Drakenprinsje Bhutan op eerste werkbezoek

Het Drakenprinsje van Bhutan heeft met zijn ouders zijn eerste werkbezoek afgelegd. De jongeman bezocht Dungkhar, de voo...

Lees ook

Het Drakenprinsje van Bhutan heeft met zijn ouders zijn eerste werkbezoek afgelegd. De jongeman bezocht Dungkhar, de voorouderlijke streek van de Wangchuck dynastie.

Reden voor het bezoek was de geboortedag van goeroe Rinpoch, die ooit voorspelde dat aartsvoorouder Tertoen Pema Lingpa ‘vele kostbare schatten zou vinden’ die de goeroe had verborgen. En bij schatten moet je dan eerder denken aan wijsheid en vriendelijkheid, dan aan diamanten en parels, want de Wangchuck’jes hechtten niet zo aan materiële rijkdom.

Drakenprins in het goud

© H.M. King Jigme Khesar © H.M. King Jigme Khesar

Babyprins Z.K.H. Gyalsey Jigme Namgyal Wangchuck werd ontvangen met een grootse ceremonie bij de Nagtshang, een soort tempelcomplex gebouwd door een voorouder en naamgenoot. Hij was als altijd fetching gekleed in de nationale kleur en werd gedragen door zijn vader, koning Jigme Khesar, en zijn moeder, koningin Jetsun Pema. Zijn vader schreef Namgyals naam bij in een antiek document waarin alle voorouders van de familie vermeld staan. Als dank kreeg de koning hiervoor een antieke hoed. Yay?

Gorgelen naar het vaandel

© H.M. King Jigme Khesar © H.M. King Jigme Khesar

Bij de ceremonie werd muziek gemaakt, maar het prinsje vond de grote trommels een beetje te luid en dook toen even weg bij zijn moeder. Daarna kikkerde hij snel weer op: Zijn Koninklijke Hoogheid blies vrolijk spuugbellen, gorgelde naar een vaandel en moest toen even gaan liggen voor een dutje, wat een veelbelovend begin is als kroonprins.

Eén en al goede voortekenen

© H.M. King Jigme Khesar © H.M. King Jigme Khesar

De prins was eerder deze met zijn ouders op tournee in Oost-Bhutan, waar zijn vader hem trots showde aan saluerende onderdanen, waar je blijkbaar niet vroeg genoeg aan kunt wennen. Dit bezoek was op de Dag van de Aap in de Maand van de Aap in het jaar van de Vuuraap, een teken uit de Chinese astrologie. “Op deze dag wordt het karmische fruit van al onze acties vermenigvuldigd”, aldus de geestelijke van dienst, die overal gelukkig een goed teken in zag. Want we hebben nu eenmaal een zwak voor schattige baby’s, dus hoe vaker koning Jigme Khesar met zijn zoontje op sjouw gaat, hoe beter, wat ons betreft.

Laatste nieuws

Zie ook