Royal pechvogel: Mette-Marit van Noorwegen

Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen moest deze week verstek laten gaan bij een staatsbanket. En het was niet de eerst...

Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen moest deze week verstek laten gaan bij een staatsbanket. En het was niet de eerste keer dat haar gezondheid het Royal Kasplantje parten speelde.

Mette-Marit zei af voor het staatsbanket dat haar schoonvader koning Harald aanbood aan de bezoekende Poolse president Andrzej Duda en zijn vrouw Agata. ‘De Noorse kroonprinses heeft last van haar rug,’ zo liet het hof weten, en kon daarom niet de hele avond aan tafel zitten. Het zou te inspannend en te pijnlijk voor haar zijn geweest.

Griep werd longontsteking

© HRH Princess Mette-Marit Instagram © HRH Princess Mette-Marit Instagram

Het maakt het des te bewonderenswaardiger dat koningin Máxima met haar nierbekkenontsteking een staatsbanket in China uitzat om toch nog voor een glamourmomentje te zorgen. Maar toch pech voor Mette-Marit (en voor ons) om zo’n belangrijk tiaramoment te missen. En haar lichaam laat haar nogal eens in de steek. In februari 2002 kreeg ze griep tijdens de Olympische Spelen in Salt Lake City. Na een week was dat longontsteking geworden en werd ze opgenomen in het National Hospital in Oslo. Ze was daarna nog twee weken in de lappenmand en een reis naar Mozambique moest worden uitgesteld.

Prinses verbrandt in studio

© Mark Cuthbert / Getty Images  © Mark Cuthbert / Getty Images

In maart 2002 liep de ziel ernstige brandwonden op tijdens een interview met de Duitse televisie. De lampen die de studio had opgesteld waren zo fel dat zowel Mette-Marit als haar man kroonprins Haakon verbrand raakten. Mette-Marit was er het slechtst aan toe, zij had niet alleen brandwonden op haar huid, maar ook op haar netvliezen. Volgens artsen van het National Hospital hadden ze in twintig jaar nog maar twee keer eerder zulke brandwonden gezien en die waren van oude zonnebanken. Haakon deed de geplande trip naar Duitsland in zijn eentje, Mette-Marit was op 17 mei wel bij de Noorse National Day, maar de littekens waren toen nog goed zichtbaar.

Mette-Marit baalt van afzeggingen

Royal kasplantje Mette Marit
In oktober 2003 moest ze afzeggen voor een paleisdiner vanwege hevige griep, in december lag ze onkoninklijk op en voor de wc, geveld door het norovirus. Hierdoor kon ze niet aanwezig zijn bij de uitreiking van de Nobelprijzen. “Ik vind het ontzettend vervelend om mensen te moeten teleurstellen,” zei ze later. “Ik hoop het later goed te kunnen maken.” Gelukkig houdt ze van lezen, dat biedt nog wat afleiding tijdens het uitzieken.

Zware zwangerschap van Sverre

© kjendis.no © kjendis.no

De zwangerschap van prins Sverre-Magnus viel Mette-Marit in 2005 zwaar. Ze moest veel werkbezoeken afzeggen omdat ze kampte met zo’n lage bloeddruk dat ze flauw dreigde te vallen. Om die reden was ze niet bij het officiële bezoek aan Zweden voor hun eeuwfeest.

Zwak, ziek en misselijk

© Kongehuset.no © Kongehuset.no

In september 2007 moest Haakon als vervanger optreden omdat Mette-Marit door ziekte niet naar een conferentie kon. Een paar maanden later bezocht hij Chili in zijn eentje omdat de prinses weer geveld was door het norovirus. De kroonprins biechtte op dat hij haar vermoedelijk besmet had, omdat hij het een paar dagen eerder had gehad. “En met twee kleine kinderen, waarvan een op de kleuterschool en een op de basisschool zijn dit soort dingen bijna niet te vermijden,” aldus Haakon.

Prinses maakt lelijke val

© klikk.no © klikk.no

In oktober 2008 hield Mette-Marit aan een bezoek aan Oekraïne een lichte hersenschudding over, ondanks het feit dat ze toch heel verstandige schoenen droeg. De dokter die haar in Kiev behandelde verbood haar het officiële deel van het programma verder voort te zetten. Tijdens dit incident kwam aan het licht dat ze versleten nekwervels had, die erg veel pijn veroorzaakte. Ze moest om die reden in 2010 drie weken rust houden en kon daarom niet bij de Winterspelen in Vancouver zijn.

Royal griep is ánders


Een bezoek aan Melhus ging in 2011 niet door omdat Mette Marit ziek was. In november 2012 moest ze de Virke conferentie afzeggen wegens griep. Een maand later kon ze ook niet bij de opnamen van een kinderkerstspecial zijn (want een royal griep is blijkbaar heviger dan die van normale stervelingen). Haar dochter prinses Ingrid-Alexandra nam toen haar vader maar mee. Later die maand was ze nog steeds te ziek om bij het kerstconcert in het paleis te zijn.

Geveld door hernia

Royal kasplantje Mette Marit 2016
In oktober 2013 moest de prinses alles afzeggen vanwege een hernia, waarin ze een maand later werd geopereerd. Ze moest een paar dagen in het ziekenhuis blijven en revalideerde thuis. Vorig jaar was het weer raak en werd haar twee weken voor vertrek (!) al afgeraden om met Haakon naar Brazilië te gaan vanwege een hardnekkige luchtweginfectie. Ze vervulde in de tussentijd wel werkbezoeken in Noorwegen, wat tot enige verbazing leidde. En nu dus weer haar rug. We wensen Mette Marit beterschap, ook met haar wat kwakkelende relatie met de Noren.

Laatste nieuws