SMS-schandaal schaadt Spaanse royals

Arme Felipe en Letizia. Doen ze zo hun best om braaf en kleurloos te zijn, blijken de Spaanse royals  verwikkeld te zijn...

Arme Felipe en Letizia. Doen ze zo hun best om braaf en kleurloos te zijn, blijken de Spaanse royals  verwikkeld te zijn in een sms-schandaal. Hoe zit het precies met Yoga Gate?

Koning Felipe van Spanje doet al sinds zijn aantreden zijn uiterste best om alle uitglijders van zijn controversiële vader koning Juan Carlos te doen vergeten. Samen met koningin Letizia vormt hij het saaiste koningspaar van Europa. Geen glamour, geen franje, zuinigheid troef en zo keurig dat het naar kleurloos riekt. Tot de yogamatjes worden uitgerold…

SMS’en met een corrupte bankier

Spanje Yoga Gate 3
De keurige reputatie van de Spaanse royals is besmeurd door een reeks uitgelekte sms-jes tussen koningin Letizia, haar man en de baas van een nationale bank die diep in de problemen zit. In de sms’jes betuigt de koningin haar steun aan Javier Lopez Madrid, een goede vriend van de koning, die ze haar ‘yogamaatje’ noemt.

Shoppen met Europese tegoeden

Spanje Yoga Gate 1
Javier wordt er van verdacht banktegoeden voor eigen gewin te hebben gebruikt. Het gaat hier om de Caja Madrid & Bankia groep, die met EU-geld voor omvallen moest worden behoed. Uit onderzoek blijkt dat Javier en zijn mede-executives met creditcards van de betreffende banken 12 miljoen euro aan zichzelf hebben uitgegeven.

‘Kussen, yogamaatje!’

Spanje Yoga Gate 2
De iMessage-conversatie, onthuld door Eldiario.es, gaat terug tot oktober 2014, toen Felipe en Letizia al koning en koningin waren. ‘Ik heb je geschreven toen het verhaal over de creditcards naar buiten kwam,’ schrijft Letizia volgens El Diario. ‘We weten wie jij bent, jij weet wie wij zijn. We kennen elkaar, mogen elkaar, respecteren elkaar. De rest kan naar de hel lopen. Kussen yogamaatje (mis je!!!)’. De hashtag #CompiYogui – Spaans voor yogamaatje – was op Twitter al snel trending.

We kennen elkaar, mogen elkaar, respecteren elkaar. De rest kan naar de hel lopen.

Felipe vindt zijn land ‘moeilijk’

© Daniel Gluckmann / Getty Images © Daniel Gluckmann / Getty Images

Lopez bedankte Letizia vervolgens: ‘In de toekomst zal ik extra voorzorgsmaatregelen nemen, we leven in een erg moeilijk land en ik zal me nog meer bewust zijn van mijn gedrag.’ Vervolgens mengde ook de koning zelf zich in het gesprek: ‘Dat is inderdaad zo!’ Een koning die zijn eigen land maar moeilijk vindt en zo te zien niet al te kritisch staat tegenover fraude? Dat neigt toch wel erg naar Juan Carlos – hier met Felipe in 1977 – die er altijd happig op was om financiële voordeeltjes te scoren. Met succes overigens: hij begon in 1975 blut en het familiefortuin van de Spaanse royals wordt nu geschat op 2 miljard euro.

Spaanse monarchie wéér onder vuur

© EuropaPress / Getty Images © EuropaPress / Getty Images

Het commentaar van Felipe schuurt nogal met de demonstratieve daadkracht waarmee hij zijn frauderende zwager en zus Cristina, hier bij de rechtbank, hun titels ontnam. Pikant is dat zwager Iñaki Urdangerin inmiddels bij de rechter heeft aangegeven dat hij bereid is de koninklijke familie te verlinken om zijn eigen hachje te redden. “Ik zou nooit iets doen zonder eerst Carlos Garcia Revenga te consulteren, zodat hij op de hoogte was van alles wat we deden,” aldus Iñaki over de voormalige koninklijke secretaris.

Hoe praten Felipi en Leti dit goed?

Spanje Yoga Gate 4

En als Revenga ervan wist, dan wist Juan Carlos het eveneens. En misschien was zelfs Felipe er dan van op de hoogte. Als Letizia en Felipe nu ook verwikkeld raken in hun eigen corruptieschandaal, ziet het er somber uit voor de Spaanse monarchie.

Laatste nieuws