7 uitglijders van koning Carl Gustaf van Zweden

Terwijl half royal Europa de tiara's poetst voor het grote feest dat jarige koning Carl Gustaf van Zweden geeft, verbaze...

Lees ook

Terwijl er flink gediscussieerd wordt over een eventuele troonwisseling, verbazen wij ons nog even over het gemak waarmee hij zijn toch niet misse uitglijders achter zich liet.

LEES OOK: Is dit een teken dat Victoria de Zweedse troon op zich gaat nemen?

1. Koning Turbo en zijn Porsche's

De koning, hier in een 'vette Ford' zoals hij het in 1976 omschreef, is dol op snelle auto's. Hij bezit diverse Porsche 911 wagens, zijn favoriete transportmiddel, waarin hij ooit koningin Silvia versierde. Verder in de garage: een vintage Volvo PV444, een Ferrari 456M GT en een AC Cobra. En in de boekhouding de nodige snelheidsovertredingen en één botsinkje in de categorie 'bumperkusje'. Blikschade, niemand raakte gewond, toch vette koppen in de krant.

2. Naakte jacuzzifeestjes

© Keystone / BSR Agency

Hoewel Carl Gustaf altijd al een zwak had voor mooie vrouwen (kijk hem hier eens stralen naast filmster Pia Degemark in 1968) werd hij pas in 2010 het middelpunt van een pittig schandaal. Het boek 'Carl XVI Gustaf: Den motvillige monarken' (koning met tegenzin) beschreef hoe hij 'genoot van getortel in ranzige nachtclubs van duistere onderwereldfiguren.' Daar bleef het niet bij, hij was ook nog betrokken bij 'wilde, van alcohol doordrenkte orgieën en naakte jacuzzifeestjes met modellen.' Dat had niemand gezocht achter de wat streng ogende brillendrager. En zorgde ervoor dat iedereen toch net even wat anders naar Zijne Majesteit keek, tijdens het huwelijk van zijn oudste dochter dat jaar (#awkward).

3. Koning heeft geen talent voor PR

Carl Gustaf was zo stoer om niets te ontkennen, maar zo dom om er een soort van persconferentie over te geven. In een bos. Na een elandenjacht. In een waxcoat. In zeer verhullende termen. "Ik heb met mijn gezin en de koningin gesproken en we kiezen ervoor om de bladzijde om te slaan en vooruit te kijken, want – zoals ik het zie – hebben deze dingen lang geleden plaats gevonden," aldus de koning. Zijn uitspattingen afdoen als 'jeugdzonde' van een man van middelbare leeftijd maakte de publieke belangstelling alleen maar groter voor zijn bezoeken aan 'strip clubs, illegale clubs, met escortdames die naakt zijn onder hun bontjas'. En zijn persconferentie inspireerde vele Zweden tot suggesties hoe dat beter had gekund. Serieus, er is iets te zeggen voor 'Never complain, never explain' als crisismanagement.

4. Strippers in Slowakije

© Pierre Aslan / Getty Images

Het bleek niet bij één keer te zijn gebleven. In 1998 bezocht Carl Gustaf met zijn bodyguards de notoire Gold Club in het Amerikaanse Atlanta. Dit was een hotspot voor onderwereldfiguren, geldsmijters, sporters en celebs, die later door de FBI werd gesloten (de eigenaar verdween voor drie jaar achter de tralies). En twee jaar voor het boek uitkwam werd Zijne Majesteit nog gespot in stripclubs in Slowakije. Gevraagd naar zijn hobby's in een tv interview bleef hij cryptisch: "Het hangt er vanaf wat je verstaat onder seks en stripclubs. Het is nogal een brede definitie." Tegenwoordig schijnt hij overigens alleen nog naar andere vrouwen te kijken. Zoals vorig jaar op vakantie in St. Tropez, over de koningin heen.

5. Zijn minnares hielp niet echt

Uit de kast rolden vervolgens een paar koninklijke minnaressen, onder wie Camilla Henemark, een Zweeds-Nigeriaans zingend model dat eind jaren negentig een affaire van een jaar met de koning had gehad. 'De koning was zo verliefd als een tiener,' zo valt in het boek te lezen. 'De koningin wist ervan, maar stond machteloos.' Dat gold uiteindelijk ook voor Camilla, bekend van de Army of Lovers hits 'Obsession' en 'Crucified', op wie de relatie een enorme wissel trok. "Het was aanhoudend feest met veel geld en champagne," zei ze. "Maar aan het einde werd ik afstandelijk en dronk ik aanhoudend. Ik zakte dieper en dieper weg in een depressie en haatte de wereld." Van haar lover had ze toen niets meer te verwachten.

6. Van kwaad tot erger

CG 70 bunker

Tijdens het schandaal bleek ook dat een Servische gangster, Mille Markovic, feestjes voor de koning en zijn vrienden organiseerde in een ondergrondse club onder het Nationale Politiedepartement (!). Volgens Mille was het de normaalste zaak van de wereld dat meisjes "hun kleren uitgooiden en bij de mannen op schoot kropen". 's Avonds kregen de vrouwen kamers toegewezen met op de deur bordjes wie met wie naar bed zou gaan. "Ik heb bewijs," zei Markovic. "De hele wereld kan het zien. Dit is niet fake maar echt, ik kan alles bewijzen."

7. En dan nog liegen ook

© Kungehuset.se

Alle sensatie ten spijt bleven de Zweden vrij onverstoorbaar achter hun koning staan: dat hij vreemd was gegaan, daar konden ze best mee leven en vonden ze een privézaak. Met belastinggeld betaalde bodyguards meenemen naar stripclubs en daarover liegen, bleek echter wel een pijnpuntje voor het volk. Die masseerde de koning handig weg met een vage aankondiging over 'persoonlijke bezuinigingen'. We zijn inmiddels vijf jaar verder en hebben niet de indruk dat zijn koningschap ernstig heeft geleden onder zijn uitspattingen. En met dat feestje van vandaag komt het vast ook helemaal goed: er komt geen jacuzzi aan te pas.

 

BEELD: GETTY IMAGES, KUNGAHUSET

Laatste nieuws

Zie ook