10 dingen die je wilt weten over jarige prins Pavlos van Griekenland

Prins Pavlos van Griekenland (49) is heel veel niet: hij is niet hip, hij is geen échte kroonprins en hij is niet...

Lees ook

Prins Pavlos van Griekenland (49) is heel veel niet: hij is niet hip, hij is geen échte kroonprins en hij is niet macho (mijnheer kan naar verluidt niet met droge ogen naar ‘Bambi’ kijken). Wat hij wel is? Heel erg aardig.

Zo kan hij geen nee zeggen als zijn vrouw Marie Chantal (links) of zijn kinderen weer eens een al dan niet zielig huisdier mee naar huis hebben genomen. Zegt de kroonprins dat het ‘gezond en normaal’ is dat zijn oudste twee kinderen Constantino en Maria-Olympia in de Verenigde Staten studeren, maar verzint wel steeds smoezen om ze daar op te zoeken, omdat hij ze zo mist. En is hij zelfs bij het ontbijt al te porren voor een spelletje Square Game challenge ? met zijn jongste zoontje Ari. What else?

© HRH Princess Marie Chantal / Instagram © HRH Princess Marie Chantal / Instagram

1. Hij is een Griekse Brit

1985 © Greek Royal Family 1985 © Greek Royal Family

Pavlos (hij staat hier rechts achteraan) is geboren in Athene, maar verhuisde toen hij nog maar zeven maanden was met koning Constantijn en koningin Anne-Marie naar Rome en vervolgens naar Kopenhagen. Reden: door de militaire coup in Griekenland was de monarchie daar verleden tijd. In 1974 settelden de Grieken zich in Londen, waar hij het Hellenistisch College volgde, een Griekse school opgericht door zijn ouders. “Toen ik opgroeide, was het me heel duidelijk dat ik lid was van een koninklijke familie en later een potentiële functie zou kunnen hebben,” zegt hij. “De vraag was wanneer, hoe en wat als? We hebben als familie een manier moeten vinden om gewone burgers te zijn en toch het Griekse doel te dienen. Dat zijn we aan ons land verplicht.”

2. Pavlos is óók prins van Denemarken

© Greek Royal Family © Greek Royal Family

De kans dat Pavlos ooit koning van Griekenland wordt is nihil, hij is alleen kroonprins in naam. Wel zijn de Grieken verwant aan zo’n beetje elk koningshuis in Europa en hebben ook royals gewoon hechte familiebanden. Zo is koningin Margrethe van Denemarken als zus van zijn moeder Anne-Marie Pavlos’ tante. Via die kant heeft hij naast zijn titel ZKH kroonprins van Griekenland ook de titel Prins van Denemarken. Zijn vader is op zijn beurt een broer van koningin Sofia van Spanje, die dus ook een tante van hem is. Om die reden zijn Pavlos en zijn vrouw Marie-Chantal vaak aanwezig bij royals weddings en andere events.

3. De prins deelde een kamer met Felipe!

© Julian Parker / Getty Images © Julian Parker / Getty Images

Pavlos studeerde in Amerika aan het United World College. Na in 1986 te zijn afgezwaaid volgde hij de officiersopleiding van Sandhurst en schopte het tot luitenant in het Britse leger. Daarna studeerde hij aan Georgetown University in Washington International Relations, Law and Organisation (1993) om vervolgens voor zijn Master of Science in Foreign Relations (1995). In deze tijd deelde hij een flat met zijn neef, kroonprins Felipe, de huidige koning van Spanje. Ze zijn nog altijd bevriend, hier staan ze samen met Marie-Chantal (links) en kroonprins Frederik van Denemarken (rechts) op het bordes tijdens festiviteiten voor de 50ste verjaardag van koning Garl Gustaf van Zweden, in 1996.

4. Pavlos is een hedgefunder (gaap)

Vanaf 1995 werkt hij in de financiële wereld van investeringsbanken en hedgefunds, in 2002 begon hij voor zichzelf. Pavlos is mede-eigenaar van Ortelius Capital Partners LLC, gespecialiseerd in hedge funds (hé, wakker blijven!). Toch voelt hij zich erg betrokken bij zijn vaderland en spreekt hij vaak zijn zorgen uit over het financiële dal waarin Griekenland terecht is gekomen.

5. Prins Pavlos is een trotse vader

© HRH Prince Pavlos / Twitter © HRH Prince Pavlos / Twitter

In 1995 trouwde Pavlos met eerdergenoemde Amerikaanse socialite Marie-Chantal Miller. Samen kregen ze vijf kinderen: Maria-Olympia (New York, 1996), Constantine-Alexios (New York, 1998), Achileas-Andreas (New York, 1999), Odysseas-Kimon (Londee, 2004) en Aristidis-Stavros (Los Angeles, 2008). De kroonprins woont met zijn gezin in Londen, in een fraai stadspaleisje en heeft daarnaast een groot buitenhuis in de country. Pavlos is erg trots op zijn kinderen en ook maar een mens: zo maakt hij ussies achter het stuur.

6. De kroonprins is dol op zijn vrouw

© HRH Princess Marie Chantal / Instagram © HRH Princess Marie Chantal / Instagram

De relatie van Pavlos en Marie-Chantal is ’the stuff of legends’ in aristokringen. Aan de ene kant heb je het societysprookje van de prins-zonder-land die door een societyjournalist werd gekoppeld aan een beeldige Manhattanite die ook nog eens – handig! – dochter van een miljardair is. Aan de andere kant gedragen ze zich in het dagelijks leven niet anders dan willekeurig welk welgesteld gezin en zijn ze ook na 21 jaar nog dol op elkaar. En hij uit het ook nog, met liefdesverklaringen aan het adres van zijn vrouw op Twitter. “Hij is een geweldige man, een fantastische vader, mijn beste vriend en een ontzettende lieverd,” zegt Marie-Chantal die hem ‘my lovebug’ noemt. “Ik heb ontzettend geluk gehad in de liefde.”

7. Pavlos is een fanatiek zeiler

© PhilippeBriand.com © PhilippeBriand.com

De prins zeilt al sinds zijn kindertijd en is een ervaren openzeezeiler. Vaak vaart hij als crewlid mee op de Mari-Cha IV, het records brekende zeiljacht van zijn schoonvader, taxfree miljardair Robert W. Miller. De Mari-Cha IV is het grootste zeiljacht ter wereld, Pavlos is als crewlid ‘grinder’ ofwel iemand die de lieren bedient waarmee de zeilen worden gehesen en gestreken.

8. Hij let op de kleintjes

© HRH Princess Marie Chantal / Instagram © HRH Princess Marie Chantal / Instagram

Pavlos voelt zich nergens te goed of te chic voor. Hier slaat hij taxfree zijn favoriete Glenfiddish whisky in, met een knipoog naar de winkels van zijn schoonvader.

9. Hij is oestrogeentolerant

© HRH Princess Marie Chantal / Instagram © HRH Princess Marie Chantal / Instagram

Pavlos kan de vriendinnen en kennissen van zijn vrouw waarderen en slaat niet op de vlucht als ze een Girl’s Night In hebben. Naast Marie-Chantal zit Gwyneth Paltrow, op schoot poes Sky. Bonuspunten voor het feit dat zijn sokken lang genoeg zijn om zelfs in deze houding geen bloot been te laten zien, #gentleman.

10. Hij is openhartig en populair

© HRH Princess Marie Chantal / Instagram © HRH Princess Marie Chantal / Instagram

Waar de meeste koningshuizen met samengeknepen billen over hun imago waken, deelt Pavlos zijn leven gul online. Zwemdiploma’s van zijn kinderen, het geluk om met zijn oudste zoon in de kroeg te zitten waar hij zelf als student kwam (kijk prins Constantino dit eens lekker awkward vinden!), foto’s van reizen – hij heeft duidelijk geen moeite om een inkijkje in zijn leven als ‘werkende royal die nergens aanspraak op maakt’ te geven. Heel slim, want die openheid maakt hem erg populair én bovendien goed bekend in Griekenland, #jeweetmaarnooit.

Laatste nieuws

Zie ook