Jarige groothertogin van Luxemburg had schoonmoeder from hell

Reken maar dat de zestigste verjaardag van Maria Teresa, de groothertogin van Luxemburg, groots wordt gevierd. Mét al ha...

Lees ook

Reken maar dat de zestigste verjaardag van Maria Teresa, de groothertogin van Luxemburg, groots wordt gevierd. Mét al haar schoondochters, want ze is een veel leukere schoonmoeder dan ze zelf ooit had.

De groothertogin van Luxemburg heeft drie schoondochters: prinses Stéphanie is getrouwd met Maria Teresa’s zoon Guillaume, de erfgroothertog, prinses Claire trouwde met prins Félix en prinses Tessy met prins Louis van Luxemburg. En Maria Teresa is dol op alle drie: Tessy werd zelfs hartelijk ontvangen toen ze piepjong, ongehuwd en zwanger van Louis het paleis binnenkwam. “Het is allemaal familie, zo zie ik het,” aldus Maria Teresa.

Maria Teresa was niet van adel…

© Keystone / Getty Images © Keystone / Getty Images


De warme band die Maria Teresa met haar schoondochters heeft, is een leuke revanche op haar eigen schoonmoeder: prinses Joséphine Charlotte van België (1927-2005). Joséphine, een zus van koning Albert van België, was in shock toen haar zoon Henri begin jaren tachtig verliefd werd op de Cubaanse Maria Teresa. Maria Teresa was niet van adel, ze kwam uit ‘de nieuwe wereld’ en ze was mondig en temperamentvol. En bovendien zeer goed opgeleid in New York en Genève, waardoor ze niet al te kneedbaar was. En dat wekte bij Joséphine grote afkeuring op, waarbij letterlijk de zin ‘je kunt wel wat beters krijgen’ schijnt te zijn uitgesproken tegen haar zoon. Die daar overigens niet van onder de indruk was: hij ging voor Maria Teresa. Kijk Joséphine hier eens verrukt zijn van de verloving!

Een dégénéré in de familie…

1996 © Julian Parker / Getty Images 1996 © Julian Parker / Getty Images

Tot op het laatste moment heeft hoogst elitaire Josephine geprobeerd het huwelijk tegen te houden. Dat deed ze door onophoudelijk kritiek te leveren op de partnerkeuze van Henri en een schier eindeloze reeks in haar ogen geschiktere bruiden op zijn pad te sturen. Zelfs tijdens zijn huwelijk met Maria Teresa veroorzaakte ze nog een zeer onchic relletje door opzichtig te snikken over de match. En niet van ontroering, maar van onderdrukte woede. Haar man Jean zat ermee in zijn maag, de relatie tussen moeder en zoon Henri was op dat moment alleen nog ‘beleefd’ te noemen. En ook later bleef het bij grimlachen, zoals hier in 1996.

Sibilla was Jo’s lievelingetje

© Luxerazzi © Luxerazzi

Joséphine liet na het huwelijk geen gelegenheid voorbijgaan om te melden dat haar schoondochter ’toch wel heel erg dik’ was, ook toen ze gewoon zwanger was. En ze weigerde vaak Maria Teresa sieraden uit haar eigen schatkist te lenen. Om nog wat meer te vernederen, leende ze wel schitterende stukken aan haar ándere schoondochter, prinses Sibilla, hier in het midden. Ooit hield ze zelfs een paraplu boven Sibilla’s hoofd tijdens een regenachtige doop. Ongekend dienstbaar gedrag voor een vrouw die de wereld indeelde in rangen en standen en zelf meende tot de hoogste klasse te behoren.

Royal schoonmonster zwaait af

2000 © UK Press / Getty Images 2000 © UK Press / Getty Images

De relatie tussen Josephine en Maria Teresa bereikte een dieptepunt nadat groothertog Jean in 2000 aftrad. Henri werd de nieuwe groothertog, Maria de nieuwe groothertogin. Josephine peinsde er niet over om enig respect te tonen voor ‘het mormel’ waar haar zoon mee was getrouwd. Ze was zelfs zo furieus niet langer de hoogste vrouw van het land te zijn, dat ze een ware lastercampagne opzette. Via adellijke vriendinnen verspreidde ze onder andere het gerucht dat Henri vreemdging met een vrouwelijke minister. En dat zou allemaal de schuld van Maria Teresa zijn, die ook als echtgenote ’tekort zou schieten’.

Wraak van de groothertogin

© Cour Grand-Ducale © Cour Grand-Ducale

In 2002 ondernam Maria Teresa, getergd door de jarenlange pesterijen van Josephine, actie. En hoe. Ze nodigde vijftien (!) Belgische en Luxemburgse journalisten uit voor een zogenaamde off-the-record lunch. Op het menu: pasteitjes, soep en een snikkende groothertogin die de vuile was van 22 jaar frustratie buiten hing. En vertelde hoe triest ze het vond om door haar schoonmoeder nog altijd geringschattend te worden weggezet als ‘het kleine Cubaantje’ en veracht te worden omdat ze geen blauw bloed had.

Maria Teresa bloeide helemaal op

© Cour Grand-Ducale © Cour Grand-Ducale

Het had resultaat: Josephine’s voorname imago liep een onherstelbare deuk op. En ze trok zich – ook vanwege gezondheidsproblemen – grotendeels terug uit het openbare leven: ze kwam Slot Fischbach nog amper uit. Sindsdien is Maria Teresa enorm opgebloeid.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

© Cour Grand-Ducale © Cour Grand-Ducale

En nu laat Maria Teresa zien hoe het ook kan: haar schoondochters – de teller staat op een gravin en twee burgermeisjes – zijn met open armen ontvangen en mogen voor speciale gelegenheden altijd sieraden lenen. Maria Teresa droeg bij het huwelijk van Louis en Tessy haar buitenechtelijke kleinzoon stralend op de arm. De ‘koude kant’ is zo dol op Maria Teresa dat ze elke zomer samen vakantie vieren in Zuid-Frankrijk. Prinses Claire staat hier rechts met kleine Amalia. Zo kan het dus ook.

Laatste nieuws

Zie ook