5 Royal besjes die niet van ophouden weten

You gotta love them: royal besjes die niet van ophouden weten. Gewoon bontjas aan, tiara op en knallen maar. Het exempla...

Lees ook

You gotta love them: royal besjes die niet van ophouden weten. Gewoon bontjas aan, tiara op en knallen maar.

Het exemplaar hierboven is prinses Birgitta van Zweden (79), een oudere zus van koning Carl Gustaf. Ze was de enige van haar zussen die een man met de status van prins trouwde en mocht daarom haar Zweedse titel Koninklijke Hoogheid houden. Haar man, prins Johann George von Hohenzollern is eerder dit jaar overleden; ze leefden al sinds 1990 gescheiden van tafel en bed. Birgitta miste hem niet erg, ze heeft namelijk een vol en rijk leven, ver weg van Zweden.

1. Thee met tiara’s

© Ullstein bild / Getty Images © Ullstein bild / Getty Images

Prinses Birgitta – drie kinderen, zes kleinkinderen – heeft er altijd voor gezorgd dat ze het leuk had. Ze woont op Majorca, wat dat huidje verklaart. Daar runt ze haar eigen golfcompetitie, borrelt ze met andere expats en houdt met vriendinnen theepartijtjes waarbij ze allemaal met een tiara komen, puur omdat het kan. Ze draagt hier de  Nine Prong Tiara, uiteraard een van de minst subtiele stukken uit de Zweedse schatkamer. Naast haar zo’n BFF, haar oudste zus prinses Margaretha, ook niet mis met de Aquamarine Kokoshnik op haar hoofd. Van oude mensen en dingen die niet voorbij gaan en zo. Kudos!

2. Krasse knar te Thailand

© Athit Perawongmetha / Getty Images © Athit Perawongmetha / Getty Images

Met koning Bhumibol van Thailand kun je best een beetje medelijden hebben. De man is 88 en kwakkelt met een zwakke gezondheid. Toch wordt hij af en toe nog op het royal balkon getakeld als bewijs dat hij nog leeft. Reden: zoon en kroonprins Maha Vajiralongkorn (derde van rechts), inmiddels ook alweer 63 jaar, zou te omstreden zijn voor het koningschap. Intussen breekt Bhumibol als krasse knar vlot records: hij is met 70+ jaar het langste regerende staatshoofd ter wereld (take that, Elizabeth II) en met 30+ miljard dollar op de bank ook een van de rijkste. Há! (PS: helemaal rechts de dame die wél een geweldige troonopvolger zou zijn: prinses Sirindhorn).

3. Pareltje van de Windsors

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Bedenk bij deze foto de parelende lach van prinses Michael van Kent (71), die zich geen koetsritje laat ontnemen. Ook niet als ze als C-royal pas op dag 4 van Ascot mag aantreden. Piratenlapjes, wagenwielen van hoeden, enthousiast gebruik van injectables, controverses, niets krijgt haar eronder. “Ik ga door tot ik erbij neerval, liefst met een glas champagne in mijn hand,” zegt ze. “Ik vind het leven dól. En je moet op elke verjaardag maar denken: net weer wat meer vintage quality.” Zo mogen we het horen.

4. Astrid: goud van oud

© ANP © ANP

Deze dame is prinses Astrid van Noorwegen (84), de middelste zus van koning Harald. En ze heeft een klinkende stamboom: achter-achterkleindochter van koningin Victoria, nichtje van de Queen én van koning Filip van België. Ze studeerde ondanks hevige dyslexie economie en politieke geschiedenis in Oxford. Na de dood van haar moeder was ze veertien jaar lang First Lady van Noorwegen, tot Harald trouwde met Sonja, die Astrid afloste in die rol. Ze woont in Oslo, is een getalenteerd porseleinschilderes en is het soort beschermvrouw dat zich intensief met haar twaalf charities bemoeit. Astrid, hier met neef Haakon en aangetrouwd nichtje Mette-Marit, gelooft niet in het adagio dat je bij het verlaten van het pand altijd één accessoire moet afdoen. Ze geeft de voorkeur aan de kerstboomlook, compleet met geruite rok en gouden (!) tiara. Norway’s Next Fashion Icon!

5. Runner-up: Sarah van York

© Julian Parker / Getty Images © Julian Parker / Getty Images

Sarah, hertogin van York (56) is nog wat te jong om zich echt een Royal Besje te mogen noemen. Maar ze loopt zich duidelijk warm, pierig los haar onder een hoed alsof ze nog zeventien is en een geheimzinnige flaconnetje (vast kruidenthee, toch?) in haar zak. Fergie, veteraan in vertier, overleefde vele schandalen en drie bijna-faillissementen. En woont nu gezellig (én op zijn kosten, slow clap voor zoveel manipulatieve talenten) met haar ex prins Andrew in Zwitserland. En ondanks het feit dat kroonprins Charles haar naam niet meer wil horen, wist Sarah zich toch weer op Ascot binnen te werken. waar ze keurig door de knieën ging voor de Queen. Heerlijk schaamteloos!

Laatste nieuws

Zie ook