Werkstraf voor Noorse royals?

Wat is dit nu, hebben koningin Sonja en kroonprinses Mette-Marit een werkstrafje weg te werken? Welnee, het was een geva...

Lees ook

Wat is dit nu, hebben koningin Sonja en kroonprinses Mette-Marit een werkstrafje weg te werken? Welnee, het was een gevalletje vuil-prikken-voor-het-goede-doel.

Uiteraard wel in stijl: koningin Sonja hield er als een echte diva haar zonnebril bij op en probeerde met een kunstig geknoopt sjaaltje haar fluorescerende hesje wat chiquer te maken. Mette-Marit had alle gêne toen reeds overboord gegooid en al gewoon haar inner hoodiedrager omarmd.

Royals aan de grote schoonmaak

© Kongehuset.no © Kongehuset.no

De Noorse koningin en kroonprinses voegden zich bij het vrijwillige Sandefjord Waste Clearing Team in een poging zo’n grote voorjaarsschoonmaak te houden dat Sandefjord zich de schoonste stad van Noorwegen mag noemen. “Ik ben heel blij dat ze hebben meegedaan,” zegt Rannveig Horntvedt, hoofd van het team. “Het toont aan dat de koninklijke familie het waardeert dat vrijwilligers door het hele land proberen hun gemeenschap schoon te houden.” Sinds maart 2014 ruimde het team al meer dan 26 ton afval op.

Zo’n vuilniszak staat iedereen!

© Kongehuset.no © Kongehuset.no

Van de koningin weten we het nog niet zo zeker – we hebben haar welgeteld één keer op een fiets gezien; ze laat zich bij voorkeur koninklijk rijden – maar kroonprinses Mette Marit heeft beslist hart voor het milieu. Ze promoot recycling, koestert de vleermuiskolonies rond de kroonprinselijke woning en zou naar verluidt zelfs de CO2 afdruk van dienstreizen en vakanties compenseren met donaties voor aan te planten bossen. “Noorwegen is een schitterend land, dat moeten we koesteren,” zegt ze. “En we moeten ook aan de volgende generaties denken.”

Kroonprinses weet van aanpakken

© Kongehuset.no © Kongehuset.no

Waar de koningin angstvallig haar handschoenen aanhield en deftig links en rechts wat prikte, trok Mette-Marit op een gegeven moment die van haar gewoon uit om beter te kunnen werken. Niets was veilig voor haar schoonmaakdrift, ze peuterde dingen tussen stenen los waar zelfs de vrijwilligers zich niet aan waagden.

Mette-Marit prikte al eerder vuil

© Beatrice Borromeo / Twitter © Beatrice Borromeo / Twitter

Mette-Marit bewees al eerder dat ze niet bang is haar handen vuil te maken. Vorig jaar prikte ze vuil in Troms, met haar schoonzus prinses Märtha Louise (links) en vriendin Beatrice Borromeo (rechts).

Laatste nieuws

Zie ook