Game of Crowns: dit vindt Camilla van Kate

Schokkend nieuws van het Windsorfront: hertogin Camilla zou in het bijzijn van de Queen haar best hebben gedaan om herto...

Schokkend nieuws van het Windsorfront: hertogin Camilla zou in het bijzijn van de Queen haar best hebben gedaan om hertogin Kate aan de kant te zetten, volgens Christopher Anderson in zijn boek ‘Game of Crowns’.

Anderson, al veertig jaar royaltyverslaggever, beweert dat Kate volgens Camilla niet chic genoeg is om te zijner tijd koningin te kunnen worden. “Camilla is nogal een snob“, aldus Anderson. “Hoewel ze zelf geen titel heeft, ze is wel een aristocrate. Ze beweegt zich al haar hele leven in koninklijke kringen. En ze heeft zichzelf altijd gezien als de figuurlijke ‘erfgename’ van Alice Keppel, die ándere beroemde royal minnares.”

Camilla en de connecties

© Getty Images © Getty Images

Alice Keppel ? is Camilla’s over-overgrootmoeder, die de minnares van Edwards VII, de over-overgrootvader van Charles. “Ze is heel trots op die connectie en schepte er vroeger al over op”, zegt Anderson. “Toen Camilla tien jaar oud was, kwam ze de klas van de zeer voorspellend genaamde kostschool Queen’s Gate in en beval de andere kinderen voor haar te buigen. ‘Mijn overgrootmoeder was de minnares van de koning,’ verklaarde ze. ‘We zijn zo goed als royalty.’ Dat was ook haar levensplan: deel uitmaken van de koninklijke kring als maîtresse van Charles en later als minnares van de koning.”

Hoe snobby is Camilla?

© Ben A. Prunchie / Getty Images © Ben A. Prunchie / Getty Images

Volgens Anderson was Camilla de kwade genius achter de kortstondige breuk tussen William en Kate in 2007. “Iedereen dacht dat William Kate ten huwelijk zou vragen, het was een enorme schok dat ze uit elkaar gingen”, zegt hij. “Mede dankzij Camilla, die zwaar op Charles heeft geleund om ervoor te zorgen dat William er een punt achter zou zetten. Kate stamt af van mijnwerkers, in Camilla’s beleving past zo iemand niet in de koninklijke familie.”

Strategisch poeslief

© WPA Pool / Getty Images © WPA Pool / Getty Images

De Queen is gevoelig voor dit soort argumenten, Charles zou William inderdaad hebben geadviseerd om óf voor Kate te kiezen óf het uit te maken. William verbrak de relatie, maak kwam al heel snel op zijn besluit terug. Sindsdien is Camilla, die niet alleen slim, maar ook strategisch is, poeslief tegen Kate. In de wetenschap dat die ooit echt koningin Catherine zal worden en ze dan maar beter geen vijanden kunnen zijn.

Camilla vs. Diana

© Getty Images © Getty Images

Camilla konkelde al eerder in het leven van de Windsors. Zo bemoeide ze zich in 1980, toen ze een affaire had met de prins van Wales, persoonlijk met de selectie van een maagdelijke bruid voor Charles. De keuze viel volgens Anderson op lady Diana Spencer. Die was in Camilla’s ogen ‘kneedbaar’ en zou als ‘ons soort mensen’ begrip hebben voor een verstandshuwelijk met de prins, die zo intussen zijn maîtresse zou kunnen aanhouden. In de praktijk viel het nog best een beetje tegen met de ‘kneedbaarheid’ van prinses Diana.

Lakei in Camilla’s bed

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Anderson weet ook smeuïge details uit de jaren tachtig en negentig te beschrijven. Toen zowel Charles als Camilla nog met anderen getrouwd waren, had Camilla een gastenkamer op Highgrove, het buitenhuis ? van Charles. Rond middernacht zette Charles de alarminstallatie van zijn slaapkamer uit, zodat ze naar binnen kon sluipen. Zijn kamerheer Ken Stronach woelde dan door het bed op de logeerkamer, zodat het er beslapen uitzag voor het personeel. Stronach, die vast niet genoeg betaald kreeg, moest ook al het glaswerk en servies controleren op Camilla’s lipstick. En was verantwoordelijk voor het razendsnel verwijderen van de foto van Camilla op Charles’ nachtkastje als Diana’s auto de oprijlaan opdraaide. Ging Charles naar Camilla’s huis, dan werd daar alles verduisterd en vertrok hij voor het licht werd, wat hem de bijnaam ‘Prince of Darkness’ opleverde.

De ambities van Carole

© WPA Pool / Getty Images © WPA Pool / Getty Images

Kate wilde volgens Anderson helemaal niet gaan studeren aan St. Andrews. Toen bekend werd dat prins William naar die Schotse universiteit zou gaan, vloog haar bloedambitieuze moeder Carole Middleton (hier in het blauw achter Camilla en Charles) speciaal naar Florence, waar Kate op dat moment werkte en een beetje Italiaans leerde. Allemaal om haar dochter te overtuigen van het feit dat St. Andrews iets te bieden had wat geen enkele andere universiteit had: de aanwezigheid van de aanstaande koning van Engeland. Kate ging overstag en sloeg de prins aan de haak. Tegen zoveel selfmade succes en ambitie legt zelfs Camilla, zo leep als ze ook mag zijn, het geheid af.

Laatste nieuws