Happy birthday, prinses Laurentien (50)!

Prinses Laurentien wordt vandaag 50 – van harte, koninklijke hoogheid – waarvan ze al zo'n zeventien deel uitmaakt van d...

Lees ook

Prinses Laurentien wordt vandaag 50 – van harte, koninklijke hoogheid – waarvan ze al zo’n zeventien deel uitmaakt van de Oranjes. Reden voor een nadere kennismaking!

Ze staat bekend als ‘het meest gewone en benaderbare’ lid van het koninklijk huis: makkelijk in de omgang, vrolijke babbel, talent om iemand het gevoel te geven dat haar belangstelling echt is. Van de titel ‘reservekoningin’ wil ze niet weten, daarvoor heeft ze teveel respect voor wat haar schoonzus Máxima allemaal doet. Feit is wel dat we het slechter hadden kunnen treffen, dan met deze aardige, deftige dame als eerste reserve. Dit wil je weten over prinses Laurentien.

Ze koos zelf haar naam

1960 © RVD / Privébezit prinses Laurentien 1960 © RVD / Privébezit prinses Laurentien

We hadden bijna een – hoe lekker gewoon wil je het hebben? – een prinses Petra gehad. Petra Laurentien Brinkhorst (hier links) koos echter lang voor haar huwelijk al haar tweede naam als roepnaam, omdat ze die beter bij haar vond passen. Laurentien is een portmanteau van de namen van haar ouders, Laurens Jan Brinkhorst en Jantien Brinkhorst-Heringa.

Ze is een slimme tante

© RVD / Privébezit prinses Laurentien © RVD / Privébezit prinses Laurentien

Als tiener was prinses Laurentien al een wereldburger. Ze bezocht de middelbare school in Den Haag en behaalde haar baccalauréat A aan het Lycée Français in Tokio, Japan (as you do). Vervolgens ging ze terug naar Nederland, waar ze in 1986 aan de Rijksuniversiteit Groningen haar propedeuse geschiedenis behaalde. In 1989 kreeg ze een Bachelor of Arts in de politieke wetenschappen aan de University of London (Queen Mary College). En in 1991 haalde de prinses haar Master of Journalism aan de University of California te Berkeley in de Verenigde Staten. En lekker zeilen kon ze toen ook al.

Mooiste Trouwjurk Ooit?

© Julian Parker / Getty Images © Julian Parker / Getty Images

Prinses Laurentien trouwde in 2001 in Den Haag met prins Constantijn, de jongste zoon van prinses Beatrix en prins Claus. In kringen van royal wedding verslaafden staat haar zeer eenvoudige retrojapon van Edouard Vermeulen (Natan) nog altijd bekend als een van de mooiste bruidsjurken ooit. Ze droeg er de lauwerkranstiara bij, een van de oudste stukken van de Oranjes.

Thuis in Den Haag
Laurentien 50 2

Laurentien en Constantijn kregen samen drie kinderen: Eloise (13), Claus-Casimir (12) en Leonore (9). Het gezin woonde lange tijd in Brussel, maar heeft zich vorig jaar in Den Haag gevestigd, in de chique wijk Benoordenhout. Paleis Huis Ten Bosch en Paleis Noordeinde liggen in de buurt, dus dat is handig. De prinses noch de prins krijgt een uitkering van de staat, ze behoren tot de eerste lichting moderne royals met een hoge positie die gewoon werkt voor de kost. De kinderen dragen ook hun steentje bij: ze waren bij de meest recente boekpresentatie van hun moeder, #hoeleukisditstel?

Laurentien is van de letters
Laurentien 50 4

Sinds 2009 is prinses Laurentien Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO, waarmee ze zich ook wereldwijd inzet voor de problematiek van laaggeletterdheid. Daarnaast is ze voorzitter van de High Level Group of experts on Literacy (HLG) van de Europese Commissie en sinds 2014 erevoorzitter van Stichting Lezen & Schrijven. Ze geeft met name richting aan de internationale inspanningen van de stichting, zoals binnen het European Literacy Policy Network (ELINET) en het programma Public Libraries 2020.

Ze heeft weer een boek geschreven!
Laurentien 50 3

Prinses Laurentien schreef al een paar kinderboeken en leverde onlangs samen met Jeroen Smit een nieuw boek af: ‘Nog Lang en Gelukkig’. In het ‘voorleesboek voor volwassenen’ staan interviews met belangrijke leiders uit de politiek en het zakenleven en adviezen en tips van de kinderen aan de managers van de bedrijven. Volgens Laurentien helpt hun intuïtieve, heldere wijsheid volwassenen om anders te denken.

Prinses met een heel eigen stijl

© LFI / BSR Agency © LFI / BSR Agency

Qua looks heeft prinses Laurentien zo haar hits & missers gescoord, maar eerlijk is eerlijk: saai is het nooit. Zo was ze een van de eerste prinsessen in Europa met heel kort haar en is ze nog nooit een woest printje tegengekomen dat haar niet beviel. Maar ook effen pakt ze uit: we slapen nog wel eens onrustig van haar Koninginnedag-outfit uit 2007. Met zo’n CV, uitgesproken smaak en ook nog eens een eigenzinnige stijl en meer Beatrix-dictie dan koningin Máxima ooit zal krijgen, kunnen we maar één conclusie trekken: Laurentien is fabulous at fifty!

Laatste nieuws

Zie ook