Koninklijk en kleurenblind: koningin Sonja van Noorwegen

Je zou denken dat het allemaal koel en sober is in Noorwegen, maar dan heb je toch buiten koningin Sonja (78) gerekend....

Je zou denken dat het allemaal koel en sober is in Noorwegen, maar dan heb je toch buiten koningin Sonja (78) gerekend. Koninklijk en kleurenblind of royal stijlicoon? Oordeel zelf.

Wat dat toch is met die Scandinavische majesteiten? Margrethe van Denemarken is heerlijk excentriek en Silvia van Zweden nog maar recentelijk afgekickt van een schier onbedwingbare fillerverslaving. En dan is er dus nog koningin Sonja, dol op jurken van Burdapatronen en een beetje sassy bling. Zoals de Maud Tiara van Garrard (hierboven) die zowel klein als groot kan worden opgetuigd. Sonja kiest uiteraard voor het laatste: hij rijst boven heur haar uit als een gletsjer uit een fjord. Het zal het Noorderlicht wel zijn. Kijk & huiver, dit zijn haar euh… spectaculairste tiara’s.

Groen als de Noorse bossen

© Kongehuset.no © Kongehuset.no

De Keizerin Josephine parure met kloeke smaragden in goud en zilver van goudsmid Bapst is geen subtiel geval. De set bestaat tegenwoordig uit een tiara, collier, oorhangers en twee broches, maar er is door de eeuwen heen eindeloos aan gesleuteld. De juwelen waren rond 1820 een geschenk van de keizerin aan haar kleindochter Josephine voor haar huwelijk met Oscar I van Zweden en Noorwegen en kwam via interroyale huwelijken in Noorwegen terecht. Het is de Big Kahuna van de Noorse kroonjuwelen, het groen zou de eeuwigzingende bossen symboliseren en alleen de hoogste vrouw van het land mag ‘m dragen. Sonja is er dol op en hoewel elke stylist zal roepen dat je zo’n groen zwaailicht sereen moet stylen om hem optimaal tot zijn recht te laten komen, is dit advies niet aan Sonja besteed. Die draagt hem gewoon eigenwijs met alle kleuren (gotta love this woman!).

… dus ook met knalrood

© RoyalsAllAroundTheWorld / Instagram © RoyalsAllAroundTheWorld / Instagram

…of lekker vloekend koraal

© RoyalsOfSweden / Instagram © RoyalsOfSweden / Instagram

Sonja en de diamantmijn

© Kongehuset.no © Kongehuset.no

Om het lekker verwarrend te maken heeft Sonja ook nog een Keizerin Josephine tiara met diamanten. Die volgde deels dezelfde route als de smaragden. Koning Harald erfde hem van zijn moeder in 1954. In 1968 schonk hij hem aan zijn vrouw, na hun huwelijk. Het is een heerlijk klassiek slagschip vol bloemen en lauwerkransen dat verder niet zoveel nodig heeft. Dus laat het aan Sonja de Subtiele over om er ook nog enorme diamanten oorhangers en een diamanten collier bij te dragen, #Meer=Meer.

De Wonderwoman Tiara

© Julian Parker / Getty Images © Julian Parker / Getty Images

Hier krijgen we hardnekkig de slappe lach van. De tiara is modern: gouden staafjes met daartussen kleine diamantjes. Ze kreeg hem in 1997 voor haar zestigste verjaardag van haar man, koning Harald, waar ze heel veel van houdt. Het is uiteraard Noors design, wonderschoon vakmanschap en lijkt een beetje op een gouden vikingschip. Of iets dat prinses Leia in ‘Star Wars’ zou bestellen. De tiara is multifunctioneel, want de voorkant kan worden afgewisseld met diamanten, een oranje topaas en een groene toermalijn, alsof het een soort royal moodring is. Allemaal fabuleus en toch lukt het niet om aan de Wonder Woman look te wennen – ligt het aan ons of ziet dit net uit alsof het uit een feestwinkel komt?

Laatste nieuws