Wat? Onderhoud van Beatrix’ privéjacht kan veel goedkoper

We weten inmiddels dat de Oranjes het breed laten hangen, maar dat ze het ook niet heel erg vinden dat bepaalde uitgaves...

Lees ook

We weten inmiddels dat de Oranjes het breed laten hangen, maar dat ze het ook niet heel erg vinden dat bepaalde uitgaves juist veel belastinggeld kosten. De dure smaak van de koninklijke familie beschreven we hier al, maar de Oranjes – waaronder prinses Beatrix – zijn niet de enigen die verantwoordelijk zijn voor dit kostenplaatje. Ook premier Rutte kan er wat van…

De Groene Draeck, het privéjacht van prinses Beatrix, kost ieder jaar ongeveer een ton aan belastinggeld om te onderhouden. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat het ook voor 38.000 euro gedaan kan worden! Maar hoe zit dat dan? Premier Rutte kiest er zelfs na een second opinion voor om het onderhoud van de Lemsteraak in handen van de Koninklijke Marine te houden. In het onderzoek komt naar voren dat de Draeck beter particulier onderhouden kan worden en dat voor een lagere prijs.

beatrix

Rutte zegt er het volgende over:

De second opinion geeft aan dat de markt het onderhoud voor een lager bedrag (gemiddeld 8.000 euro per jaar lager) kan uitvoeren met een hogere kwaliteit. Het verschil weegt echter niet op tegen de meerkosten van Europees aanbesteden.

Eén ding scheelt voor alle belastingbetalers in Nederland, want Rutte wil voorstellen om het jaarlijkse bedrag voor onderhoud in ieder geval te verlagen naar 87.000 euro.

Lees ook:

Laatste nieuws

Zie ook