Overlijden halfbroer prinses Juliana jaar lang stil gehouden

De buitenechtelijke halfbroer van prinses Juliana is in totale anonimiteit overleden. Vorig jaar al, zo rond de week na...

Lees ook

De buitenechtelijke halfbroer van prinses Juliana is in totale anonimiteit overleden. Vorig jaar al, zo rond de week na Pasen…

Terwijl koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun Noorse royal collega’s Haakon en Mette-Marit wat bijkomen op een wellnessboot te Noorwegen (bekijk de video hier), krijgt men in Nederland te horen dat de buitenechtelijke halfbroer van Juliana, Pim Lier, in totale anonimiteit is overleden. Gevalletje Lastig Nieuws Wegmoffelen voor Gevorderden?

Over Pim Lier

Albrecht Willem (Pim) Lier was een Nederlands jurist, advocaat en procureur. Maar werd vooral bekend als vermeende buitenechtelijke zoon van prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina der Nederlanden (1880-1962). Pims leven bleef daardoor niet geheel onbesproken:

Koningin Wilhelmina en prins Hendrik Koningin Wilhelmina en prins Hendrik ©ANP

  • Het bestaan van de ‘bastaardzoon’ werd in 1979 onthuld door historicus Lou de Jong. De historicus noemde de namen ‘Elisabeth Le Roi’ als de minnares van prins Hendrik en ‘Henry’ als hun zoon. Pim hoopte door de koninklijke familie als lid erkend te worden, maar werd compleet genegeerd. In de media werd hij daarom ook wel ‘King Lier’ genoemd, een woordspeling op het personage van Shakespeare.
  • Pim was voorzitter van de Centrumpartij in de jaren ’80, dit maakte de extreem-rechtse politicus Hans Janmaat bekend.
  • Pim werd tot een gevangenisstraf veroordeeld na de moord in 1986 op zijn ongeneeslijk zieke echtgenote. Dit was geen echte moord, meer een vorm van euthanasie. Zijn vrouw Petra had kanker en vreesde een zwaar ziekbed. Pim wilde dat voorkomen. Hier kreeg hij vierenhalf jaar gevangenisstraf voor.

Mr.Albrecht Willem (Pim) Lier Mr.Albrecht Willem (Pim) Lier © ANP/BENELUX PRESS/ Eric Dikker

De dood van Pim Lier, vorig jaar in Almelo, is door de familie stil gehouden. Had Lier zijn afkomst kunnen bewijzen, dan viel hij in een ruime categorie Buitenechtelijke Oranjes, waaronder ook Alicia en Alexia, de erkende scharreldochters van prins Bernhard en Mildred, de vermoedelijke dochter die hij niet erkende.

Laatste nieuws

Zie ook