7 hoogtepunten uit het jaar van koning Willem-Alexander

Omdat we het morgen veel te druk hebben met ons te verlustigen aan Koningsdag, beginnen we hier alvast de verjaardag van...

Omdat we het morgen veel te druk hebben met ons te verlustigen aan Koningsdag, beginnen we hier alvast de verjaardag van koning Willem-Alexander te vieren, met 7 hoogtepunten van onze eindbaas.

Zijne Majesteit wordt morgen 49 en viert dat in Zwolle, al zal er vast ook op de Eikenhorst voor hem worden gezongen door Amalia, Alexia, Ariane en Máxima. Hij had best een goed jaar, afgaand op de duizenden foto’s van de afgelopen 364 dagen die we hebben doorgespit. Dus, leun achterover, schenk jezelf alvast een Oranjebittertje in en geniet mee van het afgelopen jaar van Willem-Alexander, koning der Nederlanden.

1. Hij weet te verrassen

Wax 49 jaar 5

Koning Willem Alexander blijkt zonder uitzondering opgewekt ontelbare handen te hebben geschud. Honderden zenuwachtige notabelen op hun gemak te hebben gesteld. En vele malen te hebben geposeerd met diplomaten. Maar bezocht ondanks de aanslagen in Brussel even makkelijk de Haagse Markt. “We moeten onze rug recht houden, want dit is een aanval op onze open, vrije samenleving”, zei hij. “Daarom is een bezoek zoals vandaag zo belangrijk. Allen die in Nederland wonen en in onze vrije en open samenleving geloven, ongeacht herkomst, moeten deel kunnen nemen aan deze open en vrije samenleving. Als we dat niet meer kunnen doen, dan winnen de terroristen.” Complimenten voor het feit dat hij zich uit durft te spreken, voor zijn sociale talenten én voor zijn kleermaker, want eerlijk is eerlijk: de man zit schitterend in zijn pakken.

2. Hij fietst nog altijd

Wax 49 jaar 3
Je bent hoofd van de ultieme fietsmonarchie of niet. Hier doet Willem-Alexander een rondje op een van de nieuwste modellen elektrische fietsen van Gazelle. Hij had even daarvoor de nieuwe fabriek van de fietsenproducent in Dieren geopend. Heel verfrissend dat hij nog altijd lol heeft in zo’n werkbezoek. De fietskoning is overigens op 6 mei bij de start van de Giro d’Italia in Apeldoorn, waar elektrische fietsen vast streng verboden zijn.

3. Hij pakt zijn fotomomentjes

Wax 49 jaar 2
De koning heeft gevoel voor humor én fotomomentjes. En is helemaal niet zo’n stijve hark als elke enge mediacoach altijd maar beweert. In museum Alte Pinakothek opende hij met koningin Máxima de gerenoveerde Holländer-Saal, waar allerlei meesterwerken van Nederlandse schilders uit de 17de eeuw hangen. Met Máxima stapte hij daarvoor symbolisch door een lijst. Met enige zwier, mogen we wel zeggen. De foto’s haalden zelfs de Daily Mail (de meest bezochte Engelstalige site ter wereld) onder de kop ‘Picture Perfect’ (#goedereclamevoorNederland).

4. Hij is écht de koning

© Netherlands Royal Pool / Getty Images © Netherlands Royal Pool / Getty Images

Zeg jij nog wel eens ‘koningin Beatrix’ of ‘Koninginnedag?’ Wij ook niet meer. Best knap van Willem-Alexander, om zich in drie jaar tijd zo te manifesteren. Hij was eigenlijk al meteen ‘De Koning’ toen hij met al dat hermelijn de eed aflegde en opeens net even anders klonk. En hij is het zelfs als hij volkomen natgeregend (je ziet de spetters nog op zijn pak) de Troonrede wil gaan voorlezen en met één blik een babbelende parlementariër het zwijgen oplegt. Bonuspunten voor het feit dat zijn toespraken in normaal Nederlands zijn.

5. Hij had een primeur

Wax 49 jaar 1
In september beleefde hij, altijd leuk, een primeur. Als eerste Nederlandse staatshoofd hield hij een toespraak bij de opening van de 70ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Willem-Alexander ging in zijn toespraak onder meer in op de betekenis van de Verenigde Naties en op de bijdrage van Nederland aan de VN op het gebied van vrede, gerechtigheid en ontwikkeling. Naast de koning hielden ook de presidenten van de VS, Rusland, China, Frankrijk en Brazilië een toespraak, dus hij was in goed gezelschap.

6. Hij houdt van honden

Wax 49 jaar 6
In het kader van het 80-jarig bestaan van KNGF Geleidehonden opende koning Willem-Alexander de eerste geleidenhondenbeleving ter wereld. Met deze speciale simulator kan op een levensechte manier worden ervaren hoe het is om met een geleidehond te lopen. Nog even afgezien van alle aardige woorden die hij zei en nobele dingen die hij hier deed, is deze foto natuurlijk puur goud. Dit is hondenliefde, mensen. Iets zegt ons dat de Royal Labradors de baas helemaal mogen aflebberen.

7. Hij laat ons leuk meeleven

© Zijne Majesteit de Koning © Zijne Majesteit de Koning

Koning Willem-Alexander is een van de weinige staatshoofden die de kracht van social media niet alleen begrijpt, maar er ook gewoon lol in lijkt te hebben om zelf momenten uit zijn leven te delen. Zonder hem zouden we nooit hebben geweten hoe dat er nu uitzien, als bij een staatsbezoek aan Frankrijk op het drukste moment van de dag de Champs-Élysées voor je worden afgesloten. Omdat je in een cavalcade in de richting van een kranslegging gaat. Het bijschrift was heerlijk Hollands doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg: ‘Onderweg naar de Arc de Triomphe.’ Meer van dit graag, héérlijk.

Voor morgen alvast een fijne verjaardag toegewenst, Majesteit. Doe iets warms aan (en de meisjes hoeven echt niet in een koninklijke cape; jeans en een lekkere trui vinden we óók prima). En veel plezier in Zwolle, we zijn er helemaal klaar voor!

Laatste nieuws