Wordt Camilla dan toch Queen?

De recente promotie van Camilla, hertogin van Cornwall, lijkt de eerste stap naar het koningschap van koning Charles &ea...

De recente promotie van Camilla, hertogin van Cornwall, lijkt de eerste stap naar het koningschap van koning Charles én koningin Camilla.

De titel heeft altijd gevoelig gelegen in Engeland. Camilla (68) was de stoorzender in het huwelijk van aanbeden ‘People’s Princess’ Diana met Charles, iets wat veel koningsgezinde Britten haar niet konden vergeven. Om die reden kreeg Camilla toen ze in 2005 trouwde met kroonprins Charles niet zijn titel (prins van Wales), maar eentje met een net even wat minder beladen status: hertogin van Cornwall.

Camilla is heel populair

© Eamonn / Getty Images
© Eamonn / Getty Images 

Camilla wist zich de afgelopen jaren aardig te revancheren. Ze maakt Charles erg gelukkig, ze is vlijtig als het aankomt op werkbezoeken en bovendien hartelijk en benaderbaar. Niemand die haar nu nog ziet als ‘de Rottweiler’, zoals Diana haar rivale ooit doopte. De Queen, pragmatisch als ze is, heeft haar 90ste verjaardag aangegrepen om wat zaken rondom haar opvolging af te ronden. Zo heeft ze Camilla toegevoegd aan haar Privy Council, haar belangrijkste adviesorgaan, een beetje te vergelijken met de Nederlandse Raad van State. Het instituut wordt gezien als de hoeksteen van de Britse monarchie.

Ook promotie voor William

© Photoshot
© Photoshot

Het is een bewijs dat koningin Elizabeth alle vertrouwen in Camilla heeft, die tot tranen geroerd was toen ze van haar promotie op de hoogte werd gesteld. Tegelijk met Camilla is prins William (31) toegevoegd aan de Privy Council, waarmee hij in status nu tot de senior royals behoort. Volgens de Daily Express, die goede bronnen binnen Buckingham Palace heeft, is de reden van de uitbreiding van de Privy Council dat de Queen wil dat zowel Camilla als Charles lid kunnen zijn van het Accession Council, die de opvolging na haar dood regelt.

Hare Majesteit Camilla?

© Danny E. Martindale / Getty Images
© Danny E. Martindale / Getty Images

Het is een teken van grote genegenheid dat Hare Majesteit wil dat Camilla naast Charles kan staan, als hij – en laten we hopen dat het nog lang niet aan de orde is ? koning wordt. Gezien het feit dat Charles altijd heeft gezegd dat hij wil regeren met Camilla aan zijn zijde en William een goede band met zijn stiefmoeder heeft, zullen er wel heel rare dingen moeten gebeuren als het te zijner tijd geen koningin Camilla wordt. Ze is dan geen staatshoofd, maar draagt net als koningin Máxima de titel als geste, omdat het net even wat leuker staat dan eeuwig prinses-gemalin te moeten zijn.

Laatste nieuws