Liefde en leugens: het sprookje van Monaco doorgeprikt

Deze week zouden prins Rainier en prinses Gracia van Monaco 60 jaar getrouwd zijn geweest. De vraag is of ze hun diamant...

Deze week zouden prins Rainier en prinses Gracia van Monaco 60 jaar getrouwd zijn geweest. De vraag is of ze hun diamanten huwelijk zouden hebben gehaald, want hun relatie was bepaald geen sprookje.

Op de foto’s die het prinselijk paleis van het huwelijk heeft vrijgegeven, lijkt het allemaal nog één en al liefde, haute couture en glamour. In werkelijkheid ging de prins zijn eigen gang en kampte Gracia, voorheen filmster Grace Kelly – met depressies, een losgeslagen oudste dochter en iets te grote belangstelling voor de bar: ze dronk naar verluidt als een tempelier.

Liefde in een gouden kooi

© Palais Princier © Palais Princier

De eerste jaren in Monaco waren vreugdevol. Samen met Rainier zette Gracia Monaco op de kaart als jetset-mekka en ze was al snel zwanger. Caroline werd in 1957 geboren, Albert in 1958 (hij zit hier op de arm van een van de nanny’s) en als nakomertje kwam in 1965 Stéphanie er nog bij. Haar eerdere leven was echter voorbij: Rainier verbood het vertonen van haar films in Monaco en blokkeerde alle pogingen van Hollywood om haar weer voor de camera te krijgen. Haar bestaan diende te draaien om Monaco, hun gezin en goede doelen. En verder beeldig glimlachend naast hem staan en nooit ergens haar mening over geven.

Gracia verveelde zich enorm

© Palais Princier © Palais Princier

Hoewel de buitenwereld altijd een idylle voorgeschoteld kreeg, was de spanning in het Roze Paleis vaak te snijden. Rainier was autoritair, driftig en erg druk met zijn eigen dingen. Hij toonde weinig begrip voor Gracia’s klachten over de leegte in haar leven. Ze was moeder, prinses en boegbeeld van Monaco, daar moest ze volgens hem genoeg aan hebben. Gracia sprak echter niet zo goed Frans, had heimwee en verveelde zich vaak. Ze miste het acteren erg en zou wel eens op het punt hebben gestaan haar man te verlaten en terug te keren naar Amerika. Wat haar ervan weerhield, was dat ze dan haar kinderen waarschijnlijk nog amper zou zien. Dus bleef ze in het paleis, met grotendeels gescheiden levens, gescheiden vertrekken en gescheiden slaapkamers.

Ontrouw in het Roze Paleis

© Palais Princier © Palais Princier

Volgens het boek ‘True Grace’ speelde ontrouw een grote rol in de huwelijksmisère. ‘Gracia werd zwanger tijdens hun huwelijksreis en binnen een maand had de prins al drie minnaressen,’ aldus biograaf Wendy Leigh. ‘Grace voelde zich vernederd en was heel ongelukkig. Ze was omringd door decadentie en Rainiers discutabele vrienden’. Wat het des te ironischer maakt dat Rainier niet toestond dat ze af en toe zou terugkeren naar Hollywood omdat hij dat op zijn beurt weer onchique en decadent vond.

Affaire met Frank Sinatra?

© MGM © MGM

Voor Grace was het prinsessenbestaan niet genoeg: ze vond het eentonig en zei ooit met tranen in haar ogen: “Ik weet precies waar ik de rest van mijn leven zal zijn en wat ik zal doen.” Bovendien voelde ze zich eenzaam en zocht ze het gezelschap van andere mannen, zoals Robert Dornhelm, een Oostenrijkse regisseur. Ook met de Amerikaanse acteur Tony Curtis, de Amerikaanse tennisser Sidney Wood, de Britse producer Anthony Havelock-Allan en muzikant Richard Boccelli onderhield ze buitengewoon… warme contacten. Volgens Leigh hield Gracia het zelfs met Frank Sinatra, haar co-star in ‘High Society’, waarmee ze genoeglijke momenten beleefde in een van de buitenwereld afgesloten villa in Cap Ferrat.

Vlucht naar Parijs

© Keystone / Getty Images © Keystone / Getty Images

In de jaren zeventig woonde Gracia zelfs steeds een deel van het jaar met haar dochters in Parijs, officieel om opstandige Caroline in toom te houden, officieus om even op adem te komen van haar huwelijk. “Ik hou niet van schreeuwen”, zei ze ooit. “En ik kan niet ruziemaken.” Het haalde de druk van de ketel, een beetje zoals het huidige vorstenpaar prins Albert en prinses Charlene ook niet altijd bij elkaar is, vermoedelijk om elkaar wat lucht te geven.

Mediors verzoenden zich

© Michel DuFour / Getty Images © Michel DuFour / Getty Images

Opmerkelijk is dat Rainier en Gracia begin jaren tachtig toch weer naar elkaar toegroeiden. Hun gedeelde zorg over losbandige Caroline en wazige Albert schepte een band, net als het feit dat ze allebei dol waren op hun poedel Sunday. Het hielp dat de prins minder uithuizig was. Hij had inmiddels een embonpoint en wat ‘gezondheidsklachten’ waar geen minnares opgewonden van raakte. En kon zo meer begrip opbrengen voor Gracia, die op haar beurt erg leed onder de menopauze. Dus misschien dat ze toch hun diamanten bruiloft wel hadden gehaald. Het lot beschikte anders: Gracia verongelukte in 1982, Rainier stierf in 2005.

Laatste nieuws