Prinses Ingrid van Noorwegen (12) heeft haar eerste park

Je kan er maar eentje hebben: Oslo heeft het eerste park dat naar prinses Ingrid van Noorwegen is genoemd geopend en de...

Je kan er maar eentje hebben: Oslo heeft het eerste park dat naar prinses Ingrid van Noorwegen is genoemd geopend en de jongedame kwam dat klusje persoonlijk klaren.

Het staat ook bekend als ‘royal core business’: lintjes knippen, boten dopen en dingen openen. En je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Vandaar dat de oudste dochter van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit, onder het wakend oog van haar opa, koning Harald, zelf het Prinses Ingrid Alexandra Beeldenpark opende. Dat is later leuk kwartetten met prins Oscar van Zweden, die reeds zijn eerste speelpark scoorde.

Vorstelijke geste naar prinses Ingrid
Prinses Ingrid Park mei 2016 4

Het park is speciaal opgezet voor kinderen, ter ere van de het 25-jarig regeringsjubileum van koning Harald. Die het naar zijn kleindochter liet noemen, ‘omdat ik hoop dat de volgende generatie er van zal genieten en zij onze toekomst is’. No pressure, dus.

Ingrid en Sverre hielden zich in

© Ragnar Singsaas / Getty Images © Ragnar Singsaas / Getty Images

“De beelden zijn niet alleen om naar te kijken”, aldus de koning. “Je mag er ook aanzitten en opklimmen.” Dat deden prinses Ingrid en haar broer prins Sverre nogal voorzichtig, terwijl ze normaal gesproken toch niet vies zijn van een stevig potje ‘sibling rivalry’.

Noorse humor: eng konijn
Prinses Ingrid Park mei 2016 2

In het Prinses Ingrid Alexandra Beeldenpark staat momenteel alleen nog een geometrische vos en een beeld dat ‘konijn in de problemen’ heet (how very ‘Watership Down’!) die zijn voortgekomen uit een landelijke wedstrijd. De komende jaren zullen er steeds meer sculpturen bij worden geplaatst.

Keuvelen met de doelgroep

Prinses Ingrid Park mei 2016 3

De koninklijke familie nam de tijd om te praten met de ontwerpers en Ingrid Alexandra bezichtigde wat toekomstige onderdanen van dichtbij. Het is weer eens wat anders dan wiskunde en Engels.

Het hoort bij Ingrids opleiding
Prinses Ingrid Park mei 2016 1

Prinses Ingrid verricht wel vaker officiële handelingen, als training voor haar latere taak als koningin. Net zoals kroonprinses Amalia op Koningsdag aantoonde wel ongeveer te weten wat ervan haar wordt verwacht, brengt ook Ingrid het er op dit soort momenten prima vanaf. Al houden we ook wel erg van haar ‘whatever’ blik, #tweeniepower.

Laatste nieuws