Lief: de bijzondere band van Zara en de Queen

Zara Phillips was op 15 mei 1981 (ja, ze is vandaag jarig) het eerste meisje na vele Windsor-jongens. En is ook nog eens...

Zara Phillips was op 15 mei 1981 (ja, ze is vandaag jarig) het eerste meisje na vele Windsor-jongens. En is ook nog eens de dochter van de Queens geliefde dochter Anne. Geen wonder dat HM Elizabeth als een blok viel voor haar eerste kleindochter.

“Ik had als klein meisje totaal geen besef dat mijn oma de koningin was”, zegt Zara. “Voor mij was ze gewoon mijn oma. Heel belangstellend, heel lief. Zowel mijn moeder als de Queen zijn al hun hele leven dol op paarden. Dat zijn ook de vroegste herinneringen die ik aan haar heb. Rijden op een pony die ik van haar had gekregen, samen naar races waar mijn moeder reed.” Zoals hier tijdens de Windsor Horse Show in 1987.

‘De Queen is groot voorbeeld’

© Onbekend © Onbekend

“Pas later kreeg ik meer besef van wat mijn grootmoeder was en wat ze voor anderen betekende”, zegt Zara. “Maar toch vooral omdat ik zag hoe anderen met haar omgingen, want onder elkaar was ze altijd vooral de moeder van mijn moeder. Ze is een groot voorbeeld, ik heb mateloos respect voor de manier waarop ze al haar hele leven haar taken vervult.” Terugkerend ritueel in Zara’s kindertijd: met oma naar paardenevents; het jongetje is Zara’s oudere broertje Peter.

Samen gokken en giebelen

© Tim Graham / Getty Images © Tim Graham / Getty Images

Als paardenmeisjes onder elkaar kunnen Zara en de Queen uren praten over hun paarden en is samen races bijwonen een gezellige traditie geworden, waarbij ze allebei graag een gokje mogen wagen. Hier staan ze samen te grappen op Gold Cup Day tijdens het Cheltenham National Hunt Festival in 2003.

Drie generaties op pad

© Royal Tumbler © Royal Tumbler

Het liefst gaan ze samen paardrijden, zoals op dit kiekje uit de jaren negentig. Ondanks haar hoge leeftijd rijdt de Queen (midden) nog wekelijks. Nu ligt Gatcombe Park waar prinses Anne (rechts) en Zara (links) wonen te ver van Windsor Castle om dat heel vaak te doen. Maar zeker in de zomermaanden, als een enorm contingent Windsors vakantie viert op Balmoral, wordt daar samen veel gereden. “Paarden zijn dol op mijn grootmoeder, omdat ze altijd wel iets lekkers bij zich heeft”, zegt Zara, die als kind zelf ook wel eens een appeltje uit de zakken van de Queen kreeg. “Ik bewonder haar zeer om hoe ze haar ambt vervult en het is geweldig om de passie voor paarden met mijn moeder en haar te kunnen delen.”

Van Zara naar Mia

© The British Monarchy © The British Monarchy

De unieke band gaat inmiddels nog een generatie verder. Op de prachtige portretten die Annie Leibovitz schoot ter ere van de 90ste verjaardag van de Queen is het Zara’s dochtertje Mia die de grote eer heeft de Koninklijke Handtas te mogen vasthouden.

Laatste nieuws