De 5 grootste roddels over prinses Sirindhorn van Thailand

Prinses Maha Chakri Sirindhorn van Thailand wordt omgeven door roddels. En dat terwijl ze slim en leuk is, en eventueel...

Lees ook

Prinses Maha Chakri Sirindhorn van Thailand wordt omgeven door roddels. En dat terwijl ze slim en leuk is, en eventueel een uitstekende koningin zou kunnen zijn. Hoe zit dat?

Prinses Maha Chakri Sirindhorn is het derde kind van koning Bhumibol (88 en zwak van gezondheid) en koningin Sirkit van Thailand. Haar oudere zus zag bij haar huwelijk af van de troon. Dat maakt Sirindhorm nu tweede in lijn van de troonopvolging, na haar oudere broer kroonprins Vajiralongkorn. En aangezien die nogal excentriek en omstreden is, koesteren de Thai de vrolijke prinses – er is geen chagrijnige foto van haar te vinden – als eerste reserve. Al kleven er volgens critici ook wel wat nadelen aan haar.

1: Sirindhorn is te slim voor de troon

Sirindhorn 4
Sirindhorn was als kind al het slimste meisje van de klas en verzamelde later bullen in geschiedenis, archeologie, Sanskriet, Cambodjaans en ontwikkelingseducatie. Daarnaast is ze dol op technologie, spreekt ze vloeiend Engels, Frans en Chinees en leert ze momenteel voor de lol Duits en Latijn. Iemand met zo’n scherpe geest zou zich maar moeilijk naar het protocol kunnen plooien, redeneren haar tegenstanders (lees: hovelingen die ‘m knijpen voor hun positie). Niet dat de prinses tot nu toe ooit op gebrek aan aanpassingsvermogen is betrapt: daar is ze veel te slim voor. Op de foto staat ze met haar broer de kroonprins, bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

2: Ze houdt teveel van haar werk

Sirindhorn 2
Sirindhorn doceert geschiedenis aan de Thaise Koninklijke Militaire Academie. Ze wordt op handen gedragen door haar studenten, is getapt bij haar collega’s, fotografeert zich suf en kan met humor en gevoel voor actualiteit de lesstof overbrengen. Bovendien zou ze haar baan veel te leuk vinden om in te ruilen voor koninklijke audiënties en besprekingen. Ook in dit geval geldt dat ze zich hier zelf nooit over heeft uitgelaten en naast haar baan en studies altijd inzetbaar is voor officiële zaken. De vrouw lijkt te leven voor ‘het land dienen’. Prins William en hertogin Kate zouden wat dat betreft wat van haar kunnen leren.

3: Ze wordt achtervolgd door WC-Gate

Sirindhorn 3
In februari werd er voor Sirindhorn een speciaal gebouwtje met een modern toilet gebouwd aan de rand van het meer Yeak Loam in Cambodja, waar ze drie dagen op staatsbezoek was. Het ding kostte 36.000 euro en dat is een beetje pijnlijk, gezien het feit dat 60 procent van de plaatselijke bevolking geen sanitair heeft. Volgens apocriefe bronnen zou het speciaal op haar verzoek zijn gebouwd door Thaise arbeiders met het mooiste en beste Thaise materiaal, en na het bezoek naar Thailand worden gebracht ‘omdat gewone mensen geen koninklijk toilet kunnen gebruiken’, aldus een Thaise ambtenaar. In werkelijkheid had de prinses niets te maken met de bouw van de prijzige plee en – beetje pijnlijk – maakte ze er zelfs geen gebruik van. Het toilet is inmiddels afgevoerd, het gebouwtje dient nu als loket voor bezoekers aan het meer.

4: Ze is een béétje een hoarder

Sirindhorn 1
Hare Koninklijke Hoogheid heeft nog nooit een taartje, mooi kopje of boek gezien dat haar niet beviel. Ze is vooral dol op boeken kopen en verzamelen voor in haar persoonlijke bibliotheken (inderdaad, meervoud). Dat zou kunnen worden gezien als bezitterig, maar lezen wakkert tegelijk haar schrijftalent aan. Sirindhorn schrijft artikelen, poëzie, korte verhalen en reisboeken, en met de inkomsten financiert ze een stichting die beurzen geeft aan armlastige leerlingen en studenten. Dus om nu kwaad te spreken van die liefde voor letters?

5: Ze is een vrouw (en ongetrouwd)

Sirindhorn 7
Sirindhorn wordt vandaag 61, is altijd ongetrouwd gebleven en heeft geen kinderen. Dat biedt critici ruimte voor eindeloze speculaties. Maar het zou ook een uiterst coole en onconventionele vorstin van haar maken. In Thailand hebben ze in 1974 de wet over de troonopvolging aangepast, zodat ook vrouwen koningin kunnen worden. De deur staat dus op een kier en zoals ze er hier bijzit, kan het nog best wat worden. Het helpt dat ze heel populair is: de Thai noemen haar Phra Thep, wat zoveel betekent als Engelprinses. Dat ze geen kinderen heeft hoeft ook geen probleem te zijn. Uit de keur aan neefjes en nichtjes zou te zijner tijd weer een geschikte opvolger kunnen worden gekozen. Watch this space.

Laatste nieuws

Zie ook