Zo charmant is koning Jigme van Bhutan

Is dit de leukste koning ooit? Goed met baby's en koning Jigme Khesar (36) pelde ook nog eigenhandig uien en chilipepers...

Lees ook

Is dit de leukste koning ooit? Goed met baby’s en koning Jigme Khesar (36) pelde ook nog eigenhandig uien en chilipepers voor een schoolmaaltijd voor kinderen van de Community School in Mongar, in Oost-Bhutan.

Voor je met koning Willem-Alexander en koningin Máxima mag lunchen moet je minimaal een uitblinker zijn, maar de Drakenkoning pakt dat duidelijk een stuk democratischer aan. Bij een bezoek aan de school liet hij de notabelen voor wat ze waren, hurkte gezellig op een stoepje en ging aan de slag. De Twitterverse liep leeg op deze foto, omdat de koning er ‘evenredig power en nederigheid’ op uitstraalt. Wij vinden hem ? verder ook best adorable.

Koning Jigme en de uitjes

Jigme is lekker bezig

© HM King of Bhutan / Facebook © HM King of Bhutan / Facebook

Jigme Khesar is lekker bezig in Bhutan. Hij lijkt een vrijwel volmaakte balans te hebben gevonden om aan de ene kant de vele tradities te eren en aan de andere kant het land de 21ste eeuw in te slepen. Alleen al door zijn leven gul te delen op Facebook, maar ook door in te zetten op beter onderwijs, meer welvaart en investeringen in milieubescherming. En hij krijgt dingen voor elkaar: ter ere van de geboorte van zijn zoon Jigme Namgyel Wangchuck (3 maanden), wilde hij geen gulle gaven, maar kreeg tienduizenden mensen zo gek dat ze in totaal 108.000 boomstekken te planten, “om Bhutan voor de nieuwe generatie groen te houden.” Zelf maakte uit uiteraard ook zijn handen vuil, want zo is de man nu eenmaal.

Zelfs leuk in Pringlessokken

© HM King of Bhutan / Facebook © HM King of Bhutan / Facebook

Jigme Khesar is aangenaam aards, nodigt onderdanen uit voor een kopje thee in het paleis en reist tot elke uithoek van het land, liefst te voet of per fiets, waarmee we er weer een fietsmonarchie bij hebben (wel kuitenbijtende bergen daar!). Intussen doet hij ook nog échte koningsdingen, zoals bevriende royals op werkbezoek galant de trap afhelpen. Aan zijn hand de altijd vrolijke prinses Maha Chakri Sirindhorn van Thailand. We zijn flabbergasted over Zijne Majesteits Inner fashionisto die hier zijn traditionele kleding lijkt te combineren met Pringlessokken. Gedurfd, maar hij kan het hebben.

Gevoel voor traditie

© HM King of Bhutan / Facebook © HM King of Bhutan / Facebook

Intussen zijn we ook gefascineerd door zijn klassieke zwartwit filmcamera. Toch opmerkelijk voor Mr. Royal Facebook. Hij staat hier met koningin Jetsun bij de Buddha Dordenma met uitzicht over het snelgroeiende Thimphu, de hoofdstad die onder zijn opa werd gesticht. Misschien dat de camera ook nog van zijn grootvader was? Ook in Bhutan zijn royals dól op continuïteit.

Laatste nieuws

Zie ook