Waar viert Luana van Oranje-Nassau (11) haar verjaardag?

Het is nog spannend waar gravin Luana van Oranje-Nassau van Amsberg haar elfde verjaardagsfeestje viert. Wordt het Londe...

Lees ook

Het is nog spannend waar gravin Luana van Oranje-Nassau van Amsberg haar elfde verjaardagsfeestje viert. Wordt het Londen of komt ze voor de paasdagen naar haar familie in Nederland?

Luana is de oudste dochter van prinses Mabel en prins Friso (1968-2013). Je ziet haar hier met haar moeder, haar nichtje prinses Ariane en Luana’s zusje Zaria (9) op de Groene Draeck, het begrotelijke privéjacht van koningin Beatrix. Op de laatste dag van Sail 2015 zeilden de Oranjes mee en waren ook Mabel en haar dochters gezellig aanwezig.

Blonde hoofdjes tellen

© Daniel Berehulak / Getty Images © Daniel Berehulak / Getty Images

Luana en haar zus gaan ook bij sportwedstrijden weleens mee met koningin Máxima en koning Willem-Alexander. Zo was het op de Olympische Spelen van 2012 een zee van blonde hoofdjes toen Nederland tegen India hockeyde. Van links naar rechts zie je Amalia, Alexia, Luana, Zaria en Ariane over de balustrade hangen. Die gezamenlijke uitjes komen niet zo vaak voor, want prinses Mabel en haar dochters wonen in Londen en de schoolvakanties vallen niet altijd gelijk. Mabel was bijvoorbeeld een week eerder in Lech dan de andere Oranjes en alweer weg toen die arriveerden, omdat Luana en Zaria naar school moesten.

Oma Beatrix is vast van de partij

Luana
Luana (ze staat hier helemaal rechts te dollen tijdens een Oranje-vakantie in Zuid-Amerika) woont niet alleen in Londen, ze is er ook geboren. Bekend is dat prinses Beatrix regelmatig in de Engelse hoofdstad is om haar schoondochter en kleindochters te bezoeken. Maar nu Luana’s verjaardag samenvalt met het paasweekend, zou het ook weleens ‘Lang zal ze leven’ in plaats van ‘Happy Birthday’ kunnen worden, bijvoorbeeld op Drakensteyn.

Hollandse meid in Londen

© Adam Anders / RVD © Adam Anders / RVD

Over Luana is niet zo gek veel bekend. Het is een leuke blonde oer-Hollandse jongedame die sprekend op haar moeder lijkt. Hoe verdrietig het ook is dat haar vader er niet meer is (deze foto is genomen op een gezinsvakantie in 2010), Mabel kan trots zijn op haar capaciteiten als alleenstaande ouder. Zowel Luana als Zaria doen het goed op school, hebben vriendinnetjes en lijken heel gelukkig: meer kan een mens zich niet wensen binnen de omstandigheden.

Luana naar ‘secondary school’

© Adam Anders / RVD © Adam Anders / RVD

Luana – hier met Zaria op een superlieve foto uit 2010 met haar vader – staat nog wel een verandering te wachten. Tussen elf en twaalf jaar gaan de meeste kinderen in Engeland de bovenbouw in, ook Luana zal dus naar de ‘secondary school’ gaan, een hoger niveau in het Engelse schoolsysteem. Op school wordt ze vaak ‘Lu’ genoemd, maar ze heeft nog veel meer namen. Officieel is heet ze Emma Luana Ninette Sophie gravin van Oranje-Nassau, jonkvrouw van Amsberg. Fijne verjaardag, Lu!

Laatste nieuws

Zie ook