Code Rood in Luxemburg

Het rommelt bij de Luxemburgse royals en de PR-afdeling heeft Code Rood afgegeven. Waar is groothertogin Maria Teresa nu...

Lees ook

Het rommelt bij de Luxemburgse royals en de PR-afdeling heeft Code Rood afgegeven. Waar is groothertogin Maria Teresa nu weer eens woedend over?

Al weken ligt het Luxemburgse hof onder vuur, want het paleis staat bol van de intriges en roddels rond staatshoofd Henri, diens echtgenote Maria Teresa en hun personeelsbeleid, dat qua decadente aan de Oranjes en de Groene Draeck doet denken. Wat is het aan de hand in het altijd zo pittoreske dwergstaatje?

Personeel hólt weg

© Court Grand-Ducale © Court Grand-Ducale

We citeren het Algemeen Dagblad: ‘Van verschillende sleutelfiguren aan het hof rollen de koppen door de bochtige, heuvelachtige straten van het belastingparadijs: de hofmaarschalk stapte op en in korte tijd vertrokken ook drie woordvoerders. De laatste pr-man vertrok na een dienstverband van slechts 5 weken al met piepende banden. Snel weg hier, op zoek naar een ietwat normalere werkgever.’

Foute dame over de vloer

© Court Grand-Ducale © Court Grand-Ducale

Ook niet mis: de rel rond Chantal Selva: een externe deskundige die vorig jaar september was aangetrokken om het hof te moderniseren. Want de Luxemburger’tjes zijn blijkbaar niet in staat eens kritisch naar zichzelf te kijken, daar is een dure interim voor nodig. Chantal zou een lintje krijgen voor haar inspanningen (was het echt zo’n zware klus?), maar bleek een strafbaar feit verzwegen bleek te hebben. Deze onthulling leidde tot het vertrek van Selva en een ernstig gesprek tussen het groothertogelijk paar en ministers uit de Luxemburgse regering. Daarin zou premier Xavier Bettel zijn zorgen over de stevig draaiende personeelscarrousel en de bijkomende kosten geuit hebben, waardoor H.K.H. Maria Teresa in woede ontstak.

Wraak van de hertogin

© Court Grand-Ducale © Court Grand-Ducale

Wederom het AD: ‘Op het laatste moment trok Maria Teresa zich terug uit het staatsbezoek van de Roemeense president aan Luxemburg en vertrok ze halsoverkop naar Zwitserland. Officieel vanwege ‘ernstige familieomstandigheden’, maar weinig Luxemburgers geloven dat nog na alle publiciteit. Bovendien, Maria Teresa heeft een (vermeend) verleden van het ontvluchten van Luxemburg. Want net na de troonsbestijging van haar man, in 2000, gingen er geruchten dat de groothertogin-gemalin met haar koffers én betraande ogen op het vliegveld klaar stond om het Ardennen-staatje achter zich te laten.’ Reden was toen het geroddel van haar schoonmoeder, Josephine-Charlotte. “Mijn schoonmoeder haat mij,” zei Maria Teresa daar destijds over.

Charmeoffensief op komst

 © ANP © ANP

Alle negatieve publiciteit doet de Luxemburgse royals geen goed, al helemaal niet in een tijd waarin alle koningshuizen zeer kritisch worden bekeken op kosten en representatieve waarde. Hoog tijd voor een charme-offensiefje, dus. Reken de komende weken op vele enige fotomomentjes van Henri & Co (zoals hier bij de Paus, met adorable kleindochter Amalia), om het morrende volk weer wat milder te stemmen. De belofte om wat zuiniger te zijn op het personeel ligt er naar verluidt al.

Laatste nieuws

Zie ook