Zorgen om Deense prins Henrik

Dat Deense prins Henrik (82) niet meer de jongste is, mag duidelijk zijn. Maar dat nu al bekend is geworden dat hij volg...

Lees ook

Dat Deense prins Henrik (82) niet meer de jongste is, mag duidelijk zijn. Maar dat nu al bekend is geworden dat hij volgend jaar afziet van een groot feest, baart de Denen zorgen.

Dat er iets aan de hand is met de prins, is al een tijdje duidelijk. Vorig jaar trok hij zich vrij onverwacht terug uit het openbare leven en verschijnt sindsdien nog maar zelden aan de zijde van koningin Margrethe. Officieel is hij met pensioen en doet hij het ‘wat rustiger aan’, maar er lijkt meer aan de hand. Nu al is bekend gemaakt dat Margrethe en hij volgend jaar niet hun 50ste huwelijksjubileum publiekelijk zullen vieren.

Prins is gefrustreerd
Henrik Denemarken 1

Het is te hopen dat de prins-gemaal niets naars onder de leden heeft. Het kan echter ook een gevalletje ‘royal & eigenwijs’ zijn. Prins Henrik staat bekend als een gefrustreerde mopperpot die het eigenlijk nooit heeft kunnen hebben dat hij geen ‘koning’ wordt genoemd. “Het maakt me boos dat ik word onderworpen aan discriminatie,’ volgens de prins. “Denemarken, normaal gesproken een voorvechter voor gelijkheid tussen de seksen, is in dit geval bereid echtgenoten als minder te beschouwen dan hun vrouwen.”

Hopelijk is hij schoolziek
Henrik Denemarken 3

Henrik, geboren als Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat in Frankrijk, heeft het bovendien al jaren moeilijk met de groeiende rol van kroonprins Frederik in de Deense monarchie. In tegenstelling tot prins Philip (95), die ook dit weekend weer niet van de zijde van zijn vrouw week, kiest Henrik vooral voor zichzelf, volgens morrende Denen. Hij liep al eens kwaad weg naar Frankrijk na een rel en spijbelde ook al wegens ‘ziekte’ voor de festiviteiten rond Margrethe’s 75ste verjaardag. Het weerhield hem er niet van niet lang daarna in Venetië op te duiken met vrienden. Hopelijk is de voortijdige afzegging voor 2017 ook een gevalletje royal schoolziek en niets ernstigs.

Laatste nieuws

Zie ook