10 dingen die Margrethe van Denemarken cool maken

Koningin Margrethe II van Denemarken: onverbeterlijk kettingroker, fashionista, Dronningen Cool voor haar fans. En op ha...

Lees ook

Koningin Margrethe II van Denemarken: onverbeterlijk kettingroker, fashionista, Dronningen Cool voor haar fans. En op haar manier eigenlijk net zo badass als de Queen.

Niet dat ze altijd zo is geweest. “Ik trilde van de zenuwen als ik mijn vader vergezelde naar vergaderingen of zelf een audiëntie moest verlenen,” zegt ze tegen wort.lu. “Maar door mijn vader begreep ik wat er van me werd verwacht. Het belangrijkste voor mij en mijn familie is een verenigende factor te zijn voor ons land en onze mensen.” En dat doet ze op haar eigen manier, met verve.

1. Ze is een Glazen Plafond Killer

© Royal Hulton / Getty Images © Royal Hulton / Getty Images

Toen ze werd geboren kwamen alleen mannen in aanmerking voor de Deense troon. In 1953 werd de wet aangepast en zo werd Margrethe op haar 13de kroonprinses. Het was wel onder voorbehoud, want als er alsnog een broertje zou worden geboren, zou die officieel voorgaan. Haar vader en moeder hadden echter alle vertrouwen in hun toen al stronteigenwijze oudste dochter en verzekerden haar dat er geen gezinsuitbreiding meer zou komen. Hier staat ze met haar zusjes prinsessen Anne-Marie en Benedikte in Deense klederdracht folkloristisch te zijn, in 1963.

2. Dom Bontje, geen excuses

© Dana Press © Dana Press

Waar de weldenkende wereld fronst over bont, draagt Margrethe met opgeheven hoofd een halve dierentuin, al dan niet gefabriceerd van bedreigde diersoorten. Kritiek vindt ze maar ‘vals sentiment’, wat haar in ieder geval authentiek en soeverein maakt. En een beetje fout, maar daar kikt ze volgens ons stiekem op.

3. Ze doet waar ze zin in heeft

Margrethe II 4
Koningin Margrethe is geheel zichzelf. Doet desgewenst in klederdracht dansjes op het toneel, leidt opgewekt cameraploegen rond in het paleis (en staat daarbij kordaat met haar armen in haar zij de boel te becommentariëren) en draagt gerust witte schoenen, ook als het geen gezicht is. En ere wie ere toekomt: niemand draagt zo overtuigend een baljapon, als de gelegenheid zich voordoet: ‘Daisy’ weet wat glamour is en ontwerpt vaak zelf haar kleding. Liefst in de Categorie Bloemetjesgordijn. Zo is ze, met een geheel eigen stijl, een mode-icoon voor pittige dames van haar leeftijd (ze viert vandaag haar 76ste verjaardag) geworden.

4. Ze trouwde uit liefde

© Royal Hulton / Getty Images © Royal Hulton / Getty Images

De Franse diplomaat graaf Henri de Laborde de Monpezat behoorde beslist niet tot de eredivisie van de adel. Maar hij maakte haar aan het lachen, hij kon goed dansen, hij was een bon-vivant en hij hield al net zo van roken als zijn ‘Marguerite’ (“Als er een asbak is, rook ik”). Dus ze liet hem niet meer gaan, hoeveel prinsen haar in de jaren zestig ook nog werden voorgeschoteld. In Denemarken werd hij prins Henrik, samen kregen ze twee zonen: kroonprins Frederik en prins Joachim.

“Als er een asbak is, rook ik.”

5. Ze krijgt dingen gedaan

Margrethe II 8
In 1972 werd ze de eerste Deense koningin sinds Margrethe I 597 jaar eerder de baas was over Denemarken. En hoe: die smeedde de Kalmer Unie die alle Scandinavische landen een eeuw lang verenigde. Hoezeer Margrethe II haar voorganger bewondert, blijkt uit het feit dat ze er persoonlijk voor zorgde dat die nog dagelijks geëerd wordt. Toen er stemmen opgingen om het dagelijks eerbetoon in de vorm van klokgelui in Roskilde, waar de sarcofaag van Margrethe I staat, af te schaffen, wendde no. II onmiddellijk haar macht aan. “Al moet ik het zelf komen doen,” schijnen haar nogal dreigende woorden te zijn geweest. Nog altijd wordt er twee keer per dag een speciale klok voor de eerste Deense koningin Margrethe geluid.

6. Ze weet alles van Gollum & Co

© Gizmodo © Gizmodo

In haar vrije tijd borduurt de koningin schitterende wandkleden bij elkaar, ontwerpt ze kostuums voor het Deense Nationale Ballet, vertaalt poëzie en schildert goed genoeg dat galeries ervoor in de rij staan om haar te mogen exposeren. Voor de Deense versie van ‘The Lord of the Rings’ maakte ze de illustraties onder het pseudoniem Ingahild Grathmer, na eerst wat voorbeelden aan J.R.R.Tolkien te hebben gestuurd. Die was zo onder de indruk, dat hij zijn uitgever vroeg haar de opdracht te geven, zonder te weten dat het de koningin betrof.

7. Ze is de vrouwelijke Indiana Jones

Margrethe II 3
Zou Margrethe niet voorbestemd zijn geweest voor de troon, dan had ze het liefste haar leven hebben doorgebracht met oude grafheuvels uitgraven. Ze studeerde prehistorische archeologie in Cambridge en is nog altijd mateloos geïnteresseerd in elke stokoude Deense scherf die er boven de aarde wordt gehaald. Wie moeite heeft een vergunning te krijgen voor een opgraving, heeft aan Hare Majesteit een uitstekende lobbyist. Schatgraven doet ze tegenwoordig in haar eigen collectie: ze kent de voorgeschiedenis van al haar juwelen en kan er smakelijk over vertellen. Het gouden ding linksonder? “De Naasut Tiara, van Zuid-Groenlands goud. Deels eigen ontwerp. Haakt erg in het haar…”

8. Ze heeft zelfspot

Margrethe II 2

Koningin Margrethe laat meer verbale pareltjes over haar lippen rollen dan haar koninklijke collega’s bij elkaar. Een bloemlezing van haar Greatest Hits:
Talenten “Van mijn kookkunsten zul je niet doodgaan, maar ik weet niet of je mijn rijstijl wel overleeft.”
Verliefdheid “Misschien dat je er niets aan kunt doen dat de bliksem inslaat, maar je kunt wel voorkomen dat het hele dorp afbrandt.”
Instelling “Je moet niet achter de mode aanlopen, of het nu gaat om meningen of truien.”
Koningschap “Ik mag niet alles zeggen, maar ik mag denken wat ik wil, als ik maar niet uitspreek wat ik denk. Dat zouden meer mensen moeten doen.”

9 Ze heeft stalen zenuwen

© Danish Monarchy © Danish Monarchy

Margrethe II is de enige monarch ter wereld die haar Nieuwjaarstoespraak live doet. Als collega’s als Felipe, Willem-Alexander, Harald en Carl Gustaf nog uit liggen te brakken, zit zij fris en fruitig achter haar bureau om de Denen een voorspoedig nieuwjaar te wensen.

10 Aftreden is iets voor watjes

Margrethe II 7
Margrethe II peinst niet over een troonwissel. Daarin staat ze op één lijn met haar goede vriendin de Queen, die eveneens ‘bij de gratie gods’ regeert en het niet aan haar vindt om te bepalen wanneer het genoeg is geweest. Wat ze in Nederland, België, Luxemburg en Spanje doen, moeten ze zelf weten. Maar zoals Margrethe zegt: “Het koningschap is een taak die je hebt voor het leven. Ik blijf zitten tot ik van de troon val.” Frederik (hier rechts) zal dus een lange adem moeten hebben. Er schijnt onder de euroroyals een pooltje te lopen wie het langst moet wachten, hij of Charles. Kortom, heerlijk mens, waar we nog veel plezier aan gaan beleven.

Laatste nieuws

Zie ook