprookjes in zijde en zilverdraad is vanaf augustus te zien. De jurk die de Queen hier draagt is van Norman Hartnell en droeg ze op een bezoek aan Canberra in 1954. De Queen zul je niet tegenkomen in Buckingham Palace, die resideert dan in het Schotse Balmoral.
Queen als man, euh, prins!
© The British Monarchy
Naast officiĂ«le outfits en galajaponnen zijn er ook kostuums bij die de Queen tijdens pantomimes op Buckingham Palace droeg. Hier staat Elizabeth als prins Florizel op het podium met haar zus Margaret als Cinderella, tijdens een uitvoering van de Buckingham Palace Girl Guides, de padvinderijgroep waar ze samen opzaten. Elizabeth speelde ook de mannenrol in een uitvoering van ‘De Schone Slaapster’ in 1942.
Te zien: haar kroningsjapon
© The British Monarchy
Elizabeth werd geboren in de tijd van de flappers, groeide op met de schaarsheid van WOII en was getuige van de komst van de minirok (waar ze nooit in gespot is). Geschat wordt dat ze in haar leven zo’n 10.000 verschillende outfits heeft gedragen, hiervan zijn er 150 te zien. Norman Hartnell was lange tijd haar favoriete ontwerper: hij bedacht haar kroningsjapon, die rijkelijk geborduurd was met de nationale emblemen: de Engelse roos, de Schotse distel, het klavertje van Ierland en de narcis van Wales.
Bedekt in Abu Dhabi
© Chris Jackson / Getty Images
Later gingen de opdrachten ook naar onder andere Hardy Amies, Ian Thomas en Maureen Rose. Sinds 2002 kiest ze voor een groot deel voor de ontwerpen van haar eigen kleedster, Angela Kelly. Die gebruikt voor haar creaties nieuwe Ă©n oude stoffen (soms zelfs van vóór de kroning) om de benadrukken hoe het leven van de Queen verweven is met de afgelopen 90 jaar. De japon die de Queen in 2010 naar Abu Dhabi droeg was van Kelly’s hand. De enige andere ontwerper die nu nog in beeld is, is Stewart Parvin, die ook de trouwjurk van Zara Phillips ontwierp.
Dit sprookje zwierde in Nederland!
© Ian Gavan / Getty Images
De conservator schikt hier een bleekblauwe en goudkleurige avondjurk van Sir Norman Hartnell. Koningin Elizabeth droeg de jurk tijdens een feestelijk diner in Amsterdam bij haar staatsbezoek aan Nederland in 1958.
Dolle boel op Paleis Soestdijk
© ANP
Het bezoek had veel weg van een gezellig vriendenbezoek: van links naar rechts: prins Philip, koningin Elizabeth, een heerlijk giechelende prinses Beatrix, prinses Irene in ultieme fifties-glamour, koningin Juliana en prins Bernhard. Hoewel Elizabeth en Juliana jarenlang collega-koninginnen waren, is Elizabeths band met Beatrix altijd veel hechter geweest. De dames lijken erg op elkaar, in plichtsgetrouw denken en stalen discipline.
En zo zag ze eruit in de japon!
© Gamma Keystone / Getty Images
En hier zie je de japon zoals ze hem droeg in Amsterdam. En serieus, was Beatrix een babe of niet?