Prince overleden…

Ach jee, wat een triest nieuws. Verschillende bronnen melden aan TMZ dat de Amerikaanse zanger Prince op 57-jarige overl...

Lees ook

Ach jee, wat een triest nieuws. Verschillende bronnen melden aan TMZ dat de Amerikaanse zanger Prince op 57-jarige overleden is.

TMZ berichtte eerder al dat er iemand op het landgoed van de zanger in Minnesota overleden zou zijn. Dit bleek dus om Prince zelf te gaan. Om 9.43 uur Amerikaanse tijd zou er een melding vanuit Prince zijn Paisley Park studio gemaakt zijn, waarna hulpdiensten uittrokken (er zou een levenloos lichaam in de lift liggen). Inmiddels zijn de nabestaanden van Prince gesignaleerd bij zijn huis. Dit een aantal dagen nadat de zanger een noodlanding met zijn vliegtuit moest maken. Prince zou onwel geworden zijn. Toen mocht hij na enkele uren naar huis. Volgens een woordvoerder kampte de zanger met griep.

Wij wensen Prince’s zijn familie en vrienden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Prince Rogers Nelson was een muzikaal fenomeen als componist en performer, met een zeer breed oeuvre van 48+ albums onder zijn eigen naam. Hij werd een internationale superster in 1982 na de doorbraak met het album ‘1999’. Daarna volgden vele hits, die hem zeven Grammy’s opleverden. Hij trad ook op in de Super Bowl in 2007, in een van de grootste live-optredens aller tijden. Twee maal gescheiden Prince verkocht meer dan 100 miljoen platen tijdens zijn loopbaan, werkte samen met bekende funk-, jazz-, en rockartiesten en schreef muziek voor onder anderen Alicia Keys en The Bangles. ‘Purple Rain’ was zijn grootste hit (zie video hieronder). Hij was bezig met zijn memoires ‘The Beautiful Ones’.

Artiestenwereld in shock

Intussen stromen de reacties binnen. Katy Perry twittert: ‘En zomaar opeen heeft de wereld veel magie verloren Rust in vrede Prince! Bedankt dat je ons zoveel hebt gegeven.’ George Boy spreekt van ‘de ergste dag ooit, Prince R.I.P. ik moet huilen.’ Joan Collins: ‘Geschokt dat @prince nog maar 57 was, zo’n talent om al zo jong te sterven, #RIPPrince.’ En Justin Timberlake zegt: ‘Verdoofd. Verbijsterd. Dit kan niet waar zijn.’ Russel Crowe: ‘De beste live act die ik ooit zag. Genie, dichter, sexy motherf***r. RIP Prince.”

© Jed Jacobsohn / Getty Images © Jed Jacobsohn / Getty Images

Muziekkenner Leo Blokhuis omschrijft Prince als ‘een totaal autonome artiest die het muzieklandschap heeft veranderd en zich niet door één genre liet bepalen’. Hij noemt de artiest ‘één van de grote genieën van de popmuziek’.
In 2011 verzorgde Prince drie nachtshows op het North Sea Jazz-festival. In 2013 deed hij het aan de zijde van Larry Graham nog eens dunnetjes over. Festivaldirecteur Jan Willem Luyken: “Wat mij bijblijft, is zijn genialiteit op het podium. Zijn optredens waren fenomenaal.”

Luyken roemt de ‘hang naar de perfectie’ van de kleine zanger/gitarist. “De controle die hij over alles had, van het geluid tot een perfecte samenhang in de band, vond ik indrukwekkend. Prince is een van de grootste muzikale genieën die we hebben gekend.”

Meer nieuws:

Laatste nieuws

Zie ook