Tiara Time! Mary en Frederik van Denemarken 12 jaar getrouwd

Het was een mooie dag, 12 jaar geleden. Bruidegom Frederik was betraand en bloednerveus. Bruid Mary stond stijf van...

Het was een mooie dag, 12 jaar geleden. Bruidegom Frederik was betraand en bloednerveus. Bruid Mary stond stijf van de kersverse prinsessenstress. En koningin Margrethe zat onder de nicotinepleisters.

Dit om te voorkomen dat ze een sigaret zou opsteken in de kathedraal. Zo bont maakte ze het niet, al zie je haar op het filmpje verderop wel mummelen op een (nicotine?)kauwgompje. En een geoefend oog zag tijdens de latere festiviteiten wel steeds de ‘asbak-lakei’ strategisch om haar heen cirkelen met het marmeren doosje dat ze als asbak gebruikt.

Smoorverliefd stel

© Danish Monarchy © Danish Monarchy

Het bruidspaar zelf had echter alleen oog voor elkaar: kroonprins Frederik keek zo verliefd dat ‘sprookje’ het meest gebruikte woord van de dag was. En kersverse kroonprinses Mary liet aan de hele wereld zien dat het wederzijds was (en dat ze het prinses zijn al aardig onder de knie had, #zelfbeheersing).

Trainen voor het sprookje

© Princess Mary / Instagram © Princess Mary / Instagram

Vooral ‘down under’ smulde het publiek van het feit dat ‘hun’ Mary Donaldson trouwde met de kroonprins van één van de oudste monarchieën van Europa. Het stel leerde elkaar kennen in 2000, tijdens de Olympische Spelen in Sydney. Voor hun verloving schonk Frederik zijn aanstaande een nogal kerstachtige ring met een smaragd en twee robijnen. Mary was ondertussen nog druk bezig met haar metamorfose van burgermeisje tot prinses en trainen op protocollen, wuiven, zedig zitten en bij het uitstappen niet uit koetsen vallen. Over het ‘sprookje’ liet ze zich ooit ontvallen dat ‘het nog best hard werken’ was.

Ontroerde kroonprins

Frederik en Mary trouwden op 14 mei in de kathedraal van Kopenhagen, het bruidsfeest werd gehouden in Paleis Fredensborg. Frederiks broer prins Joachim van Denemarken was als getuige wijselijk afgeladen met tissues in de wetenschap dat gevoelsmens Frederik zou volschieten. Wat hij ook deed toen hij Mary naar het altaar zag schrijden met als bruidsmeisjes haar zussen Jane en Patricia en haar beste vriendin Amber Petty.

Mooiste / lelijkste bruidsjurk ooit? Frederik en Mary 12 jaar getrouwd 2

De bruid droeg een japon van Uffe Frank waar de meningen nog altijd over verdeeld zijn. De één vindt het de meest romantische jurk ooit, de ander smaalt dat Mary door alle lappen en flappen net een veredeld herderinnetje met een schort leek. De aanblik was wat… rommelig, zeker als de wind met alle panelen aan de haal ging. De look knapte ’s avonds op, toen de zware, verstevigde sleep eraf was gehaald.

Sluier met een geschiedenis Frederik en Mary 12 jaar getrouwd 3

De sluier daarentegen voldeed aan alle verwachtingen van romantische royalty-watchers. Die was voor het eerst gedragen door kroonprinses Margareta van Zweden en later door haar dochter Ingrid, koningin van Denemarken. Ook Ingrids dochters Margrethe (de huidige Deense koningin) en haar zussen Benedikte en Anne-Marie droegen op hun huwelijken de van traditie doordrenkte sluier van Iers kant, dus het was gepast dat ook de nieuwe kroonprinses het zou dragen. Van haar schoonouders kreeg Mary haar eerste tiara, een typisch instapmodel.

Wachten op het koperen feestje

© Danish Monarchy © Danish Monarchy

Na haar jawoord was Mary Donaldson opeens Hare Koninklijke Hoogheid kroonprinses van Denemarken. Later kreeg ze er ook nog de titel gravin van Monpezat bij, cadeautje van haar Franse schoonvader prins Henrik. Als dank stelde ze in rap tempo de troonopvolging veilig met de levering van een Heir (prins Christian), een Spare (prinses Isabella) en voor alle zekerheid ook nog maar een adorable tweeling: Vincent het Boefje en Josephine de Mini-Diva. Het stel viert hun huwelijksverjaardag in besloten kring. Het echte feestje wordt vermoedelijk in het weekend voor 14 november gehouden, als Frederik en Mary 12,5 jaar getrouwd zijn.

Laatste nieuws