4 toptiara’s (en 1 faux pas) van prinses Mary van Denemarken

In vergelijking met haar collega's is de tiaracollectie van prinses Mary van Denemarken karig, maar wat ze heeft is gelu...

Lees ook

In vergelijking met haar collega’s is de tiaracollectie van prinses Mary van Denemarken karig, maar wat ze heeft is gelukkig wel indrukwekkend (en zelfs licht afschrikwekkend).

Kroonprinses Mary heeft zelf twee tiara’s, de Ruby Parure, waarover hieronder meer, en haar trouwtiara. Die laatste was een geschenk van koningin Margrethe, die hem op een veiling voor haar aanstaande schoondochter kocht. Het is een wat ielig geval met diamantjes dat op Mary’s trouwdag grotendeels wegviel tegen haar fladderjurk en zeer aanwezige sluier.

Trouwtiara gepimpt met parels

© Julian Parker / Getty Images   © Julian Parker / Getty Images

Handig is weer wel dat prinses Mary haar trouwtiara ook als collier kan dragen. En dat het ding kan worden gepimpt met extra parels, waardoor het opeens een beauty wordt zeker in haar donkere haar. Ze droeg hem vorig jaar zo bij het huwelijk van prins Carl Philip en prinses Sofia van Zweden. Naast haar staat koningin Mathilde van België met het ‘Diadeem der Negen Provinciën’, een bandeau in Griekse stijl.

 

Royal Zwaailicht: de Ruby Tiara

Mary Ruby Parure
De Ruby Parure (een parure is een set bij elkaar passende juwelen) is favoriet voor grote royal events waar prinses Mary deel van uitmaakt. Zoals het jaarlijkse nieuwjaarsbanket in Kopenhagen en een serieuze royal wedding, bijvoorbeeld. De tiara van de set begon haar carrière als een flonkerende krans aan het hof van Napoleon Bonaparte. Daar werd hij gedragen door Désirée Clary, de latere koningin Desideria van Zweden.

‘Meer = meer’, vindt prinses Mary

© EuropesRoyals © EuropesRoyals

De tiara kwam via een familielid in Denemarken terecht kwam omdat de witte diamanten en rode robijnen doen denken aan de Deense vlag (hoewel de stenen eerder roze dan rood zijn). Door de jaren heen is het hoofdsieraad ontelbare keren aangepast, afgeslankt en aangedikt. Mary liet hem nóg voller en iets hoger maken, zodat het op een soort diamanten zwaailicht lijkt.

Modern en hip: de Midnight Tiara

Mary Midnight Tiara 2
De Midnight Tiara is een ontwerp van designer Charlotte Lyngaard die werkt voor Ole Lynggaard, een bekend Deens juwelenhuis. Het is een heerlijk rommeltje van verweerd ogende blaadjes en twijgjes, met daartussen maanstenen en diamanten als bloemknoppen. Heel modern en kudos voor prinses Mary dat ze Deens design promoot, maar het stuk is lastig te stylen. Het echt tot zijn recht te laten komen, vraagt om een effen witte of lichtblauwe japon. De tiara is overigens nog in het bezit van het juwelenhuis, Mary mag ‘m exclusief onbeperkt lenen. Altijd fijn om een royal te zijn.

Nieuwkomer: de Transformers Tiara

prinses Mary
Eerder dit jaar dook er een nieuw stuk op, dat Mary naar verluidt zelf kocht op een veiling. Het kan ook als collier worden gedragen, vandaar dat het voorlopig door royalty-watchers de Diamond Necklace Tiara wordt genoemd. Haar zoon Christian heeft hem de Transformers Tiara gedoopt (boys will be boys…). Mary zelf zou het de Isabella Tiara noemen, omdat hij te zijner tijd bestemd is voor haar oudste dochter Isabella. Het is een klassiek stuk met diamanten en een forse blikvanger in het midden.

Faux pas: een tiara scheef opzetten

prinses Mary © The Royal Order of Sartorial Splendour

Hier worden we dus helemaal zenuwachtig van: een symmetrische tiara en een scheiding uit het midden vormen geen gelukkige combinatie. Het overkwam Mary bij een bezoek aan Zuid-Korea. Hij lijkt nog scheef te staan ook (#fail).

Lief: een zelfgemaakte kroon

prinses Mary
Het hoeft overigens niet per se ‘diamonds & pearls’ te zijn voor prinses Mary, in Qatar zette ze even vrolijk een zelfgemaakte kroon van papier op, die een meisje voor haar had gemaakt. En die stond haar óók goed.

 

Laatste nieuws

Zie ook