Vrijspraak geëist voor Spaanse prinses Cristina

Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft afgelopen vrijdag vrijspraak geëist voor de Spaanse prinses Cristina die verdacht...

Lees ook

Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft afgelopen vrijdag vrijspraak geëist voor de Spaanse prinses Cristina die verdacht wordt van belastingfraude.

Haar echtgenoot Iñaki Urdangarin komt er minder genadig vanaf: hij moet als het aan justitie ligt bijna twintig jaar de cel in. De corruptiezaak is complex. Cristina’s echtgenoot en een aantal anderen worden verdacht van fraude en verduistering van publiek geld. Het gaat om zo’n 6 miljoen euro, Cristina zou daar indirect van hebben meegeprofiteerd. De openbaar aanklager gaat er van uit dat Cristina wist wat er gaande was. Ze was immers mede-eigenaar van een van de rekeningen die voor het witwassen werd gebruikt.

In februari 2014 moest de prinses voor het eerst voorkomen ?. De prinses zei toen dat ze nergens van afwist en onschuldig was. Toch had het openbaar ministerie toen voldoende bewijs tegen haar om haar te beschuldigen van fraude en geld witwassen. De aanklacht zou elf jaar gevangenisstraf kunnen opleveren. Maar nu gaat het Spaanse OM dus voor vrijspraak…

TIP: lees dit artikel voor meer achtergrond m.b.t. deze Cristina Gate

Prinses Cristina, de jongste zus van koning Felipe VI, was van begin af aan al niet het doelwit van het OM. Toch waren de Spaanse royals bang dat de prinses de gevangenis in zou moeten.. Zoals gezegd, de aanklacht zou elf jaar straf op kunnen leveren. Dat ze toch voor de rechtbank moest verschijnen is vooral te danken aan de zelfbenoemde corruptiebestrijders van de vakbond Manos Limpias, die zich als civiele partij aansloten en de prinses veroordeeld wilden zien. En daar hebben ze een puntje, want Cristina heeft het verduisterde geld ook uitgegeven… Aan niet de meest goedkope dingen.

Inaki Urdangarin rechtszaak 5

Ze lijkt ermee weg te komen. Haar echtgenoot Iñaki daarentegen moet wel ernstig vrezen achter de tralies te verdwijnen. Het OM heeft volgens de Spaanse pers een sterke zaak tegen hem. De ex-hertog zou zich hebben verrijkt ten koste van de schatkist. Iñaki blijft zelf ontkennen: “Ik ben geen comisionista!” (lees hier meer)

Het zal nu niet lang meer duren. Het proces nadert zijn einde. De komende weken verweert de verdediging zich. Eind juni velt de rechter waarschijnlijk het vonnis.

Dit is overigens niet het enige royal schandaal in Spanje. Koning Felipe van Spanje doet al sinds zijn aantreden zijn uiterste best om alle uitglijders van zijn controversiële vader koning Juan Carlos te doen vergeten. En ook al doen Felipe en zijn vrouw Letizia zo hun best, blijken de twee toch verwikkeld te zijn in een sms-schandaal.

Laatste nieuws

Zie ook