Exclusief koninklijk recept voor een oranjetoetje

Om alvast in de stemming te komen voor Koningsdag: een exclusief oranjetoetje, helemaal in de stijl van Beau Monde! Het...

Lees ook

Om alvast in de stemming te komen voor Koningsdag: een exclusief oranjetoetje, helemaal in de stijl van Beau Monde!

Het is een insidergrapje van de Oranjes: bij bijna alle officiële diners wordt een oranje toetje geserveerd. Sinaasappel, abrikoos, mandarijn – er worden dessertwonderen mee verricht. Al die toetjes staan in een boek om van te smullen: Oranje toetjes: van Willem de Zwijger tot Willem-Alexander door historica Lizet Kruyff en patissier Cees Holtkamp. De kleur oranje vertelt het verhaal van de eetcultuur van de Nederlandse stadhouders en het koningshuis, vanaf de negentiende eeuw.

Luxe ingrediënten

© Oranje Toetjes / Michael van Emde Boas © Oranje Toetjes / Michael van Emde Boas

Ziehier de sinaasappelgelei van Willem de Zwijger. Grappig aan het boek is dat er vrijwel niets in staat over de desserts van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Hoe recenter het koningspaar, hoe minder erover bekend mag worden, blijkbaar. Terwijl het toch smullen is van boodschappenlijstjes uit de keuken van Willem III en Mary Stuart II. Dit was hun voorraad voor een week: 75 citroenen en 25 sinaasappelen, 875 gram ansjovis, 625 gram witte peper, evenveel hertshoorn, amandelen, rozijnen en krenten, 125 gram pistaches, 750 gram suiker, 1 pond kappertjes, 7 liter oranjebloesemwater en 6 liter rozenwater.

Toetje abdicatiediner

© Frans Timmermans / Facebook © Frans Timmermans / Facebook

Grappig is dat het toetje bij het abdicatiediner in het Rijksmuseum in 2013 werd afgeweken van het oranje element: het dessert was rood met wit en bevatte zelfs geen blauw in de vorm van bessen. Maar een glaasje oranjebitter maakt dat natuurlijk helemaal goed: enjoy!

Hollandse lambada

© Oranje Toetjes / Michael van Emde Boas © Oranje Toetjes / Michael van Emde Boas

Zo maak je het

© Oranje Toetjes © Oranje Toetjes

Laatste nieuws

Zie ook