Brekend: het nieuwe Zweedse prinsje heet…

Baby Bernadotte heeft eindelijk een naam: het nieuwe Zweedse prinsje heet Alexander. Dat heeft koning Carl XVI Gustaf do...

Lees ook

Baby Bernadotte heeft eindelijk een naam: het nieuwe Zweedse prinsje heet Alexander. Dat heeft koning Carl XVI Gustaf donderdag bekendgemaakt tijdens een speciale ministerraad.

Voluit Zijne Koninklijke Hoogheid Alexander Erik Hubertus Bertil heeft van zijn opa meteen ook een titel gekregen en is hertog van Södermanland. Alexander is de zoon van prinses Sofia en prins Carl Philip van Zweden, het tweede kind van koning Gustaf en koningin Silvia. Hij werd afgelopen dinsdag geboren in het Danderyd ziekenhuis in Stockholm en mocht gisteren met zijn ouders mee naar hun nieuwe huis.

Bijzondere naam voor het prinsje

© Kungahuset.se © Kungahuset.se

Carl Philip en Sofia hebben gekozen voor een mix van eigen inbreng en vernoemen. De roepnaam Alexander is van henzelf, Erik is naar Sofia’s vader, Hubertus is een van de namen van koning Carl Gustaf en Bertil naar een oom van Carl Philip. Het prinsje is inmiddels ook al met 21 kanonschoten geëerd (as you do).

Te Deum in de slotkapel
Sofia en prinsje 3

Morgen wordt een dankdienst gehouden vanwege de geboorte van prins Alexander. De Te Deum-viering heeft plaats in de kapel van het koninklijk paleis. Traditioneel is daar meestal de volledige koninklijke familie bij. De laatste was op 3 maart, ter ere van de geboorte van prins Oscar, het zoontje van kroonprinses Victoria van Zweden. Sofia was toen nog hoogzwanger. Vermoedelijk zullen nu de rollen omgekeerd zijn en is Victoria erbij terwijl haar schoonzusje rustig mag kramen.

Op naar het volgende feestje

© Andreas Rentz / Getty Images © Andreas Rentz / Getty Images

Het eerstvolgende Zweedse koninklijke hoogtepunt is inmiddels al in zicht: op 30 april wordt koning Carl Gustaf 70 en geeft een feest waarvoor elke zichzelf respecterende euroroyal komt opdraven (#TiaraAlert). Of prinses Sofia dan ook al van de partij zal zijn is onzeker, maar haar kennende zal ze beslist een deel van de festiviteiten willen meemaken. Ze is erg gesteld op haar schoonvader en hij op haar. Bovendien houdt ze wel van een feestje. Op 27 mei wordt vervolgens prins Oscar gedoopt, voor de doop van prins Alexander is nog geen datum geprikt.

Laatste nieuws

Zie ook