De 5 meest schitterende bruidsjurken van Zweedse royals

Niets maakt ons zo gelukkig als royal weddings. Vandaar dat we vlassen op een kaartje naar de aanstaande Zweedse bruidsj...

Niets maakt ons zo gelukkig als royal weddings.

LEES OOK: 7 Uitglijders van koning Carl Gustaf van Zweden

1976: Silvia in Dior

© Gamma-Keystone / Getty Images

© Gamma-Keystone / Getty Images

Silvia Sommerlath werd door haar huwelijk koningin Silvia van Zweden. Ze deed dat in stijl, in een Dior van Marc Bohan: zijde, zeer eenvoudig en zedig, met een sleep die geen verlengde was van haar rok, maar van haar schouders viel. Oh, de seventies. De eenvoud was nodig om de pronkstukken van de bruid te laten schitteren: een royal sluier van antiek kant en de zalig opzichtige Cameo Tiara, bepaald geen ingetogen model.

1976: Lilian in shantung zijde

© Bettmann / Getty Images

© Bettmann / Getty Images

In 1976 was er nóg een royal bruid. Prins Bertil van Zweden trouwde eindelijk met zijn grote liefde, Engels model Lilian Craig, waar hij toen al 34 jaar mee samenwoonde. Het stel leerde elkaar in Londen kennen in WOII, maar de ingewikkelde regels rond de troonopvolging stonden een huwelijk in de weg. Carl Gustaf werd in 1973 koning, trouwde in 1976 zelf met een burgermeisje en vond dat er geen enkele reden was dat zijn oom niet met Lilian kon trouwen. Het gebeurde uiteindelijk in de slotkapel van het paleis: Bertil was 64, Lilian 61 en niemand die het hen zo gunde als de hele koninklijke familie. De bruid droeg ijsblauwe shantung zijde in een ontwerp van haar goede vriendin Elizabeth Wondrak, blauwe veren, wat diamanten en een boeketje met lelietjes-van-dalen. Naast het happy stel koning Carl Gustaf en koningin Silvia.

2010: Victoria in tijdloos chic

© Getty Images

© Getty Images

Pär Engsheden hulde kroonprinses Victoria in crèmekleurige zijde, met een wijde boothals en voor een royal bruid best een sexy rug: eenvoudig, chic en tijdloos mooi. Er zat een afneembare sleep van bijna 5 meter aan vast die eraf kon voor het feest. Ook Victoria droeg de antieke sluier én de Cameo Tiara, het privilege voor de hoogste vrouwelijke royals van Zweden.

2013: Madeleine in ruches

© Kungahuset.se

© Kungahuset.se

Prinses Madeleine is een romantische ziel die nog nooit een kantje of een ruche heeft gezien dat haar niet beviel. Haar bruidsjapon was dan ook een Valentino-orgasme van geplooide zijden organza met Chantilly kant en een strook die het geheel een béétje op een beddensprei uit 1954 liet lijken. Haar sluier was nieuw en subtiel, ze droeg er de Modern Fringe Tiara bij waarin oranjebloesem was gestoken, wat het zoete plaatje helemaal afmaakte.

2015: Sofia's Sexy Back

© Kungahuset.se

© Kungahuset.se

Ida Sjöstedt ontwierp de trouwjurk waarin Sofia Hellqvist prinses Sofia werd: crêpe zijde, kant en organza in drie tinten wit. De verrassing zat aan de achterkant waar de jurk net diep genoeg uitgesneden was om haar tattoo te laten zien. Ze had al een paar tattoos laten weghalen, maar echtgenoot Carl Philip stond erop dat ze haar zon hield én liet zien. Bij de japon droeg Sofia een eenvoudige lichte sluier en de tiara met smaragden die ze als huwelijkscadeau van haar schoonouders had gekregen. En, welke is je favoriet? 

Laatste nieuws