Koningin Máxima 45 jaar: haar mooiste foto’s

Ter ere van de 45ste verjaardag van koningin Máxima: haar mooiste officiële én spontane foto's. En daarin is keuze, want...

Lees ook

Ter ere van de 45ste verjaardag van koningin Máxima: haar mooiste officiële én spontane foto’s. En daarin is keuze, want ze is de meest gefotografeerde vrouw van het land.

Uit anekdotes van fotografen blijkt dat ze redelijk mediageniek is (ze kijkt altijd even het hele rijtje langs om iedereen een shot te gunnen). Maar ook dat ze ook maar een mens is, want heel veel foto’s vallen af, omdat ze net haar ogen dicht heeft. Daarom een selectie, te beginnen bij…

1994: La Zorreguieta

Koningin Máxima 45 jaar: haar mooiste foto's © RVD

Om deze foto moeten we nog altijd lachen. Máxima is hier 23 jaar, heeft haar eerste echte baan en is op vakantie in Noord-Argentinië. Van alle foto’s die er ongetwijfeld uit haar pre-Oranje tijd zijn, werd deze gekozen om een inkijkje te geven in het leven van La Zorreguieta. Want de beste manier om een aanstaande kroonprinses aan een volk te pitchen is iets met grauwe stenen en cactussen? Wél leuk om te zien: haar blik is nog altijd hetzelfde en de voorliefde voor grote zonnebrillen en statement sieraden had ze toen al.

2001: de eerste officiële foto

Koningin Máxima 45 jaar: haar mooiste foto's © RVD

Onder het oer-Hollandse motto ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ is de eerste officiële foto die van Máxima Zorreguieta wordt vrijgegeven zeer sober. Om niet te zeggen Calvijns, met minimale make-up en bling. Stylisten snikken van oost tot west, maar we doen het ermee. Het portret werd geschoten ter ere van haar verloving met kroonprins Willem-Alexander en veel gebruikt tijdens haar kennismakingstournee door Nederland.

2002: de royal wedding

Koningin Máxima 45 jaar: haar mooiste foto's © Sion Touhig / Getty Images

Het was zeldzaam warm op 2 februari 2002: 15 graden. Wereldwijd zaten zo’n 900 miljoen mensen voor de televisie en zagen rode lopers, een gouden koets, een prachtige bruid die met volmaakt gevoel voor timing volschoot bij ‘Adios Nonino’, de favoriete tango van haar vader, die er niet bij kon zijn. Máxima trouwde onder toezicht van acht koninginnen en vier koningen en werd met haar jawoord prinses der Nederlanden. En daarna werd er vrolijk gezoend, wel vier keer. En die laatste klus duurde welgeteld 8.3 seconden. Inderdaad, Calvijn kon het daarna schudden.

2005: moeder van twee

Koningin Máxima 45 jaar: haar mooiste foto's © Michel Porro / Getty Images

De royal show must go on, ook als je nog maar drie weken eerder bent bevallen. De fotosessie van 2005 was best afzien voor Máxima. Niet alleen had ze, blijkbaar tijdens een hormonale aanval, een wat onfortuinlijke ‘mom pony’ laten knippen, het was bovendien bloedheet. Baby Alexia was niet bijster enthousiast over het gebeuren en kleine Amalia – hoe adorable was die als peuter? – had even een turbomomentje, want het is niets niks, om opeens alle aandacht te moeten delen. Aan de foto’s was het gelukkig allemaal niet af te zien.

2007: ‘De Nederlander bestaat niet’


Ervaren kroonprinses, inmiddels moeder van drie en de grootste spontaniteit voorbij, sinds haar uitglijder in 2007. Toen kreeg Máxima namelijk half Nederland over zich heen omdat ze in een toespraak zei dat ze ‘dé Nederlandse identiteit’ nog niet had gevonden. Het was een beetje muggenziften in een momentopname, maar bewees maar weer eens dat ze in een glazen huis woont. Later zei Máxima dat ze erg van alle commotie was geschrokken: ‘Ik wilde Nederland juist een compliment maken vanwege de veelzijdige samenleving.’

2009: kiekjes voor thuis

Koningin Máxima 45 jaar: haar mooiste foto's © Julian Parker / Getty Images

Misschien niet de mooiste, maar wel een van de leukste foto’s die we van de Oranjes kennen. Koningin Beatrix fotografeerde tijdens het sluitstuk van het staatsbezoek aan Chili haar zoon en schoondochter bij de Maanvallei, beroemd om zijn grillige rotsformaties. Het zou zomaar een ‘normaal’ Nederlands gezin kunnen zijn, met een man die echt beter geen geel kan dragen, een vrouw die weer eens vergeet haar zonnebril af te zetten en een moeder die denkt aan kiekjes voor thuis, #zolekkergewoongebleven!

2011: Royal Spice

Koningin Máxima 45 jaar: haar mooiste foto's © RVD

De enige echte glamourfoto’s die er van Máxima zijn gemaakt, zijn te danken aan fotograaf Erwin Olaf, die haar fotografeerde voor haar 40ste verjaardag. Hij weigerde haar zelf haar make-up te laten doen en wist haar mooiste blik te vangen. Stiekem hopen we niet tot haar 50ste te hoeven wachten op nog zo’n sessie.

2013: koningin der Nederlanden

Koningin Máxima 45 jaar: haar mooiste foto's © RVD

Op 30 april 2013, de dag van inhuldiging, maakten we kennis met Máxima 2.0. Aanzienlijk ingetogener, zwijgzame glimlach, alles om maar duidelijk te maken dat ze slechts koningin in naam is en verder vooral haar man wil steunen. Haar al te geforceerde rol als royal arm candy duurde overigens niet heel lang. Ook Willem-Alexander lijkt het namelijk zeker zo leuk te vinden als ze een beetje zichzelf is, met charisma en al. Maar toch: als koningin lijkt ze er bewust de rem op te zetten, in de wetenschap dat het zíjn sprookje is.

Boven alles een familiemens

Koningin Máxima 45 jaar: haar mooiste foto's 2015

Gewoon even doorgaan

Koningin Máxima 45 jaar: haar mooiste foto's - China

Máxima wist dat het al teleurstelling genoeg opleverde dat ze moest afhaken tijdens het staatsbezoek aan China. Om toch voor één representatief glamourmomentje te zorgen, besloot ze zich nog wel met nierbekkenontsteking naar het diner te slepen, #voorvolkenvaderland.

2016: met royal schuurspons
Maxima 45 nederland doet

Het is redelijk onuitstaanbaar, maar zelfs met huishoudhandschoenen en een royal schuurspons heeft Máxima nog wel wat. Van harte, majesteit!

Laatste nieuws

Zie ook