Liveblog Koningsdag Zwolle 2016

Koning Willem Alexander, koningin Máxima en een groot deel van de koninklijke familie viert vandaag Koningsdag in Zwolle...

Koning Willem Alexander, koningin Máxima en een groot deel van de koninklijke familie viert vandaag Koningsdag in Zwolle. Met dit liveblog houden we je op de hoogte van alle gebeurtenissen. En hierboven: het allereerste interview (video) met de prinsesjes, yay!

De afgelopen dagen waren de Oranjes met hun dochters in Rome, voor bezoekjes aan de paus (die blijkbaar bij zijn eindbaas geen goed woordje kon doen voor beter weer), Missoni en een ijskar. Vandaag zijn ze full force aanwezig voor het betere zwaaien (en bibberen, gezien de temperaturen, #horrorlente). Kroonprinses Amalia is van de partij, net als haar jongste zusje prinses Ariane. Grote verrassing is de aanwezigheid van prinses Alexia, die in februari tijdens het wintersporten haar bovenbeen brak. “We proberen haar zo veel mogelijk mee te laten doen”, zei koning Willem-Alexander in gesprek met het NOS Jeugdjournaal. “Ze wil zelf heel graag.”

Dit vonden de Oranjes ervan:

13.20 Het zit erop!

Zwolle koningsdag 23

Zwolle koningsdag 22

Strakke organisatie, nauwelijks uitgelopen, het parapluplan was niet eens nodig (geen spatje regen, #oranjewonder!) en het was weer dol. Vond Zijne Majesteit ook. “Zwolle, zonder dolle, het is een fijne stad en dat zeg ik vanuit de bodem van mijn hart,” zei de koning als dank. “Jullie hebben het fantastisch gedaan, dankjewel.” En dan nu allemaal aan de oranjebitter!

12.35 Varen richting finale

Zwolle koningsdag 21
Op het Rodetorenplein is de koninklijke familie aan boord gegaan van de Barones voor een korte vaartocht. Die ging richting het slotfeest op het Broerenkerkplein, waar onder andere Typhoon optreedt (en we kunnen wel zeggen dat rap nu niet echt lekkere meezingmuziek is). Máxima heeft inmiddels toch maar iets warms omgeslagen en mevrouw Bijleveld viert qua aanwezigheid een beetje haar eigen koninginnedag (#wethouderhekkingsyndroom).

12.30 Een béétje Lucky TV?

Zwolle koningsdag 20
Royal zijn = beachvolleybal op hoge hakken en gewoon door bikkelen met een gevoelstemperatuur van net boven nul. Ariane ging even helemaal op in het paardengebeuren, het voetballen leek haar minder te kunnen boeien. Af en toe heeft het een hoog Lucky TV gehalte, nietwaar? Maar hemel, wat een heerlijke lach heeft prinses Amalia!

Prinses Ariane gaat los met graffiti

© Andreas Rentz / Getty Images © Andreas Rentz / Getty Images

12.15 ZM schudt onvermoeibaar handen

© Andreas Rentz / Getty Images © Andreas Rentz / Getty Images

12.05 Op weg naar het Rodetorenplein

Zwolle koningsdag 15
Na het straattheater en de aspergesoep van de Librije was er even een interview moment! Willem-Alexander roemde het optreden en Máxima zei dat ze erg genoten had van de soep en van de humor in de voorstelling. En ook de prinsessen kwamen aan het woord. Alexia meldde dat haar val in februari ‘een hele klap’ was geweest, maar dat ze het naar haar zin had. Amalia zei heel diplomatiek dat ze nog niet kon zeggen wat ze het leukst vond, omdat ze nog niet alles had gezien. Het gezelschap is nu op weg naar de onvermijdelijke sportmanifestatie.

Het straattheater valt in de smaak

Zwolle koningsdag 17

Maurits en Marilène: ‘Bang gemaakt’

© TV Oost / ModekoninginMaxima.nl © TV Oost / ModekoninginMaxima.nl

Naast de eredivisie Oranje zijn ook de Van Vollenhovens vertegenwoordigd. Prinses Marilène en prins Maurits meldden blij te zijn dat het erg meevalt met het weer “want we waren erg bang gemaakt met regen, sneeuw en hagel,” aldus de prins.

Bernhard en Annette schudden vele handjes

© TV Oost / ModekoninginMaxima.nl © TV Oost / ModekoninginMaxima.nl

Prinses Annette draagt “een zwart gebloemde japon en zwart gebloemde mantel van Ted Baker. De japon kost € 235,- en de mantel € 375,-,” aldus onvolprezen Josine van ModekoninginMaxima.nl.

11.40 Constantijn is selfie-kampioen

Zwolle koningsdag 10
Prins Constantijn meldt dat hij zich warm houdt met handen schudden, prinses Laurentien ?  draagt skiondergoed onder haar jas van Missoni. Good to know.

© Andreas Rentz / Getty Images © Andreas Rentz / Getty Images

11.30 Geen skipak, maar vestje

Zwolle koningsdag 8

11.20 Zijne Majesteit hiphopt mee

Zwolle koningsdag 7

11.10 Cultuurhistorie op de Blijmarkt

Zwolle koningsdag 5

De organisatie op het cultuurrijke plein is in handen van Arie Slob en Ralph Keuning. Er is muziek van Bertolf/Her Majesty en Esther Groenenberg onder motto ‘moderne devotie’. Gotta love de licht kritische blikken van Ariane en het semi-waardige knikken op hip-hop. Opvallend is dat de prinsessen niet heel warm zijn gekleed. Amalia, Alexia en Ariane dragen panty’s en zilverkleurige ballerina’s. Volgens modeblog Modekoningin Máxima draagt Alexia een wit kanten jurkje van Zara. Het is online te koop voor 27,95 euro. Ze draagt er een jeansjasje over en is absoluut de fashionista van de drie. En wedden dat Amalia even lang wordt als haar ouders?

11.00 Ontvangst op Nieuwe Havenbrug

© RTL Nieuws © RTL Nieuws

And we’re off, tweede koningsdag nieuwe stijl! Er is een Paraplu Plan, de wetsuits liggen klaar en er is hier en daar een koninklijke terras-heater opgesteld, de Oranjes zijn Zwolle in. De jarige job is zojuist ontvangen door burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten. En op een euh… bijzondere manier toegezongen en toegerapt. Koningin Máxima draagt een nieuwe outfit van Natan, de hoed heeft ze al eerder opgehad. De koninklijke familie is massaal uitgerukt en yay – er schijnt een oranjezonnetje!

10.45 Ze zijn er klaar voor!

© RVD © RVD

“Misschien de koudste Koningsdag ooit, maar de goede sfeer in Zwolle zal iedereen verwarmen. Tot zo!” aldus W.A. oftewel, Zijne Majesteit, die deze foto net vrijgaf. De meisjes lijken ons vrij… frisjes gekleed.

Zwolle koningsdag

Laatste nieuws