Koningin Máxima: back to black voor Dodenherdenking

Vanavond zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking, wat uiteraard een st...

Lees ook

Vanavond zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking, wat uiteraard een stemmig ‘back to black’ moment met zich meebrengt.

Koningin Máxima heeft een drukke meivakantie. Spelevaren op de Amsterdamse grachten met koningin Willem-Alexander en prinses Ariane. Vele handen schudden op Koningsdag. Op en neer naar Amerika als quality time uitje met prinses Alexia. En vanavond om 20.00 uur de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Je kunt wel zeggen dat alle facetten van vrolijk tot stemming hiermee gedekt zijn.

Koningspaar symbool voor alle burgers

Dodenherdenking 2015
Zoiets als de Dodenherdenking behoort tot de core business van de Oranjes. Uitgerekend op zo’n moment staan ze er als verbindende factor en als nationaal symbool: ze leggen de eerste krans namens alle burgers van Nederland. De ceremonie duurt ruim dertig minuten lang en vaak zijn ze zichtbaar aangedaan.

In het kielzog van koningin Beatrix

2009 © Sven Hoogerhuis / BSR Agency 2009 © Sven Hoogerhuis / BSR Agency

Het wordt Máxima’s 15de Dodenherdenking, ze is erbij sinds haar huwelijk in 2002. Tot en met 2012 liep ze achter koningin Beatrix, die als een zwijgende regisseur altijd de perfecte toon aansloeg en makkelijk te spiegelen was.

Net vier dagen koning en koningin

2015 © Armando Arorizo / BSR Agency 2015 © Armando Arorizo / BSR Agency

In 2013 was de herdenking het eerste publieke optreden van het nieuwe koningspaar. En konden al die jaren ervaring niet verhullen dat de kersverse Majesteiten het zelf ook spannend vonden en scherp op elkaar letten voor hun ‘cue’, iets waarin ze eerder altijd Beatrix de Feilloze konden volgen.

Spanning na de Damschreeuwer

Dodenherdenking 2015 2
Bovendien zijn ze zich bewust van de kwetsbaarheid van de mensenmassa. Koningin Máxima zei ooit dat ze altijd hoopt dat er niets met de mensen zal gebeuren en dat het iets is waar ze zich zorgen over maakt. De schrik zit er sinds 2010 goed in. In het interview voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander zei ze dat ze veel bezig was geweest met de effecten van de Damschreeuwer, die toen paniek veroorzaakte door tijdens de Dodenherdenking een oerkreet te laten. In het geschrokken gedrang vielen geworden en de koninklijke familie spoedde zich op een drafje naar een veilige uithoek. Máxima: “Na de schreeuwer en zeker na de Koninginnedag-aanslag heb ik één maand gehad waarin ik bij elke auto die te veel remde een soort van natuurlijke of instinctieve reactie had.”

Vertrouwde ceremonie

Dodenherdenking 2013 4
Tijdens de Dodenherdenking herdenkt Nederland alle Nederlandse burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogen en bij vredesoperaties. De ceremonie is altijd hetzelfde: plechtigheid in de Nieuwe Kerk, door een erehaag van veteranen naar het monument lopen, openingswoord en kranslegging.

Ze openen en sluiten

Dodenherdenking overzicht
Daarna wordt de taptoe gespeeld die om precies 20.00 uur stopt om twee minuten stilte te houden ter nagedachtenis aan degenen die zijn omgekomen. Hierna wordt het eerste couplet van het Wilhelmus gespeeld en volgen er nog toespraken en kransleggingen. De koning en koningin sluiten de herdenking af door langs de kransen te lopen. Zij gaan dan terug naar het Paleis op de Dam, waarna het defilé begint waarbij iedereen langs het monument kan lopen en bloemen kan neerleggen.

Morgen viert Nederland de vrijheid

Dodenherdenking Bevrijdingsdagconcert
Morgen zijn Willem-Alexander en Máxima bij het feestelijke 5 mei-concert op de Amstel, om te vieren dat we sinds 1945 in vrijheid leven. Dit jaar speelt het Radio Filharmonisch Orkest en betreden Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van de musical De Tweeling het podium op de Amstel. De NOS zendt het 5 mei-concert rechtstreeks uit op NPO 1, om 21.00 uur.

Laatste nieuws

Zie ook