Eksters opgelet: dit zijn Mette-Marits tiara’s

De 70ste verjaardag van koning Carl Gustaf van Zweden biedt eksters zoals wij een uitstekend excuus om weer eens een roy...

Lees ook

De 70ste verjaardag van koning Carl Gustaf van Zweden biedt eksters zoals wij een uitstekend excuus om weer eens een royal schatkamer in de spotlights te zetten: welke tiara zal Mette-Marit van Noorwegen aanstaand weekend dragen?

Waar koningin Silvia van Zweden en kroonprinses Mary van Denemarken uitstralen dat ze zelfs bij het onkruid wieden nog best een tiara zouden willen opzetten, is Mette-Marit niet zo’n fan van het prinsessensymbool bij uitstek. Gebreide mutsen en haarbandjes van de drogist, geen probleem. Maar alles wat neigt naar bling, daar huivert ze voor. “Ik begrijp de romantiek,” zegt ze. “Maar ik vind het niet het belangrijkste aan mijn rol.”

Kandidaat no 1: amethist en diamant

© Kongehuset.no © Kongehuset.no

Die relativering is nog zwak uitgedrukt, want de Noorse kroonprinses is meer van het hiken, puur natuur rondstruinen en zich inzetten voor de Noren, dan dat ze op modieuze uitspattingen of decadente sieraden kan worden betrapt. Wat jammer is, want ze kan beschikken over een aantal beauty’s van zichzelf en haar schoonmoeder, zoals deze whopper met amethist, geen kleur die je snel ziet in tiara’s.

Multitaskende parure

Mette Marit tiara 12

De Amethist Parure is een set waarvan het collier ook als tiara kan worden gedragen. Mette-Marit kreeg hem vermoedelijk als geschenk van koningin Sonja bij de geboorte van prinses Ingrid Alexandra. Sonja kreeg de parure zelf van haar man, koning Harald.

Diamanten madeliefjes

© RoyalInc © RoyalInc

De Diamond Diasy Tiara is Mette-Marits favoriet. Naar prinsessennormen een absoluut instapmodel: zeer bescheiden van formaat, eigenlijk niet meer dan een bandje met diamanten madeliefjes. Ze kreeg het stuk van haar schoonouders als huwelijksgeschenk. In al zijn eenvoud is het wel helemaal Mette-Marit. Het is  echter wel een uitdaging om niet in het niet te vallen als goede vriendin Máxima met haar oogverblindende ? flonkers uitrukt.

© revistavanityfair.es © revistavanityfair.es

Faux antiek van Maud

 © Getty Images © Getty Images

Het meest klassieke stuk dat Mette Marit ooit heeft gedragen is de Queen Maud tiara. Het zou ook het oudste zijn, ware het niet dat het origineel in 1995 is gestolen toen het voor een opknapbeurt bij juwelier Garrard in Londen was. Het topstuk, ter waarde van 257.000 euro is nooit teruggevonden. Garrard maakte een kleinere replica, uitgevoerd in diamanten en parels. De Noorse kroonprinses droeg hem naar het huwelijk van kroonprinses Victoria van Zweden, waarbij Mette-Marits dochter Ingrid-Alexandra een onwelwillend bruidsmeisje was (Victoria is haar peettante). Hieronder zie je koningin Maud ? met het origineel.

© Kongehuset.no © Kongehuset.no

En deze is van het Noorse Krödvat

© Mark Cuthbert / Getty Images © Mark Cuthbert / Getty Images

En zoals gezegd shopt Mette Marit ook schaamteloos bij de drogist. Dit diadeem heeft ze ook in het zwart, dat droeg ze naar de uitreiking van de ? Nobelprijzen. Dan ben je echt ‘heel gewoon’ gebleven.

Mette Marit tiara 9

Laatste nieuws

Zie ook