Spaanse bling: de 5 mooiste tiara’s van Letizia

De schatkamer van de Spaanse royals ligt vol met schitterende antieke bling, met nog stukken uit de 15de eeuw. En daar w...

De schatkamer van de Spaanse royals ligt vol met schitterende antieke bling, met nog stukken uit de 15de eeuw. En daar weet koningin Letizia met verve de mooiste tiara’s uit te kiezen.

Bijzonder aan de Spaanse monarchie is dat alle tiara’s en sieraden die de royals dragen privé-eigendom zijn. Bij de meeste koningshuizen behoren de topstukken tot de functie en niet de persoon. Oud-koningin Sofia is als matriarch van de familie degene met de mooiste collectie, die ze overigens gul deelt met haar dochters Elena en Cristina. Sinds Letizia koningin is, mag ze alles in de schatkist dragen, iets waar ze opvallend ingetogen mee omgaat, tot onze grote teleurstelling. Gelukkig valt er toch genoeg te genieten, te beginnen bij haar trouwtiara.

1. La Prusia: stijf en keurig

© Getty Images © Getty Images

De Pruisische Tiara (1913) stamt uit de tijd dat Duitsland nog een keizerrijk was en kwam in Spanje terecht via Letizia’s schoonmoeder, koningin Sofia. Beide dames droegen hem op hun trouwdag. Het is een Kokoshnik model van juwelier Koch, destijds hofleverancier van Pruissen, en gemaakt van platina en diamant. Het is een zeer chic stuk met een lange geschiedenis, maar maakt de toch al wat spitse Leti zo mogelijk nog strenger. Koningin Sofia draagt een Van Cleef & Arpels tiara van goud met robijnen die ze in 1962 als huwelijksgeschenk van haar Griekse landgenoot reder Stavros Niarchos kreeg. Nice. Next!

2. La Flor: Leti’s lieveling

© Getty Images © Getty Images

De Spaanse Bloementiara is een absolute favoriet van koningin Letizia. Gemaakt in 1879 door J.P. Collins als bruidsgeschenk voor aartshertogin Maria Christina van Oostenrijk, toen die trouwde met koning Alfonso XII van Spanje. De tiara werd verkocht toen de Spaanse royals in de jaren dertig in ballingschap leefden. Generaal Franco kocht hem terug als geschenk van het volk voor Sofia, toen de monarchie weer min of meer in ere was hersteld. Het is een multifunctioneel stuk dat ook als collier kan worden gedragen en kan worden gedemonteerd tot een stel broches. Qua verhouding is de tiara volmaakt voor Letizia en alle lieflijke ranken maken haar wat zachter: prima match tussen bling en majesteit.

3. La Buena, de mega-tiara

© Getty Images © Getty Images

Links Letizia met de Bloementiara, rechts koningin Sofia met een van de topstukken in Europese Bling. Deze monstertiara heet La Buena en is opgebouwd rond fleur-de-lis motieven door juwelier Ansorena. Het stuk mag alleen worden gedragen door de koningin van Spanje, maar Letizia is er nog niet mee gespot: het ding is een tikje te overweldigend voor haar frêle gestalte. Al zal hij ongetwijfeld een keer opduiken, bijvoorbeeld bij het huwelijk van haar oudste dochter, kroonprinses Leonor.

Het kan altijd nóg groter

© Hulton Archives / Getty Images © Hulton Archives / Getty Images

La Buena is rond 1905 gemaakt en was een huwelijksgeschenk van koning Alfonso XIII ? aan zijn bruid, prinses Victoria Eugenie van Battenberg, later bekend als koningin Ena van Spanje. Ooit was het een gesloten rond stuk dat bovenop het hoofd werd gedragen. Ena liet de achterkant echter openmaken, zodat de tiara wijder en wat meer aan de voorkant kan worden gedragen. Het is wel een stuk waar je als royal ‘big hair’ en lekker veel attitude bij moet hebben, want anders wordt het vanzelf een veredelde versie van een Miss Universe-kroon.

4. De Ansorena: omstreden…

© Julian Parker / Getty Images © Julian Parker / Getty Images

Koningin Letizia kan putten uit de hele Spaanse schatkamer én de collectie van haar schoonmoeder Sofia, maar heeft ook een eigen tiara. Vorig jaar debuteerde ze deze beauty op het 75ste verjaardagsfeest van de Deense koningin Margrethe II. De Ansorena Fleur-de-lis tiara (het thema is een knipoog naar La Buena) was een geschenk van het juwelenhuis rond 2009, toen ze vijf jaar kroonprinses was. Omdat de Spaanse royals de laatste jaren al erg onder vuur liggen wat betreft geld, schandalen en vriendjespolitiek, is Leti zeer huiverig om het peperdure geschenk te dragen, alleen de fleur-de-lis duikt weleens op als broche. Jammer, want het open, ijle model met de diamanten en parels staat haar uitstekend .

5. La Concha: überkitsch

© Lalo Yasky / Getty Images © Lalo Yasky / Getty Images

Bij het maken van de Spaanse Schelpentiara (1867) moet ontwerper Mellerio wel hebben zitten grinniken. Het is een zalig kitschy stuk van diamanten in de vorm van schelpen met parels, die ook nog eens golft als de zee. Het was een huwelijkscadeau van koningin Isabella II van Spanje aan haar dochter die ook Isabella heette. Het stuk is persoonlijk bezit van koningin Sofia, Letizia draagt hem maar zeer zelden. Ze vindt het stuk naar verluidt wat te ‘anekdotisch’ en draagt hem hier bovendien verkeerd: geen zijscheiding bij een symmetrische tiara, zie ook kroonprinses Mary. Maar wij denken zomaar dat het later de lievelingstiara zal worden van Letizia’s jongste dochter, prinses Sofia.

Laatste nieuws