10 dingen die je wilt weten over jarige Lalla Salma van Marokko

Lalla Salma is een van de opvallendste royals, met dank aan haar mooie rode haar. En ze is vandaag jarig. Daarom: 10 din...

Lees ook

Lalla Salma is een van de opvallendste royals, met dank aan haar mooie rode haar. En ze is vandaag jarig. Daarom: 10 dingen die je wilt weten over de vrouw van Mohammed VI, de koning van Marokko.

1.

Om te beginnen behoort ze tot de Top 10 van Mooiste First Lady’s ter wereld, volgens therichest.com. Ze staat op no 8, de lijst wordt aangevoerd door koningin Rania, hoewel die allang niet meer puur-natuur is. Ze lopen hier samen – Rania links, Lalla Salma rechts – door Casablanca, tijdens een werkbezoek van de Jordaanse royals aan Marokko. De site prijst onder andere de inzet van Lalla Salma voor de sociale ontwikkeling in haar land.

2 Salma groeide op bij haar oma

Lalla salma 2016

Lalla Salma is geboren als Salma Bennani. Ze was nog maar drie toen haar moeder Naïma overleed, waarna zij en haar zus Meryem opgroeiden bij oma Fatma in Rabat, samen met achternichtje Saira, waarmee ze altijd close is gebleven. Salma ging naar een privé lyceum, studeerde later informatica en werkte voor haar huwelijk ook in die branche.

3 Ze kan kitesurfen!

© Hotel Dakhla Attitude via Bladna.nl © Hotel Dakhla Attitude via Bladna.nl

Koning Mohammed leerde ze in 1999 kennen op een feestje van wederzijdse vrienden. Ze trouwden twee jaar later, waardoor Salma een koninklijke hoogheid werd met als titel Prinses Lalla Salma. ‘Lalla’ is een soort eretitel, te vergelijken met ‘Lady’. Ze is geen koningin, maar prinses-gemaal. Samen kregen ze twee kinderen: kroonprins Moulay (13) en prinses Lalla Khadija (9). Ze doet heel veel met het duo, in april waren ze nog samen in Dakhla om te kitesurfen, volgens Bladna.nl. Met haar man doet Lalla Salma weer andere dingen:  hij mag graag trots vertellen dat ze beter snookert ? dan hij.

Lalla salma en Mohammed 2013

4 Salma komt het paleis uit

© Bladna.nl © Bladna.nl

In vergelijking met andere prinsessen houdt Lalla Salma zich wat op de achtergrond, maar vergeleken bij haar voorgangers is ze juist enorm zichtbaar. In maart opende ze in Fez het eerste onderzoeksinstituut tegen kanker in Marokko en in Afrika, op het terrein van het academisch ziekenhuis Hassan II. Ze is beschermvrouw van diverse organisaties die zich met de bestrijding van kanker en aids bezig houden.

5 Ze is royal onder royals

© Prinsesses.lalla.salma.fans / instagram © Prinsesses.lalla.salma.fans / instagram

Daarnaast vertegenwoordigt Lalla Salma soms haar man bij (royal) events. Zo was ze bij het huwelijk van prins Guillaume en prinses Stéphanie van Luxemburg in 2012 en bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013. Hier onderhoudt ze zich met Sheikha Mozah van Qatar bij de opening van het 22ste muziekfestival van Fez, waar Lalla Salma beschermvrouw van is.

6 Ze is een moderne moslima

Lalla salma opening Giacometti Rabat
Lalla Salma treedt de laatste tijd steeds meer in het openbaar op, waarbij opvalt dat ze zich dan altijd presenteert als een moderne moslima, zoals bij de opening van het Alberto Giacometti retrospectief in Rabat. Het levert haar regelmatig de hashtag #LallaSalmaSymboled’unMarocOuvert op.

7 Ze houdt van skiën

© Ikram El / Facebook © Ikram El / Facebook

Sinds ze in 2003 haar eerste lessen kreeg, heeft Lalla Salma zich ontpopt als enthousiast skiër, meestal in het zeer chique Courchevel, waar ook haar man graag door de poedersneeuw stuift.

8 Ze is bloeddonor

Lalla salma 2013 2
Lalla Salma geeft graag het goede voorbeeld en is dus bloeddonor. Op hoge hakken, uiteraard, want daar doet ze geen concessies aan.

9 Ze shopt graag undercover

Lalla salma 2012
Kenmerkende rode haar onder een hoed, bril op en shoppen maar, zoals hier in Dublin.

10 Ze is net Merida

Lalla salma als Merida
Rode krullen, onafhankelijk karakter, staat beeldig met groen: als Lalla Salma een Disneyprinses was, zou ze beslist Merida uit ‘Brave’ zijn.

Laatste nieuws

Zie ook