9 dingen die we over Her Royal Highness weten dankzij ‘Our Queen at 90’

Er is al veel geschreven over de ITV documentaire over de Queen. Deze is ter ere van de haar aanstaande 90ste verjaardag...

Lees ook

Er is al veel geschreven over de ITV documentaire over de Queen. Deze is ter ere van de haar aanstaande 90ste verjaardag gemaakt, en was 27 maart in Engeland te zien op tv. Onder andere prins William en hertogin Kate deden een boekje open.

De documentaire gaf een intiem beeld van de Queen (we mochten zelfs mee naar haar prima donna-paard). Maar wat leerden we nog meer van ‘Our Queen at 90’?

1. Prins George heeft een schattige bijnaam voor zijn oma: Gan-Gan. Een mooie verbastering voor nana… We zijn alleen reuze benieuwd hoe Gan-Gan de kleine deugniet zelf noemt…

2. In Balmoral Castle, een kasteel bij Aberdeen in de Schotse Hooglanden, (oftewel: de zomerresidentie van de Britse Royals), ligt een kussen met de slogan ‘It’s good to be Queen’. Drie keer raden wie daar haar middagdutjes op doet…

9 dingen die we dankzij Our Queen at 90 over Her Royal Highness weten

3. ‘Kletskous’ Kate wordt nogal eens geplaagd door de meer ervaren leden van de Britse Royal-familie dat ze ’te lang praat’ met niet-royals, a.k.a. het plebs. Maar hertogin Kate weet heel goed waar ze vandaan komt…

4. De Queen en haar handtas zijn een onafscheidelijk duo (kijk maar). Wist je dat de Queen bij de opnames van de documentaire haar handtas standaard achter haar rug op haar stoel had staan? Het zal niet lekker gezetten hebben, maar kom niet aan Lizzy’s tas. Stel je voor dat ze op die leeftijd de ‘clutch’ kwijt raakt.

9 dingen die we dankzij Our Queen at 90 over Her Royal Highness weten

5. In de koninklijke boekenkast staat een boek van William Trevor: ‘Fools of Fortune’ (€7,25 bij Bol.com). William is een Ierse schrijver van romans en korte verhalen. Ook schreef hij toneelstukken. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de grootste hedendaagse schrijvers van short stories in het Engels. De Queen kent haar klassiekers.

6. Oeps. Prins William heeft bij zijn allereerste diplomatieke receptie de namen van twee landen door elkaar gehaald. Dat was ‘erg pijnlijk’, aldus Wills. Ach ja, happens to the best. Zo noemde onze Caroline Tensen ‘Desmond Tutu’ per ongeluk Toetie (hoor maar).

7. David Cameron en de Queen bespreken graag de landen waar ze wel/niet zijn geweest in hun wekelijkse vergadering op Buckingham Palace. De premier vindt het reuze spannend als hij landen heeft bezocht waar de Queen nog niet is geweest.

8. Bij officiële etentjes in het paleis begint het poetsen van het bestek al twee maanden van tevoren. De Queen is stipt (maar poetst zelf natuurlijk niet)!

9. De Queen gebruikt het woordje ‘plonk’. Dat betekent dat iets ‘hard neergesmeten’ wordt. Bekt wel lekker, dus de Queen houdt ‘m erin (minuut 1:17:03 – 1:18:26 in video hierboven).

 

Laatste nieuws

Zie ook